МС одобри: Плащаме 3,2 млн. лева за имотите на Симеон

Четири съдилища се занимаваха с казуса през годините
31 яну 2024 17:00, Стела Стоянова
89
МС одобри: Плащаме 3,2 млн. лева за имотите на Симеон
Снимка БГНЕС, архив

С 3 месеца забавяне правителството прие решение за изплащане на обезщетение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, съобщиха от Министерския съвет.

Става дума за обезщетението на стойност 1,6 млн. евро, или 3,2 млн. лв., което бе присъдено на бившия цар и сестра му от Европейския съд по правата на човека в Страсбург през 2023 г.

Двамата осъдиха България, защото от 2009 г. насам не могат да ползват горите си, които според тях са принадлежали на цар Фердинанд, а след това и на баща им Борис III.

През 2009-а държавата реши, че имотите с площ 1654 хектара са били реституирани на Симеон и Мария-Луиза незаконно. Въпреки че съдът в Страсбург се произнесе миналата година, досега държавата не бе изплатила обезщетението им. Срокът бе ноември 2023 г.

Преди седмица обаче казусът се заплете още повече, след като Софийският окръжен съд призна държавата за собственик на 16 000 дка земи и гори в Рила. Но отхвърли претенциите Сакскобургготски и Хробок да платят по 125 хил. лв. - равностойността на получените добиви от имотите.

На 8 септември 2011 г. Софийският окръжен съд наложи забрана върху сечта и транспортирането на дървесината. Това определение не е обжалвано от Сакскобургготски и е в сила и до момента, което на практика обезсмисля мораториума.

След произнасянето на окръжния съд се появи и казусът дали Сакскобургготски трябва да върне на държавата обезщетението, присъдено му от съда по правата на човека. В решението на ЕСПЧ има текст, който казва, че то трябва да бъде върнато, ако българските съдилища потвърдят, че имотите са държавни.

Според Министерството на земеделието и горите, което заведе делото като представител на държавата, обезщетението трябва да бъде върнато, ако решението стане окончателно. Адвокатът на Сакскобургготски пред съда в Страсбург Михаил Екимджиев обаче твърди, че обезщетението остава за Симеон и сестра му.

Валя Гигова, която представлява Сакскобургготски пред българските съдилища, обяви, че ще обжалва пред апалетивния съд решението на окръжния. Като се има предвид, че на първа инстанция делото за горите продължи около 13 години, не е ясно колко ще се проточи на втора и на трета.

Досега основното забавяне беше, защото се правеха много сложни технически експертизи, които трябваше да очертаят границите на горите.

Делото за горите е последното от съдебната сага за т.нар. царски имоти, която се точи вече повече от 14 години.

Казусът се разреши така, че и държавата, и бившият цар да са доволни.

За него останаха "Царска Бистрица" и дворецът "Врана", а за държавата - бившето стопанство на УБО край "Врана", ловните хижи "Ситняково" и "Саръгьол" и дворецът "Кричим". Той е единcтвeният двopeц, кoйтo oблacтeн yпpaвитeл oткaзa дa въpнe, но пък казусът стана причина да започнат делата по останалите имоти.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 2 месеца
Всичко,което му дават на този е на държавата..Фердинанд е бил пропаднал алкохолик,който са го довели и го правят цар.Нищо няма царско.Сега сме република и тези имоти са държавни.А този Симеон е никакъв.Използваха го някой като Белчев,Сталийски та забогатяха.Ходете в Ахелой и ще видите какъв хотелски комплекс притежава г-н Сталииски ,Всичко е от кражбите докато беше министър на този цар.Да горят в Ада,*** крадливи...!
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Симеон е заслужил за държавата премиер, неговото управление протече гладко, без тези сътресения, които се наблюдават последните 3 години и ни обрекоха на студени две зими, доведоха трима канадци и наскоро от ДПС направиха свой лидер Пеевски. Г-н Сакскобургготски е на преклонна възраст и предвид заслугите му за България би следвало при споменаването му да се нарича почитателно г-н Сакскобургготски, а не с леко ироничното Симеон ,както г-жа Ст.Симеонова го нарича. Въпрос на култура.
69
1
 
2
 
! Отговори
Оло преди 2 месеца
Сега оная алкохоличката ще може да пие.А,дано си оправи уродливата физиономия,че успешно може да играе героя от Тексаско клане.
68
0
 
3
 
! Отговори
Британски учЕн преди 2 месеца
Айде сега, 3 милиона евро - 3 апартамента в София, направо са го хързулнали царя по урвата.
67
2
 
5
 
! Отговори
Хамстер преди 2 месеца
Сакскобургите от Австриа май са натиснали нашите да му дадат кеш срещу въздушен Шенген, иначе нашия съд каза , че не му се полага нищо. Сега цяря съди България в Сатрасбург, а беше казал като дойде ,че няма претенции към родината си (ама не каза към коя родина :) )...
66
1
 
1
 
! Отговори
ПЙ преди 2 месеца
А кой "стопанисва" ловните хижи "Ситняково" и "Саръгьол" ??? Затворени с катинари да с разпадат!
65
1
 
3
 
! Отговори
------------ преди 2 месеца
Всъщност нищо няма ! Всичко това е дарено от нас Българите ! Хем се навря в политиката ,хем е алчен за чуждото !Няма срам и всичко нужно за ЦАР !!!Ми няма само бизнеса да се облажва , ако има други желаещи да заповдат . Има още -- България има солена черноморска вода ,май само това остана ууу да в ие горчиво...@@@...мммаммм
64
1
 
3
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 месеца
Значи европейските крадци са по-добри от руските крадци.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След абдикацията на Фердо на 4.10.1918 не е свикано Велико народна събрание. По тази причина нито Борис Фердинандов нито Симеон Борисов са ръкоположени. Нямат корона и жезъл. Какви царе ?
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както винаги ще плащаме на някой крадец който ощети България със 175мол.евро.Не плащане на този а затвор трябва.
61
0
 
2
 
! Отговори
6 преди 2 месеца
Мони,мъни,Мони ,мъни...!
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най големият българин, на него му плаща Бг, а другите плащат на Бг, е цар е.
59
10
 
5
 
! Отговори
Европеец с главно Е! преди 2 месеца
Негово Величество пак е ощетен, но показва как човек, неправомерно ограбен, търси правата си и възвръща част от полагащото му се! Това една копейка не може да го разбере, за нея всичко е на Матушка Русия, дори не е и българско! Копейката ще вее руско знаме вместо българско и ще слави колхозкия ботуш! Копейката не разбира, че законът е над всички и независимо дали ни харесва или не тези земи принадлежат на Симеон II и сестра му! Дано се научите, копейки, да уважавате законите на Европа!
58
3
 
2
 
! Отговори
Дърт Комунел преди 2 месеца
Ех, друго си беше другаря Тодор Сакс - Правешки да бе цар, сички щеме да го обичаме,планини с гори щеме да му харизаме.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 59 КАКВО Е ДАЛ ТОЗИ НА БЬЛГАРИЯ??? НИЩО. ДА СИ ВЗЕМА ВЕЩИТЕ И ПОСОКА МАРОКО.))) Не знам какво му е дала, ама знам с голяма сигурност, че България, по-точно комунистите му взеха царството. А, това въобще не е малко.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 55Може ли някой да ми каже кога Симеон е бил коронясан и положил клетва както пише в Търновската конституция. Или и той като баща си))) Никой Регентски съвет не спазва Търновската Конституция.. Когато абдикира Батенберг той назначава регенство, което е нарушение. 3 месеца по късно ВНС го одобрява. На Симеон първото регенство е избрано от НС, а не от ВНС,. БКП тотално погазва Конституцията тъй като ОФ избира регентите. Цар Борис пък не е избран от ВНС,което също е нарушение!
55
3
 
12
 
! Отговори
Wc преди 2 месеца
КАКВО Е ДАЛ ТОЗИ НА БЬЛГАРИЯ??? НИЩО. ДА СИ ВЗЕМА ВЕЩИТЕ И ПОСОКА МАРОКО.
54
3
 
7
 
! Отговори
Тоя преди 2 месеца
Е цар ,колкото аз съм царица.стига глупости.
53
4
 
7
 
! Отговори
Тоя преди 2 месеца
Господ го наказва,синът му умря, дъщеря пияна наркоманка реве за пари,имоти.да има да играят хазарт .народа български да работи за едни наркомани на Симеон.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе, аланоколуци знаете ли царя Фердинандя как се сдобил с повечето имоти, а? От прословутото българско натегачество към големците са не малка част.Всяка околия и община през неговото 33год.управление му е подарявала по нещо. Стига се до там, че Фердинанд нарежда на адютантите си, деликатно да отказват имоти. Особено, ако е некое лозе на чорбаджия, просто защото Фердинанд няма какво да го прави.