Започва кампания за колективен иск срещу мобилните оператори

Причината е индексацията на цените
16 фев 2024 13:27, Стела Стоянова
23
Започва кампания за колективен иск срещу мобилните оператори
Снимка БГНЕС, архив

Започва кампания за събиране на жалби за колективен иск срещу мобилните оператори заради решението им за групова индексация на цените на услугата.

Това обяви председателят на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев пред БНТ. Той е бивш депутат от БСП и заговори тази инициатива за първи път след среща със соцлидера Корнелия Нинова.

"Убедени сме, че е налице нелоялна търговска практика. Приехме позицията на БСП и ще приемем позицията на всяка парламентарна група, защото трябва да защитаваме хората. Обръщам се към всички потребители да ни помогнат за колективен иск, за да можем да съберем жалбите в рамките на две седмици и да предявим иск към съответните органи", заяви той.

Има огромно недоволство по повод по-високите цени на мобилните услуги, посочи още той. Георгиев обясни, че потребителите на мобилни услуги у нас сключват договор, клаузите на който не могат да оборват.

"Българският потребител е най-ощетен в целия Европейски съюз. Ако отидат при друг мобилен оператор, той им предлага същите услуги, което подсказва, че налице е картелно споразумение. Никъде в договорите не е записано, че в резултат на инфлация трябва да се повишават цените. Това не е практика и в ЕС. При дефлация би ли се намалила цената на мобилните услуги?", попита шефът на потребителската федерация.

Той допълни, че при подписването на договора се включват услуги, които потребителят не желае, но след сключването вече не може да откаже. Жертви на подобни споразумения най-често са възрастни хора:

"Ако потребителят иска да се откаже от услугите на мобилния оператор, той подлежи на големи санкции, което не е практика в ЕС."

По време на събеседване, организирано от Комисията за защита на потребителите с Федерацията на потребителите, е станало ясно, че специализирана дирекция към КЗП още миналата година е представила три доклада, че не бива да се даде възможност за повишаване на цените. По думите на Георгиев тези три доклада са били скрити от председателя на комисията и в продължение на 1 година те не се разглеждат.

"Затова казвам, че държавата е опънала чадър", каза Емил Георгиев.

Предстои внасянето на предложение за законова поправка, която да позволи на клиентите на мобилни оператори да прекратят договора си, без да дължат неустойки, ако цената по него бъде променена едностранно. Понастоящем това е възможно само ако бъдат заплатени три месечни вноски.

Предложението за антикартелната поправка ще бъде внесено от ПП-ДБ, съобщи депутатът от коалцията Искрен Митев с публикация в "Туитър":
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отскочете до чужбина, купете си предпкатеба карта и йажете чао на бг номера си от който само номерца и изпразване на джоба си ще получите
21
0
 
4
 
! Отговори
GSM маняк преди 2 месеца
добре ама късно. фактурите с новите цени вече дойдоха. дори и да се спечели това дело, не вярвам да ни върнат парите, заграбени с последното увеличение.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да вземат и банките да санкционират да си намалят измислените за какво ли не такси!
19
0
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Наглостта им стига до там,че в рекламата на А1 по ТВ отдолу тече надпис - компанията с най-голяма печалба за 2021 и 2022г. в областта на телекомуникациите. Срам нямат . Откъде им е дошла тази печалба - от съдраните кожи на всичките им абонати,естествено.
18
0
 
13
 
! Отговори
Brut преди 2 месеца
И тук и там само мафиотски сделки!!! Където бръкнеш,все вони!!!
17
0
 
8
 
! Отговори
Кире преди 2 месеца
Ама защо само срещу телекомите? Те само с 10% вдигнаха цените. А тези с храните, безалкохолните, плодовете, сиренето, зеленчуците? Кога? И какво правим ако се окаже, че всички сме се съгласили с това да ни индексират цените с инфлацията и го имат подписано черно на бяло? Аман от пишман защитници на правдата, които само гледат да вдигнат процентите на избори.
16
1
 
10
 
! Отговори
До NZ преди 2 месеца
"Това не е жизнено необходимо нещо. Храните и лекарствата поскъпнаха с много повече, а от тях няма как да се откажем." ------- Не е, ако си клошар и живееш в кашон. Даже старците по селата имат мобилни телефони, за да поддържат връзка с роднините си. Ако си в трудоспособна възраст кой ще те вземе на работа, ако нямаш моб. тел.? Ако имаш деца на тийнейджърска възраст, как ще ги убедиш, че телефонът не е жизнено необходим? И как ще ги пуснеш да излязат от вкъщи, ако не можеш да се свържеш с тях?
15
0
 
15
 
! Отговори
До Стилиян преди 2 месеца
"Връщат мигранти, подаряват реактори, още малко ще ни вкарат и във война, убиват на с тока а ние се занимаваме с 2-та лева на операторите. Многооооооо сме зле"----------- Зле сме, защото не реагираме на "малките" неща. А те хич не са малки. Направи сметка при поне 4 млн. абонати по 2 лв. увеличение НА МЕСЕЦ колко пари прави! После идват и "големите" неща, щото виждат, че си траем за "малките". Щом могат да ни обират така и да си траем, защо да не ни вкарат и мигранти, и война?
14
0
 
11
 
! Отговори
А кога ще има преди 2 месеца
колективен иск срещу участието на моб. оператори в схеми за измама? Повече от 7 г. се върти тази схема - получаваш СМС, че си се абонирал за някакаъв сайт, за който въобще не си чувал и такъв даже няма! Докато се усетиш, одрусват те с 50-100 лв., защото абонаментът бил седмичен! И като питаш защо, казват - ама абонирал си се! Дори на "ти" говорят! И не можеш да докажеш, че нямаш сестра. Как превеждат пари на въпросния сайт, ако не са заедно с него в измамата? Кой ги е упълномощил да посредничат?
13
5
 
6
 
! Отговори
Стилиян преди 2 месеца
Връщат мигранти, подаряват реактори, още малко ще ни вкарат и във война, убиват на с тока а ние се занимаваме с 2-та лева на операторите. Многооооооо сме зле
12
1
 
5
 
! Отговори
Русия преди 2 месеца
Посолството активира кинефити си да скърбят за агента и дето искаше милиони от ЦРУ, има запис.
11
0
 
24
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Супер зле са мобилните оператори. Да им слагат тежки глоби. Преди много години трябваше да платя 150 лв на тогавашния Глобул, защото не искам да ползвам повече услугите им. А нали се сещате, че тогава 150 лв се равняват на поне 200-250 лв сега.
10
1
 
28
 
! Отговори
slon преди 2 месеца
А на Банките таксите кога ще ги пазгледад.Няма друг сектор който да е реализирал 3 000 000 000 печалба.Обаче Лобито им е много вощто и ги брани яко
9
2
 
11
 
! Отговори
Язе преди 2 месеца
Язе съм вече с номер започващ с +353. Да правят като ветъра българските картели. Роуминга ми е без пари, що да им плащам на тие. И парите вече не си държа в българска банка на 0% лихва. Така като се позамисля, само по български ypви ода, че са по-евтинки, особено тие дето се прават на скъпи.
8
0
 
12
 
! Отговори
пострадал преди 2 месеца
а и тези КЗП и КРС за тях всичко беше в реда на нещата. Въпроса е кой контролира тях?
7
1
 
16
 
! Отговори
пострадал преди 2 месеца
ми нещо за това че получаваш смс с текст титуляра си преподписа договора?! от който разбираш че имаш чисто нов договор на мястото на стария, със всякакви таксички и услуги активирани и чисто нов срок от 2 години?!Тази прецаквация по-добре ли е? А1 питаме в случая.
6
1
 
14
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
1 . Чрез лъжи , измами от подвеждащи реклами за частични намаления и дори безплатни услуги се възползват всички мобилни оператори в Република България . Най-очевивидни са тези на мобилния оператор " Иетел " . Служители от офиса им на бул. " Черни връх" в квартал " Хладилника" в молът и техните колеги от офиса им в квартал " Красно село " се славят с бруталността им и действията си и отказите на обслужването клиентите под предлог, че нямат пари за връщане.Това е цинизъм, защото това са 1;2или 5лв
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Миналата година нали имаше, резултат 0 дори им дадоха отстъпки от държавните такси, дървата ги защитава лично Кокорчо това му е приход под формата на ДДС, ако него го питате трябва да скочат 5 пъти!
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До NZПравилно! С картела в хранителните вериги трябва да се започне
3
4
 
13
 
! Отговори
NZ преди 2 месеца
Това не е жизнено необходимо нещо. Храните и лекарствата поскъпнаха с много повече, а от тях няма как да се откажем.