Родни военни за Пражката пролет: Ние не бяхме агресори!

Не сме стреляли по цивилни, връщат спомените участници
Обновена: 19 авг 2018 15:22 | 19 авг 2018 09:45, Александър Попов
269
Родни военни за Пражката пролет: Ние не бяхме агресори!
Снимка: Reuters, архив

Петдесет години след като са участвали в смазването на Пражката пролет под командването на Москва бивши български военни си спомнят за събитията в репортаж на Франс прес. Те казват, че не съжаляват и смятат, че просто са изпълнявали задълженията си.

"Това беше политическо решение, беше немислимо да оставим Чехословакия да си отиде. Като военни ние изпълнихме нашето задължение, без да стреляме по цивилни", уверява полковникът от запаса Любчо Банов, който днес е на 80 години. През август 1968 г. той е командвал рота, която е била натоварена със задачата да защитава цивилното и военното летище Ружине в Прага.

Още по темата

"Ако разположени там от Варшавския пакт ние сме били агресори в Чехословакия, то какво са в наши дни нашите военни, участващи в мисии на НАТО в Ирак или Афганистан", казва бившият офицер.

Пенчо Вълков, предприемач от Дряново, който е служил под командването на Банов, пази на гърдите си следа от одраскване от заблуден куршум по време на неочаквана стрелба от къща до летището. "Скрих се, нямах право да отвръщам на стрелбата", спомня си той. Тогава е бил новобранец на 18 години и казва, че до последно не е знаел, че ще бъде пратен в Чехословакия. Неговият пехотен взвод, обикновено базиран на българо-турската граница, първо преминал през обучение за патрулиране и водене на боеве в населено място, преди да бъде прехвърлен със самолет в Украйна, по онова време съветска република на 28 юли 1968 г.

Според Господин Чонков, който по онова време е бил командир на взвод, самолетът е летял ниско, на 200-300 мета, за да не бъде засечен от турските радари. Военните били изненадани, че са се озовали в Калмия, в Ивано-Франковската област в западната част на Украйна. Подобно отклонение било необходимо, защото Румъния се разграничила от съюзниците си от Варшавския пакт във връзка с потушаването на Пражката пролет и не разрешила прелитането на самолети над нейна територия.

Въоръжени с Калашников, българските военни научили целта на мисията си в момента, в който се качили в самолета за Прага сутринта на 21 август 1968 г.
"Един командир ни обясни, че чехословашките братя ни викат на помощ и че това е по-лошо от война, защото можело да се очакват изстрели отвсякъде", разказва Вълков.

Разположени на летището в Ружине на българските военни не им трябвало много време, за да разберат, че не са добре дошли. Чонков си спомня как младежи са протестирали пред входа на летището с плакати на руски, на които пишело "Ходете си у дома!". "За първи път виждахме граждански протест", разказва той.

Банов си спомня, че българите никога не са стреляли по чехи. Вълков си спомня, че не е искал да го пращат там, а е изпълнявал заповед и не е изстрелял и един куршум. Чонков пък си спомня, че пропагандата ги е била опиянила и че те са били убедени, че не се борят срещу обикновени хора, а срещу хора, които искали да откъснат Чехословакия от социалистическата общност.

Споменът за тази намеса остава ярък. Преди 10 години, за 40-ата годишнина от интервенцията в Прага Чонков събрал десетина от бившите си братя по оръжие и им подарил тениска с рисунка на Калашников, от който се подава българска роза.

При завръщането си българките военни са дефилирали като герои и получили тридневен отпуск и възможност да се запишат в университет, без да се явяват на изпит - рядка привилегия по онова време.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
25
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Освен това защо не се посочва факта че тази пражка пролет беше провокация на САЩ, подпалиха чергата също като в Украйна на майдана и после лошият СССР видиш ли ,писна ми от краварска пропаганда за !Само след края на ВСВ ФАЩ напада и организира преврати в над 80 държави искам статии за това !
97
6
 
23
 
! Отговори
До съучастници преди 5 години
Западът не е дошъл защото е рискувал ядрена война. Предполагам също че, не е очаквал подобна варварщина при потушаването. Не че това напълно го оправдава, но нравственият тест е бил за всеки. Българите зрелищно сме се провалили и продължаваме да се проваляме. Чехите обратно - доказали са че, са народ. Ако има Бог, тези неща се записват и остават във вечността...
96
10
 
17
 
! Отговори
ами преди 5 години
така е, като главните виновници не бяха изправени на съд за тази незаконна окупация. Няма абсолютно нищо общо с НАТО, защото това в Чехия си беше вътрешна работа и не е имало никакви терористи или подобни изверги. Така че много им здраве, чисти военнопрестъпници(не самите войници, а техните военни командири). Плюс това, никога в 1300 годишната история няма подобен ВЕРОЛОМЕН акат от страна на българите. Ние винаги сме се защитавали - от византийци, от османци, но не сме поробвали!
95
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родения да пълзи в колхозната кал - не може да лети! И тогава и днес - червеите червендалести са ненадминати в тази дисциплина.Сервилни , празноглави фанатици...пълзящи към бузлуджа...като бял червей на леш.Хубаво е, че тази територия изчезва...по-добре е да я владеят турци и роми...отколкото комунисти!
94
8
 
7
 
! Отговори
Dublin преди 5 години
Хорато в него са били ИЗЛЪГАНИ от американците и англичаните, че ще им помогнат. В крайна сметка са били оставени на произвола на съдбата....sustoto go praviat i v Budapesta prez 1956....otvlicasta manevra s cel USSR da bude zaet s vutresni za bloka problemi,predizvikani ot VUNSNO vuzdeistvie-s cel NENAMESATA mu v krazbata na Sueckia kanal ot anglo-saksite...;)) Ako NARODA be naistina vuzstanal- niakoi da e cul za partizansko dvizenie...CIA nimase da propusne da podklazda ogunia...Sustata operet
93
0
 
10
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До ЙовоМНОГО ПРОСТО- войниците от поделенията, които са изпратени в ЧССР, не са ги пуснали в кандидат-студентски отпуск. Имало е т.н. "Нареждане отгоре". Очаквало се е нареждането от Кремъл.Протестите в Чехословакия не започнаха през август.
92
7
 
9
 
! Отговори
До ТHE Патриот преди 5 години
Т2панар, не правиш ли разлика между партньор и правителството на геополитически враг? Нали бяхме даже "братя" целия соц, защо ще газиш населението на СВОЯ "братска" страна с танкове?
91
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първите опити за "цветни революции".....Но си научиха урока и сега, първо влизаш в НАТО , а после в ЕС !Сещате се защо! Просто сега няма, Вършавски договори няма враг, а трябва да борим тероризма ....
90
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дегенерата български - в ролята на Сарумановите opkи...или още по-точно в ролята на башибозук! Само простотията му успява да пребори наглостта му!
89
14
 
16
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Ако разположени там от Варшавския пакт ние сме били агресори в Чехословакия, то какво са в наши дни нашите военни, участващи в мисии на НАТО в Ирак или АфганистанИскам и аз отговор???
88
11
 
5
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Империята на злото се разпада,Путларах не дава пари да се лекуват заразените от СПИН и сега са над два милиона в Мордор и застрашително се увеличават,което дори в изостанала Южна Африка го няма. И чак когато се усети че ще му струват скъпо за изборите веднага даде пари...чак след 18 години игнориране
87
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
български - възпява въшливите *** главорези.Логично е, че чехите за 28 години станаха европейци - а български остана крепостник.
86
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чест и слава на Българската армия! Срещу нея пишат само разни голобради софийски лигльовци, които са виждали автомат само в американски екшън.
85
5
 
10
 
! Отговори
До анонимен 39 преди 5 години
Мой асистент от института е разказвал че , като войник е бил изпратен в Чехия. След стрелба от хотел са влезли вътре и са изхвърляли живи хора през прозорците.С предимство е станал асистент в института._________Възможно е: мой познат след като се върна от там, никога не обели дума какво са правили, но след няколко години разви психическа болест и го диспансеризираха. Според морала си - всеки реагира различно.
84
2
 
5
 
! Отговори
Йово преди 5 години
До Жо: Изпитите за висше образование тогава приключваха до края на юли!!! Само в Консерваторията и ВИТИЗ бяха през август ..
83
5
 
13
 
! Отговори
Армеец преди 5 години
Армията е организация, която не е НПО или гражданска инициатива. Тя е инструмент за решаване на външнополитически задачи и ако се наложи за защита на страната. Прави каквото й нареди политическото ръководство. Блоковото разделение по това време е предопределило съдбата на този бунт. През 80те в Полша защо не се получи същшят сценарий? Ами нещата бяха други. Единственото положително е,че сме показали боеспособна армия,която е била способна и да защити страната. А каква е сега тя?
82
4
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Леко бе,немско приветче - ще глътнеш някоя муха,както си ми зяпнало - остави ги ти Пражките Летни Пролети отпреди половин век - ами за петте века кога ще ни плащате - или ще се ослушвате за скърцането на Руски тракове? Виждам - поначетено НЕМЧЕ си - чел си Атонските Старци - нещо писаха че Стамбул града голяма пак щял да си връща старото заглавие - Константинополис - и то по времето на Жужо - в обозримо бъдеще - как ще коментираш - ако ти се коментира де...
81
9
 
13
 
! Отговори
22 МСП преди 5 години
До съучастници/Нищо не са рискували ,присто по улиците бяха излезли разни гащници ,както и *** и ***.Скандираха ,вдигаха шум,мятаха бутилки с бензин.Само един или два пъти имаше нощен обстрел на лагера ,но при ответен огън изчезваха.Работниците не смееха да говорят с нас ,защото се опасяваха от ***,но иначе скришом разменяха по някоя дума с нас и не бяха отрицателно настроени
80
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко дегенерирал е българина в русофилските коментари под статията.Болшевишката окупация на България , го направи безгръбначен слуга. Такива като тези - намериха своята еманация в беленския надзирател Газдов, хранил прасетата с малкото българи дръзнали да се опълчат на режима.Унуките им са в сайта днес.Добре е , че надпартийната Еволюция си знае работата и с огромни темпове ги заличава от лицето на земята!
79
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което СССР направи в Чехословакия, е същото което прави Русия в Сирия !Същото прави и със своя народ, и затова не случайно носи прозвището - Империя на злото - чието мото е Няма човек, няма проблем !