Родни военни за Пражката пролет: Ние не бяхме агресори!

Не сме стреляли по цивилни, връщат спомените участници
Обновена: 19 авг 2018 15:22 | 19 авг 2018 09:45, Александър Попов
269
Родни военни за Пражката пролет: Ние не бяхме агресори!
Снимка: Reuters, архив

Петдесет години след като са участвали в смазването на Пражката пролет под командването на Москва бивши български военни си спомнят за събитията в репортаж на Франс прес. Те казват, че не съжаляват и смятат, че просто са изпълнявали задълженията си.

"Това беше политическо решение, беше немислимо да оставим Чехословакия да си отиде. Като военни ние изпълнихме нашето задължение, без да стреляме по цивилни", уверява полковникът от запаса Любчо Банов, който днес е на 80 години. През август 1968 г. той е командвал рота, която е била натоварена със задачата да защитава цивилното и военното летище Ружине в Прага.

Още по темата

"Ако разположени там от Варшавския пакт ние сме били агресори в Чехословакия, то какво са в наши дни нашите военни, участващи в мисии на НАТО в Ирак или Афганистан", казва бившият офицер.

Пенчо Вълков, предприемач от Дряново, който е служил под командването на Банов, пази на гърдите си следа от одраскване от заблуден куршум по време на неочаквана стрелба от къща до летището. "Скрих се, нямах право да отвръщам на стрелбата", спомня си той. Тогава е бил новобранец на 18 години и казва, че до последно не е знаел, че ще бъде пратен в Чехословакия. Неговият пехотен взвод, обикновено базиран на българо-турската граница, първо преминал през обучение за патрулиране и водене на боеве в населено място, преди да бъде прехвърлен със самолет в Украйна, по онова време съветска република на 28 юли 1968 г.

Според Господин Чонков, който по онова време е бил командир на взвод, самолетът е летял ниско, на 200-300 мета, за да не бъде засечен от турските радари. Военните били изненадани, че са се озовали в Калмия, в Ивано-Франковската област в западната част на Украйна. Подобно отклонение било необходимо, защото Румъния се разграничила от съюзниците си от Варшавския пакт във връзка с потушаването на Пражката пролет и не разрешила прелитането на самолети над нейна територия.

Въоръжени с Калашников, българските военни научили целта на мисията си в момента, в който се качили в самолета за Прага сутринта на 21 август 1968 г.
"Един командир ни обясни, че чехословашките братя ни викат на помощ и че това е по-лошо от война, защото можело да се очакват изстрели отвсякъде", разказва Вълков.

Разположени на летището в Ружине на българските военни не им трябвало много време, за да разберат, че не са добре дошли. Чонков си спомня как младежи са протестирали пред входа на летището с плакати на руски, на които пишело "Ходете си у дома!". "За първи път виждахме граждански протест", разказва той.

Банов си спомня, че българите никога не са стреляли по чехи. Вълков си спомня, че не е искал да го пращат там, а е изпълнявал заповед и не е изстрелял и един куршум. Чонков пък си спомня, че пропагандата ги е била опиянила и че те са били убедени, че не се борят срещу обикновени хора, а срещу хора, които искали да откъснат Чехословакия от социалистическата общност.

Споменът за тази намеса остава ярък. Преди 10 години, за 40-ата годишнина от интервенцията в Прага Чонков събрал десетина от бившите си братя по оръжие и им подарил тениска с рисунка на Калашников, от който се подава българска роза.

При завръщането си българките военни са дефилирали като герои и получили тридневен отпуск и възможност да се запишат в университет, без да се явяват на изпит - рядка привилегия по онова време.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
8
 
23
 
! Отговори
Йово преди 5 години
А по това време във Виетнам американците убиха повече от 1 000 000 виетнамци...Им
117
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О,да,бяхте,бяхте,като ви заповядаше Москва и майка си убивахте.
116
4
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Заповедта за окупацията на армейски генерал Добри Джуров е от 19 август...Не Е връзват твърденията и манипулирате ... А
115
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно много *** *** има.Я идете в Северна Корея и кажете че сте дошли за да свалите любимият им вожд.Дори няма и да ви пишат в новините как са ви застреляли.
114
3
 
6
 
! Отговори
до 113 преди 5 години
Хубавото е , че пукясвате от глад!Всичките унуки!
113
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три дена без бира си е геноцид.
112
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагазиш ли чужда територия,квалифициран си като агресор!
111
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шепа платените *** *** плюят Българската армия. Сменяйте си памперсите редовно, че много се размирисахте.
110
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
I SEGA BALGARSKATA ARMIA MOGE DA PRVZEME GARZIA I TURZIA ZA EDNA SEDMIZA.
109
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубавото е, че тази територия ще стане дом на турци и роми! Едните работливи...а другите ккрадливи..но по живота.Това срамно петно - български *** - трябва да си иде - и да не мърси повече лицето на земята!
108
8
 
18
 
! Отговори
част от истината преди 5 години
Аз съм свидетел на тия събития и ще ви кажа ,че има доста противоречиви мнения по въпроса.Един чех напр-казваше "Било е страшно пане!Три дена немали сме пиво!"интересно е да се знае,че в този момент в съветското Полибюро само един е етнически руснак,а поне 3/4 са украинци!?И само руснакът гласува против!?Това разказва един от членовете на Политбюро на ЧКП!??
107
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тогава не са стреляли, но сега има нужда, грантовите протестъри и троловете им са за отстрел.
106
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо вините военните?Какъв избор са имали?Да откажат? Да хвърлят автоматите да скъсат униформите и да заявят "Ние не искаме да сме войници" ..Нали ще изгният по затворите.Може и да ги разстрелят.Тогава времената са били такива.Цели семейства са изчезвали заради анонимен донос от някой приближен на партията.Айде и да не изчезнат ще ги съберат в милицията и ще ги спукат от бой.И после починали от сърдечна недостатъчност.Знаете как е било навремето.1968-*** все пак.
105
9
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
До ТHE ПатриотАбе лапе,нещо си пушил забранено. Просто беше вероломен акт на нападение срещу Чехите.По онова време Тито и Чаушеску бяха против. Даже тито мобилизира 500 000 войници и подготви резерв от 3 милиона войници от югорепубликите защото се говореше че и България щеше да удари ФНР Югославия подобно на руснаците и югославяните настръхнаха,ама всичко в БГ както винаги е потулено и изкривено. А и Тито имаше подкрепата на целия свят и страната му си беше отворена към света.
104
12
 
14
 
! Отговори
V преди 5 години
Някой ден по сайтовете ще пишат чехите се съпротивляваха на еврогейския съюз и бяха едни от първите които го напуснаха, а ние бяхме послушковци и затова живеем зле. Дали ще е съветския или евтрогейския няма значение. Всечки империи ще се разпаднат. Няма хубава империя.
103
5
 
23
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Ми,не само войниците участвали при събитията в Чехословакия са имали привилегията да бъдат приети в университет,без приемни изпити.Децата на номенклатурчиците от БКП,(разбирай сегашните олигарси и политици от БСП) също имаха тая привелегия.Най захлюпените изкарваха партийни школи и ставаха партийни секретари и ги набутваха да си живуркат в малки предприятия.Та затова сега сме най-бедната страна от бившите соц.страни и в ЕС.
102
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Звездичките са съответно - булгаристанец...и е н и ч а р и н..на съвеЦкия режим,Чакал разчитащ на огризки и потупване по плоската глава!Прокаженото му котило - е все още живо!
101
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да направим един бунт срещу Борисов, брюкселските зелки и НАТО?
100
5
 
7
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Takvi ste vie Bolgarite...... vo sekoja mandza ste MITRUDIJA de vo NATO de vo VP...
99
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дегенериралия *** - се превърна в това , което мразеше най-много - съветЦки ***...палач...изпълняващ мръсната работа на азиатския коптор За шепа сребърници - беше готов да коли и беси - хорица надигнали глава срещу болшевишките безчинства!Унуките му - още шават!