Цените тръгнаха нагоре, основните храни поскъпнаха с близо 3%

По-скъпо се продават домати, краставици, зеле, картофи, олио…
Обновена: 17 ное 2019 11:35 | 17 ное 2019 07:45, Камелия Цветанова
186
Цените тръгнаха нагоре, основните храни поскъпнаха с близо 3%
Снимка: Pixabay

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 2,67 на сто, до 1.420 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

За две седмици ИТЦ се повиши с 5,65 на сто.

Цената на оранжерийните домати се повиши със 7.5 процента до 2,15 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици скочи със 7,0 на сто, до 2,14 лева за килограм.

Картофите поскъпват със 2,9 на сто и се продават по 0,71 лева за килограм.

Морковите поевтиняват с 0,7 на сто и се търгуват по 0,72 лева за килограм.

Зелето поскъпва с 1,8 на сто и се продава по 0,58 лв./кг.

Зелените чушки поскъпват с 5,9 на сто и се търгуват по 1,26 лв./кг. Червените чушки се продават средно по 1,60 лева.

Ябълките поскъпват с 5,5 на сто, до 1,16 лв./кг. Лимоните поскъпват с 4,9 процента и се продават по 2,29 лева за килограм.

Гроздето поевтинява със 9,1 на сто, до 1,40 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 1,3 на сто и се търгува по 6,27 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се купува по 10,88 лв./кг.

Олиото поскъпва с 3,1 на сто и се продава по 2,01 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,21 лева.

Пилешкото замразено месо поскъпва с 0,8 на сто и се търгува по 4,01 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,27 лв./кг. Брашното, тип "500", поскъпва с 1,0 на сто, до 0,97 лева/кг.

Цената на ориза се повишава с 2,6 на сто, до 1,95 лева за килограм.

Яйцата се продават средно по 0,20 лева за брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: доматизелекраставици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
6
 
! Отговори
Факти преди 4 години
Кравето сирене поевтинява с 1,3% !
24
11
 
15
 
! Отговори
Беше по-зле преди 4 години
Захарта и по соц. време беше 1 лев/кг. при заплати от 160-210лв./месец
23
11
 
12
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Ако БСП бяха спечелили , цените щяха драстично да спаднат.Ама нямат късмет а и ние покрай тях.Какво да правиш ? Съдба !
22
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И при комунизма ги фрашкаха с изкуствена тор.Редовно се връщаше от износ за по-белите държави (полша,унгария,чехословакия) консервирана храна която като и направят изследвания ми тя отровна по тамошните стандарти).Добре се пласираше на вътрешният пазар хората дори даваха подкупи за буркан в повече.
21
2
 
29
 
! Отговори
123 преди 4 години
Сега повечето храна е пълна с отрови. Домати-ГМО, плодовете и зеленчуците пълни с нитрати и пестициди, млечни продукти с палмово масло, месо с антибиотици и ензими. Алчноста на търговеца граници няма. Хората ще започнат да боледуват още от младини.
20
7
 
27
 
! Отговори
ДО 15 преди 4 години
Ех тези вече две разглезени поколения,само кусури търсят.Как ще те разберат като не могат да си представят що е то социалистически Плод зеленчук-лук,праз,кални картофи зеле и моркови,плодове -само ябълки и толкова.ДРУГОТО КОНСЕРВИ и туршия в един голям бидон Дава се от продавача Няма като днес да вървиш между плодове и зеленчуци в големият магазин и да избираш Нямаше такива магазини,молове нямаше,бензиностанции нямашеТе си мислят че винаги е било като днес.Деца,децаа баце ли ,чери домати ли???
19
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А заплатите и пенсиите кога?
18
6
 
42
 
! Отговори
ДС преди 4 години
Щото народа е ***. Винаги след избори, мухоБОЙКО, наточва сатъра. После минават 2 години и нали споменах, че народа е *** и пак него избираме. А на всеки от нас удръжките са 23 % от заплатата + 20 % ддс за всяка услуга. Значи данъците започват от 43 %. Отделно данъци на жилища, коли..... Айде после кажете че ниски били данъците. А да и да не забравя 90 стотинки акциз за горивото. ЧЕСТИТО на народа.
17
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеално.Скоро още няколко процента от България ще напусне и няма да има на кой да си продават стоката
16
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** с "Промяната на Радев" пак е тук!Шизофренико, и 20 плюса да си навъртиш от виртуални IP - та, полза никаква - правителството определя цените, а не президента, само на шизофрениците не ви е ясно!
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквун Боко какво ще измучи по въпроса? Защо не наложи вето на високите цени?Кремълската слуга Боко от Банкя работи само и единствено против интересите на България!Скоро на народа ще му прелее чашата на търпението и ще хване колове, камъни, брадви и ножове, за да свали от власт самозабравилия се тиранин Тиквун Боко!Метежът ще премахне от правителството един тумор!А деса *** (Атанасова) отива в сливенския!
14
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помня малко от комунизма-няма да ви хареса.Общо взето мизерия нищо не можеш просто да отидеш и да си го купиш.Прясното мляко се продаваше в торбички и те бяха наредени в едни големи пластмасови легени.Винаги бяха спукани и се носеше една специфична тежка смрад.На книга всичко си е супер.Реалният живот беше пълна лъжа.По улиците скитаха роми и обираха стотинките на учениците.Затва хората се организираха да си водят децата на групи до училище.Голяма радост по Коледа-банани и портокали.
13
5
 
22
 
! Отговори
Газобрък Газобръков преди 4 години
Най -добре в 1300 годишната история на БГ се живее при другаря Бойко Методиев Борисов-бивш член на БКП и настоящ лидер на ГЕРБ ! Да живее комунистическата партия ГЕРБ !!!
12
31
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румен радев какво ще измучи по въпроса? Защо не наложи вето на високите цени?Кремълската слуга радев от харманли работи само и единствено против интересите на България!Скоро на народа ще му прелее чашата на търпението и ще хване колове, камъни, брадви и ножове, за да свали от власт самозабравилия се тиранин румен радев!Метежът ще премахне от президентството един тумор!А деса *** отива в сливенския!
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва на снимката е пълно с нитрати.В стомахът ви веднага превръщат няколко милиона клетки в ракови.Ако имунната ви система е на ниво -ще живеете.Ако ли не-честит нов онко дом.Животът с рак на стомахът е вълнуващ и с много предизвикателства.
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Домата е безвкусен банана е зелен и не става за ядене ябълката като отхапеш отвътре е като нишесте не се яде и т. И т.н има сега по магазините всичко но не е годно за консумация това са. Само отделни примери на който съм попадал човек винаги може да си вземе чери домати ако иска вкус и т.н но като цяло кво като има сега по магазините като не става за ядене не е и за фалене изтъкване толкоз
9
13
 
35
 
! Отговори
:):) преди 4 години
при Баце е така, печели уж избори и почва сатъра на племето..честито на гласувалите
8
20
 
29
 
! Отговори
възрастен преди 4 години
По това време и през зимата домати и краставици се появяваха само в двата ,ПОКАЗНИ" магазина винаги по 3лева при заплати от 93 до 160 лева. А в плод зеленчука се купуваха на чувал картофи и лук./че не винаги пускаха/,плодове през зимата нямаше и се почваха трушиите и консервите.Нямаше Била,Кауфланд,Т маркет и т.н.други магазини със свободен достъп до плодове и зеленчуци освен кварталният мизерничък ,,Плод зеленчук"Младите не могат да си представят това.а ние си бяхме свикнали.
7
35
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е част от Промяната на резидент рътьо радев ветото - сертифициран нищоправец с 11000 лв заплата! Хак да ви е скъпотията на радев мръсникът!Оставка, съд и затвор за мракобесния *** от БСП румен радев!
6
1
 
19
 
! Отговори
.. преди 4 години
Нищо вие можете да търпите вечни доказалисте го миши народ