Путин: Уикипедия е ненадеждна и трябва да бъде заменена

Русия създава електронен вариант на своята Голяма енциклопедия
Обновена: 3 дек 2019 11:27 | 3 дек 2019 08:10, Анисия Иванова
142
Путин: Уикипедия е ненадеждна и трябва да бъде заменена
Снимка: БТА, архив

Русия ще създаде нов електронен сайт на своята Голяма руска енциклопедия, след като президентът Владимир Путин каза, че Уикипедия е ненадеждна и трябва да бъде заменена, предаде Ройтерс.

Новият сайт ще гарантира на хората, че ще намират "надеждна и постоянно обновяваща се информация от научно проверени източници на знания", се казва в правителствено разпореждане, подписано от руския премиер Дмитрий Медведев. С него Медведев нарежда също да се създаде национален научно-образователен център "Голяма руска енциклопедия".

Миналия месец Путин предложи Уикипедия - онлайн енциклопедия със свободен достъп, която всеки може да допълва и редактира - да бъде заменена с електронна версия на Голямата руска енциклопедия, приемник на Голямата съветска енциклопедия.

"Това, във всеки случай, ще е надеждна информация, поднесена в съвременен вид", отбеляза тогава президентът.

През 2015 г. руските власти блокираха за кратко рускоезичната версия на Уикипедия заради статия с информация за канабиса, тъй като законодателството забранява сайтове, които пускат публикации, свързани с наркотиците. Освен това Москва въведе по-строг контрол върху руския сегмент от интернет, за да може той да функционира дори ако бъде отрязан от глобалната инфраструктура, припомня БТА.

Голямата руска енциклопедия (Большая российская энциклопедия) вече съществува в базисен електронен формат.
Новият интернет портал ще струва около 2 милиарда рубли (31 милиона долара), съобщи на 21 ноември отговорният редактор на издателство "Голяма руска енциклопедия" Сергей Кравец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
16
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Колко излишни и досадни са тези безсмислени спорове, кой бил прав, кой строй бил по-добър, коя истина била по-правилна, и т.н. Какво значение има всичко това?! Всички тези войнствени болшевики, на които им излиза пяна по устата като обясняват за прогнилия Запад и за джендърите, всички до един драпат със зъби и нокти да се махнат от социалистическите кочини и да заминат "на Запад". Като се почне от бачкаторите по селата (които 3-то поколение гласуват за БСП), и се стигне до бакшишите по градовете
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОЛРУСЕН - така ще е новото име. Интересно, дали и там ще липсва информация за канабиса? Може да махнат морфина, хероина, амфетамина, те и без това руските деца говиждат на живо, може би затова няма нужда.
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, а ние чушки
2
20
 
28
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Така, така, създайте си собствен Интернет и собствена електронна енциклопедия, където да си пишете вашите "истини". После си вдигнете една стена, и си живейте както си живяхте по времето на СССР. Само ако може да не дърпате и други държави зад стената този път. Колкото по-малко чуваме за путинова Русия, толкова по-добре. Те са си самодостатъчни.
1
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми и без да го каже Путин е видно че всеки си пише там каквото му изнася като събития и факти....