Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма

Израел е най-сигурната държава в света в условията на пандемия
Обновена: 17 апр 2020 14:29 | 17 апр 2020 12:26, Елка Василева
461
Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма
Снимка: архив, БГНЕС

Германия е втора в света по успехи в борбата срещу коронавируса. А в Европа е ненадмината. Следват я Швейцария и Австрия, България е 27-ма от общо 33 европейски страни. Защо Германия е толкова напред?

Германия е европейската страна, която се справя най-добре с епидемията от коронавирус, сочи проучване на лондонския мозъчен тръст Deep Knowledge Group (DKG). Германия е сред първите и в световната класация на най-сигурните държави в условията на пандемия - страната е поставена на второ място, изпреварва я само Израел, пише Дойче веле.

В топ 10 няма друга европейска държава. Ето и подреждането на първите десет: Израел, Германия, Южна Корея, Австралия, Китай, Нова Зеландия, Тайван, Сингапур, Япония и Хонконг.

Защо Германия е толкова напред

В европейската класация, начело на която застава Германия, са включени общо 33 държави, сред които България е поставена на 27-мо място. Непосредствено след това се нареждат Румъния, Андора и Великобритания. А първата десетка е подредена така: Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Дания, Нидерландия, Норвегия, Белгия, Финландия и Люксембург.

Авторите на проучването са използвали данни от публични източници, включително от СЗО и от американския университет Джонс Хопкинс. А сред основните критерии при оценяването на отделните държави са ефективността на здравеопазването, нивото на икономическа стабилност и дееспособността на държавното управление, ефективността на националните системи за мониторинг и откриване на заболявания, достъпът до тестове за коронавирус, както и ефективността на предприетите карантинни мерки.

„Не става въпрос само за това да се оцелее в епидемията, а най-вече как да бъде възстановена икономиката след това, как да се избегне нейният колапс и как да се гарантира активното ѝ развитие през следващите години", обяснява основателят на DKG Дмитрий Каминский.

Казано по друг начин: този рейтинг показва кои страни са в състояние да защитят най-ефективно гражданите си както от заразяване с коронавирус, така и от икономически сътресения вследствие на пандемията.

„Германия разполага с голям брой легла за интензивно лечение, има достатъчно болници и медицински персонал. Но по-важното е, че страната произвежда сама медицинско оборудване и лекарства. И затова няма да е толкова зависима от други държави в случай на изостряне на пандемията", посочва още Каминский.

Основателят на DKG подчертава изрично способността на германските власти да управляват в кризисни ситуации. "Първоначално броят на заразените в Германия беше висок, но страната премина стрес теста изключително успешно, ограничи разпространението на болестта и така избегна съдбата на много други държави. А това ще ѝ осигури значителни икономически предимства след края на пандемията", убеден е Каминский.

Според Deep Knowledge, първите пет най-рискови страни в сегашната пандемия са Италия, САЩ, Великобритания, Испания и Франция. България не фигурира сред първите 20 държави в този черен списък, а Русия е поставена на 12-то място - между Нигерия и Бангладеш. Особено тревожна е ситуацията в Москва - там Каминский се опасява от "нюйоркски сценарий". В руската столица се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените, а препълнените болници все по-трудно осигуряват адекватни грижи за пациентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
19
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Толкова за това как сме "учудили света" с мерките на Щаба и Правителството.На лъжата краката са къси.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е като Гьоте.
34
17
 
25
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Мутафчийски е най-голямото НЕДОРАЗУМЕНИЕ, което е давала БГ. Тоя НЕ Е вирусолог, коремен хирург е. Вади апандисит и може да ви оперира язвата. Тва е. За него Държавата е Казарама, а рабоотата му е "строй-се-преброй-се". Само, че само със заповеди и крещене не става, трябва мозък, стратегия. На тия стратегията им е да ни държат затворени докато се намери лекарство. ЗАЩО ДЪРЖАВИ СЛЕД НАС ВЛЕЗЛИ - ВЕЧЕ ПЛАНИРАТ ИЗЛИЗАНЕ ОТ КАРАНТИНАТА ! Защо никоя от мисирките НЕ ГО ПИТА ТОЗИ *** ВЪПРОС !
33
11
 
6
 
! Отговори
Нина преди 4 години
Сигурно имат някакво лекарство и така успява да се справят. Имат същият брои заразени като Италия, на 10 пъти по-малко жертви. А може и да не отчитат правилно починалите, нарочно да показват колко са по-добри от останалите. Нали казаха, че с респиратор 70% от хората все пак умират. Много от данните които дават държавите не са коректни, особено за Китай съм убедена.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех тез бабаити, пак ни надминаха! "Това, че си научил нещо, не значи, че си го разбрал" - Гьоте!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наще строги даскалици са най-добри държава като слънце имаме.
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
що бе тези не затвориха парковете и вилите? кпп-та и декларации на собствения си народ
29
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Как се преследват "цели" които НЕ СЪЩЕСТВУВАТ???И КАК се набелязват цели с Пожарникар и калинки около него начело???И КОЙ го избра тоя Маркуч за Управител на държавата???Следваш ли причинно-следствената нишка??Всичко е супер-ЗАКОНОМЕРНО и логично.П.П. Уяправлението на държава е високо интелектуална дейност а не поприще за разни кръчмарки нефели.Да, Боко пред да стане Управител на държавата киснеше по цял ден в кръчмите на софра и сладка приказка.Такъв си *** избрахтИ !
28
12
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Аз пък мисля, че статистиката им е изкривена, ползват различни условия - или брой заразени, или бр. тежко болни, или бр. изследвани, или общо население... Най-точният критерий е брой починали от вируса, а у нас те са най-малко и дано така остане.
27
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама в Германия си нямат фатмажки триумвират, а между другото от оня дни стана ясно че за последния месец у нас имало по 200 нови заразени от варицела и морбили, та се чудя какво чака бай "Х" та не сформира по един щаб съответно за борба с варицела и морбили, да тура и там по един генерал и от сутрин до вечер да гледаме брифинги
26
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййй няма да разваляте"имиджа"на слънцето крадливо,не разбрахте ли България се"справя"най добре с тая гад,България има най големият бюджетен "излишък"ама ха какви са тия Новини!
25
6
 
24
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 години
Баба Меркел този път ги удари в земята всичките. Факт !
24
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америка е номер 1
23
1
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Хаха!Аве тоя мозъчен тръст пита ли наш Бойко че да ръси такива мозъци?Наш Бойко вика,че Тиквария била с невиждани в света "мерки" в борбата и била на първо място в шоуто Корона вирус!
22
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже Бангладешците са по-добре от ***.
21
0
 
28
 
! Отговори
70% преди 4 години
процента от загиналите в Италия Франция Испания са от старчески домове!!!!! Най-голяма смъртност спрямо заразени - загинали има Белгия 15%.Каква е тази класация лато не е реална!!!! Всеки може да види резултати в WORLDMETER. Какво се говори само за Сащ Испания Италия и прочие. Я вижте Великобритания Белгия и Холандия кавка смъртност имат!!!!!!! Англета няюа никакви оздравели, а Испания и Гермнаия имат най-много. Айде продължавайте да си шронивате мозъците и генерала да ви поговори
20
5
 
27
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
къв пример бе... пример за мал*умщина и безхаберие. Изключително висока смъртност, 2 пъти повече от държави, на които се подигграваме Куба, Камерун... Тия са мал*умни. Каква е ползата да държиш 7М затворени по домовете им, да им вземеш хляба и живота, а 50 000 човека ми правт кво си искат. На гурбет ходят, свадби правят. НИЕ ЩЕ СМЕ ДЪРЖАВАТА С НАЙ-ДЪЛГАТА КАРАНТИНА В СВЕТА ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА. Уж Великден щеше да е Пика, сега средата на Май? И значи карантина поне до Август?! Махайте ги тия от там
19
5
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Аааа, тоя сайт май ще го закрие Баце ! :)Как тъй сме 27-ми от 33 държави ?!Баце каза, че сме отличници и в цял свят от Сеул до Лондон ни дават за пример.
18
16
 
15
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Справят се най-добре ама са доста зле ... Ние сме най-слабо засегнати в Европа (на 100 000човека), защото имахме мерки в самото начало. Не го броят това за жалост ...
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се тогава нас кой ни хвали.