Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма

Израел е най-сигурната държава в света в условията на пандемия
Обновена: 17 апр 2020 14:29 | 17 апр 2020 12:26, Елка Василева
461
Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма
Снимка: архив, БГНЕС

Германия е втора в света по успехи в борбата срещу коронавируса. А в Европа е ненадмината. Следват я Швейцария и Австрия, България е 27-ма от общо 33 европейски страни. Защо Германия е толкова напред?

Германия е европейската страна, която се справя най-добре с епидемията от коронавирус, сочи проучване на лондонския мозъчен тръст Deep Knowledge Group (DKG). Германия е сред първите и в световната класация на най-сигурните държави в условията на пандемия - страната е поставена на второ място, изпреварва я само Израел, пише Дойче веле.

В топ 10 няма друга европейска държава. Ето и подреждането на първите десет: Израел, Германия, Южна Корея, Австралия, Китай, Нова Зеландия, Тайван, Сингапур, Япония и Хонконг.

Защо Германия е толкова напред

В европейската класация, начело на която застава Германия, са включени общо 33 държави, сред които България е поставена на 27-мо място. Непосредствено след това се нареждат Румъния, Андора и Великобритания. А първата десетка е подредена така: Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Дания, Нидерландия, Норвегия, Белгия, Финландия и Люксембург.

Авторите на проучването са използвали данни от публични източници, включително от СЗО и от американския университет Джонс Хопкинс. А сред основните критерии при оценяването на отделните държави са ефективността на здравеопазването, нивото на икономическа стабилност и дееспособността на държавното управление, ефективността на националните системи за мониторинг и откриване на заболявания, достъпът до тестове за коронавирус, както и ефективността на предприетите карантинни мерки.

„Не става въпрос само за това да се оцелее в епидемията, а най-вече как да бъде възстановена икономиката след това, как да се избегне нейният колапс и как да се гарантира активното ѝ развитие през следващите години", обяснява основателят на DKG Дмитрий Каминский.

Казано по друг начин: този рейтинг показва кои страни са в състояние да защитят най-ефективно гражданите си както от заразяване с коронавирус, така и от икономически сътресения вследствие на пандемията.

„Германия разполага с голям брой легла за интензивно лечение, има достатъчно болници и медицински персонал. Но по-важното е, че страната произвежда сама медицинско оборудване и лекарства. И затова няма да е толкова зависима от други държави в случай на изостряне на пандемията", посочва още Каминский.

Основателят на DKG подчертава изрично способността на германските власти да управляват в кризисни ситуации. "Първоначално броят на заразените в Германия беше висок, но страната премина стрес теста изключително успешно, ограничи разпространението на болестта и така избегна съдбата на много други държави. А това ще ѝ осигури значителни икономически предимства след края на пандемията", убеден е Каминский.

Според Deep Knowledge, първите пет най-рискови страни в сегашната пандемия са Италия, САЩ, Великобритания, Испания и Франция. България не фигурира сред първите 20 държави в този черен списък, а Русия е поставена на 12-то място - между Нигерия и Бангладеш. Особено тревожна е ситуацията в Москва - там Каминский се опасява от "нюйоркски сценарий". В руската столица се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените, а препълнените болници все по-трудно осигуряват адекватни грижи за пациентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Защо Германия е толкова напред?"Отговорът се вижда ясно на снимката - защото там хората живеят свободно и спокойно.Толкоз по въпроса.Закривай!
15
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко ще лъсне. Най вече как Правитеслтвото и НОЩ са ПЪЛНИ НЕКАДИЪРНИЦИ. Първо смъртността в БГ е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКА ОТ ВИРУСА! Защо Камерун на 1000 докано болни има 22 починали ние на 800 -40? А? Кво и пазим на таз прословута БЕЗЦЕННА ЗДРАВНА СИСТЕМА?! От вчера болните са 25 , не 40! Вчера вечер бяха 800 болните, сега са 825 ! Нищо НЕ правите като хората, единствено ГЛ*ПАЦИТЕ ви се кефят и пляскат кат прилепи накацали по балконите. Унищожавате държавата! ЗАЩО Е ВИСОКА СМЪРТНОСТА,КВО ПАЗИМ?
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ще "гризне дръвцето" заради тази новина. Пазете се госпожо! Напишете някакъв призив да се подчиняваме на тираните за да компенсирате!
13
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ееееее,нали все ни даваха за пример....27 от 33 държави....май не сме много за пример
12
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога да кажа много по темата ЗАЩО в Германия е добре а в Ганьово е тиня но няма смисъл защото няма кой да ме разбере.Това е и причината в Германия да е добре а в Бг НЕ.Така ще е ЗАВИНАГИ докато има държави.
11
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там не е забранено и да се пътува между градовете, че и между държавите.Защото това е бял свят,на бели държави, изградени и функциониращи върху правов ред, а не върху постоянно изменящи се еднолични декрети, като тук.Строгостта на мерките няма нищо общо с адекватността им!И това следва да се набие в много кратуни у нас!И прекалено мижавите,и прекалено строгите и ненавременни, вкл. преждевременни, мерки,са еднакво вредни за хората и не постигат целите. За да са адекватни обаче се иска МИСЪЛ!
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Великобритания повечето загинали са от етническите групи в страната, особено там където има кръвосмешение между пакистански роднини.
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудех с какво да гледам днес( нали сме под карантина и не мърдаме от нас) и случайно се натъкнах на предаването с Крум Савов от 14-ти април с гост Киро Скалата по телевизията на Слави Трифонов "7/8-ми". Киро Скалата е инструктор по фитнес и аз си мислех, че не е с голям умствен багаж, но ме изненада!Тоя е бахтиии мозъка! Гледайте го!Велик!
8
3
 
60
 
! Отговори
qwerty преди 4 години
Чета новини в чужди сайтове и никъде никой нищо не говори за България...само когато сезонни работници на полето и чистачи няма, тогава някой може да напише статийка.....смятайте за какви ни имат "партньорите".... а ние пишем за тях денонощно
7
7
 
53
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Ам` как 27 *** бе, нали цял свят нази гледаше и за пример ни даваха!!!!!
6
16
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОРОНА ВИРУС 2019 ИМА 5% ГАРАНТИРАНА СМЪРТНОСТ И ТО ПРИ ДЪРЖАВИТЕ СЪС БЦЖ ВАКСИНА!ГЕРМАНИЯ ПОКАЗВА 3% СМЪРТНОСТ НО ТЕ ЛЪГАХА С ДАННИТЕ В НАЧАЛОТО КАТО ПИШЕХА УМРЕЛИТЕ ОТ ДРУГО А НЕ ОТ КОРОНА ВИРУС СЪС ВРЕМЕТО ПРОЦЕНТИТЕ ЩЕ СЕ ПОДОБРЯТ И ПАК ЩЕ СТАНЕ ПОНЕ 5% СМЪРТНОСТ ЗА ГЕРМАНИЯ ЗАЩОТО НОВОЗАРАЗЕНИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ СТРЕМГЛАВО!
5
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как "защо е напред?"?Елементарно - защото там управляващите мислят глобално, а не от сега за до след 5 минути, понеже им е къса мисълта. И в Германия, и в Нидерланди,и в останалите бели държави от централна и северна Европа се мисли и знае, че животът е едно цяло-здраве, образование, икономика и т.н. И хората не са затваряни по къщите си като ***, нито им се забранява да дишат въздух. Защото тогава вече поболяването им е сигурно. И никой не плаши хората си по медиите и не им докарва стрес
4
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А някой тук се праскаше,че сме били пример за Европа-къде си бре пръскач дебел Крадлив?
3
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все същите истории, на всичко се гледа повърхностно и от гледна точка на доброто име на съответната страна. Изобщо не са анализирали задълбочено ситуацията в България и доста несправедливо е съпоставена с другите страни.
2
10
 
57
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
E как 27 ми бе, нали Бочко се пъчеше, че го хвалят от Сингапур до Лондон за невероятните мерки които е взел, за да бори вирусчето. :)))
1
2
 
25
 
! Отговори
az преди 4 години
Тъй кат стане...