Неуспешна спасителна акция на К2, няма следа от алпинистите

Два хеликоптера на пакистанската армия и шерпи се включиха в операцията
Обновена: 6 фев 2021 22:23 | 6 фев 2021 19:10, Камелия Цветанова
92
Неуспешна спасителна акция на К2, няма следа от алпинистите
Снимка: БГНЕС

Неуспешна спасителна акция на К2 - часове, след като под най-смъртоносния връх на планетата загина Атанас Скатов. Издирват се трима алпинисти, тръгнали да покоряват осемхилядника. Те са от същата експедиция, в която участва и българинът.

Два хеликоптера на пакистанската армия и шерпи се включиха в операцията по издирването на тримата алпинисти. Следите им се губят в четвъртък след полунощ.

Още по темата

Върхът е висок над 8600 метра. На около 7000 метра височина и при силни ветрове - машините бяха върнати на земята. Няма информация дали акцията ще продължи утре.

Около Атанас Скатов на една от последните снимки са изчезналите алпинисти. Всички те са тръгнали с мечтата да са част от първата експедиция от чуждестранни алпинисти, покорили осемхилядника през зимата.

Заради суровите условия обаче повечето участници вече са се отказали. Именно при слизане от Лагер 3 към базовия лагер смъртта си намери Атанас Скатов. Българското външно министерство съобщи, че въжето му се е скъсало, но шерпите, участвали в спасителната операция обясниха, че алпинистът е загинал, докато е сменял въжетата.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: акцияК2спасители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A те по каква работа е трябвало да се катерят при тези лоши метеорологични условия, каква толкова важна работа са имали там?
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати тръпката. Какво има горе? Катериш, катериш планини стигаш горе, поглеждаш наоколо, пак планини.
11
18
 
25
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
До ПРОФЕСОРА...Магелан, Колумб, астронавтите и т.а. са хора с мисия - да подобрят живота на човечеството - било то с откриването на нови земи, с експерименти в космоса или заселване на други планети. А кажи ми горе на тоя връх какво откриха, че не ми е ясно защо точно ги сравняваш..."професоре"?
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Игла в купа сено да търсиш по това време в тоя сняг и буря.на к2 ,един на четирима загива. Сега май четири към 1 е съотношението.
9
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази касапница по планините трябва да бъде прекратена ,всяка година загинали българи,това означава ,че не са професионалисти и слаба подготовка
8
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
глупави хора
7
29
 
25
 
! Отговори
ПРОФЕСОРА... преди 3 години
ТРОЛЧЕТАТА ДА СПРАТ ДА ***....НИКОЙ НЕ ЗАСТРАШАВА МЯСТОТО ИМ НА УДОБНИЯ СТОЛ ЗАД КОМПЮТЪРА...ИМА СИ ХОРА ЗА ВСИЧКО--ЕДИН Е РОДЕН ДА ЛАЗИ--ДРУГ ДА СЕ КАТЕРИ...НЯКОЙ ДЕН ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ ТРЪГНЕ ДА ПРЕВЗЕМА КОСМОСА И ТОГАВА ЩЕ ТРЯБВАТ СМЕЛЧАЦИ КАТА ФЕРНАНДО МАГЕЛАН,КАТО КОЛУМБ И ДОРИ КАТО СКАТОВ...ЗА ТАКОВА НЕЩО КОМПЮТЪРНИТЕ МИШКИ--КОИТО СА ВИЖДАЛИ К2 САМО НА ГУГЪЛ МАПС--ЩЕ СА НЕПОТРЕБНИ...
6
4
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Дано да са живи...
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво търсят там, особено през зимата тези хора?Това не са герои. Това са объркани човеци. Жал ми е за тях и близките им.
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моята представа за смелост, мъжество, героизъм е съвършено друга. Жалко за загиналите...
3
3
 
33
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
Тръгнали са да катерят, а не да покоряват! Когато ни налази мравка, не казваме, че ни е покорила.
2
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички са отишли. Още когато вчера прочетох, че температурите са стигнали минус 63 градуса С ЛОШО ВРЕМЕ си зададох въпроса дали тия хора са НОРМАЛНИ. К2 е по-обасен от Еверест, а не съм чувал Еверест да го катерят при такива условия.Всъщност нашето момче е проявило разум да се върне. Жалко, че това не помогна.
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъдъдъдаоооо!