Храните за седмица вече ни струват с 4-5 лева повече

Сиренето на едро се продава за 8 лева, в магазина за 12
164
Храните за седмица вече ни струват с 4-5 лева повече
Снимка: Pixabay

Цените на стоките постоянно се вдигат, макар и на пръв поглед незначително. При едноседмичен пазар обаче се оказва, че сметката на касата набъбва с 4-5 лева, макар и продуктите в потребителската кошница да са едни и същи, пише „Труд“.

В същото време статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) не отчита драстични намаления. Така според данните кашкавал “Витоша” е поскъпнал с около лева за година - от 11,02 на 12,10 лева за килограм. Справка в магазинната мрежа обаче показва, че на тази цена се продават парчета от продукта с размер от 300-400 грама, тоест реално цената на килограм кашкавал надхвърля 20-22 лева, ако не става въпрос за имитиращ продукт.

Още по темата

Кравето сирене, според данните на ДКСБТ, се продава на едро срещу 7,76 лева за килограм или със 70 стотинки повече отколкото преди година. В магазина обаче цената на същия продукт е почти двойно и продуктът се търгува за около 12-13 лева за килограм.

Докато преди година олиото на едро се търгуваше срещу 2,69 лева за литър, сега цената му на борсите и тържищата е средно 3,60 лева за литър, а в магазина крайните потребители плащат над 4 лева за същото количество. Цената на яйцата на едро е 22 стотинки за брой, докато в магазина плащаме минимум 30 стотинки.

Според статистиката, въпреки рекордната инфлация за последните 9 години, поскъпването на храните е под 6 на сто за година. Потребителите обаче са категорични, че поскъпването е значително по-драстично и само от началото на месеца цените за крайните потребители в хранителните вериги и малките семейни магазини са се увеличили с 7-8 на сто. По-солено ни излиза да си напазаруваме сирене, колбаси, пилешки кренвирши, свински мръвки. Според част от производителите причината за поскъпването са увеличените цени на горивата, откъдето се повишават и транспортните разходи за доставка на основните стоки.

Близо два пъти се е увеличила цената на пропан бутана и на метана, с които зареждаме автомобилите си през последната година. Това показват данните на специализирания сайт fuelo.net, който следи движението на цените на горивата в страната. Само преди година сме зареждали 1 литър пропан бутан за 86 стотинки, докато сега за същото количеството плащаме 1,42 лева. Цената за литър на метана на 28 ноември е 2,44 лв./кг, докато преди година същото количество се е търгувало срещу 1,29 лв./кг.

През последната година са поскъпнали и другите две основни горива - бензин А95 и дизел. Цената на бензин А95 се увеличава с 35,36 на сто за изминалите 12 месеца до 2,45 лв. за литър.

Малко повече е поскъпнал за периода дизелът - с 40,22 на сто - от 1,79 лв./л до 2,51 лв./л.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много малко е повишението на хранителните стоки спрямо възможностите на др. Радев. Само за осем месеца се повиши тока, парното, водата, храната, горивата и всичко , което се сетите. При лошия Борисов нищо не се повишаваше освен пенсиите и заплатите. Навсякъде се строеше и се виждаше напредъка на Дължавата, а сега е мъртвило.
54
0
 
6
 
! Отговори
Кире Бобовдолецо преди 2 години
Че умрем, ама ваксина нема да си сложим, и па че е на моето.
53
1
 
10
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Аз определено си гладувам, или винаги се лишавам, я от сметката за телефона, я цигари, сега и парното ще спра, кола вече не карам . Но братя ...когато ме натисне глада и студа си пускам Радеф с неговата китара и.....и ми става топло, чувствам се и сит ! Когато душата е богата може и на вегетация !!!
52
2
 
15
 
! Отговори
ПЕРКО преди 2 години
ЗА БОГА БРАТЯ, ЯЖТЕ ПО-МАЛКО И СЛУШАЙТЕ КИТАРАТА НА РУНДЬО....
51
0
 
11
 
! Отговори
жените ще станат преди 2 години
Жените ще бъдат все по-агресивни за секс с мъже с дебели портофейли.
50
3
 
13
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Ако беше леко по умен, щеше да разбереш . Шкембенцата не са от охолен живот и хубава храна, а точно обратното, от евтина и нездравословна храна . Сега разбра ли?
49
7
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Като виждам как у нас всички мъже над 30 години(дори и от 25) са с шкембенца и шкембета ,то неразбирам защо все рИват,че няма какво да ядът и не им стигат парите ...намалете храната...намалете кредитите които са бързи-леки-сръчни..откажете се от лизинга...от телефоните на изплащане по 1000-1500 лв с планове по 30-50 лева(аз карам с телефон от 300 лева и ваучер-10 лв месец-месец и половина...в днешното време когато има вайбер,да плащаш 50 лв..).Еми регулирайте желанията си с възможностите си.
48
1
 
2
 
! Отговори
Станете вегани или преди 2 години
вегетарианци. Спасете животи!
47
0
 
7
 
! Отговори
перко преди 2 години
ЗА БОГА БРАТЯ,, НЕ КУПВАЙТЕ!!
46
0
 
11
 
! Отговори
скоро преди 2 години
Мнго скоро и печени киселици ще почнете да ядете. Кой каквото сам си нарави, никой друг не може да му направи!
45
0
 
9
 
! Отговори
Пелтека преди 2 години
Са ще ни кажат, да не ядем колбаси, че те са и без това много вредни :) Какво е положението с боба и лещата, само, че олио нема слагаме вътре , че и то скочи до небето
44
0
 
2
 
! Отговори
Пича преди 2 години
В Щатите по тоя повод благодарят на Джо Байдън. У нас не знам кой е за хвалебствия.
43
5
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 2 години
Еми защото вече го няма Бойко и не си на хранилка при него ....и видимо и желанията ти надхврлят възможностите ти ...те така е при теб..)
42
0
 
14
 
! Отговори
ХФ преди 2 години
И аз вчера като пообиколих една верига магазини установих че кашкавала гони 20 лв килото, а от статията разбирам че даже ги минава 20те лева. Колбасите отдавна са на високи цени, по-скъпите т.нар "селекции", резерви и тн. суджуци достигат и минават 60 лв килото. Хубави колбаси под 20-30 лв май няма вече. Всички хранителни стоки вървят смело нагоре за съжаление.
41
0
 
14
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
''Малко повече е поскъпнал за периода дизелът - с 40,22 на сто - от 1,79 лв./л до 2,51 лв./л''. Хахахаххаха ''малко'' е нема проблеми
40
0
 
9
 
! Отговори
За Бога братя, не преди 2 години
купувайте!!
39
1
 
12
 
! Отговори
Преди 20г. ясновидка преди 2 години
каза:Ще оцелеят тези, които се научат да ядат малко." Какъв смях, какви подигравки бяха към нея...Дойде времето байГаньо да го разбере по трудния начин.Няма страшно!Винаги е било така..
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то какво излиза според статистиката на Радев, че живота в България е с 16 до 20 лева по скъп за месец. А защо на мен не ми достигат едни 200 лева на месец?
37
0
 
14
 
! Отговори
До Василев преди 2 години
Е не бате, че робуваме за 1000 лева на месец ти нешо да не те е надухало бе? 3 езика искат, компютърна грамотност, курсове, сертификати , опит 100г. и ти вика 1к нетна заплата ! хахаххахаха
36
0
 
13
 
! Отговори
Смееше се Ганьо на преди 2 години
китайците преди време, че ядели по купичка ориз на ден.сега той е за смях!