Риск да останем без родни зеленчуци тази година заради скъпия ток

Цените на продукцията растат, оранжерии са пред фалити
Обновена: 9 яну 2022 11:23 | 9 яну 2022 10:00, Камелия Цветанова
219
Риск да останем без родни зеленчуци тази година заради скъпия ток
Снимка: Pixabay

За последната една година почти всички основни зеленчуци са поскъпнали. Според търговци и експерти цените се покачват бавно, но сигурно, като за изминалите 12 месеца скокът при стоки като краставиците и картофите е с около 30%. Рекордьор обаче остава зелето, чиято цена е скочила с близо 58 на сто. Според данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища, спрямо януари миналата година, картофите са по-скъпи с 20%, лукът – с 10 на сто, а доматите - с между 13 и 17%.

На този фон България може да остане без българска продукция през 2022 г. заради енергийната криза.
Някои от потребителите вече казват, че високите цени на плодовете и зеленчуците ще ги накарат да се лишат от някои продукти.  

„Шокови движения на цените не наблюдаваме, но за сметка на това те са плавни и постоянни, което не е добра тенденция“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови борси и тържища, пред Нова телевизия.

Според някои търговци на този етап новите цени все още не се усещат по джоба на хората. Според други поскъпването е осезаемо за крайния клиент и в момента.

Освен търговец, Красимир Савов е и производител. Стоката, която продава, е изцяло българска. „Има още една седмица, докато разпродадем тази стока, после март месец идваме пак на пазара да работим“, казва той. А до март нямало да продава, защото продукцията му свършила. Като основна причина за това посочва инфлацията. Казва, че парите, които заделя за гориво, също са повече от преди, тъй като пътува до столицата от друг град. И тъй като производственият процес поскъпнал, скочили и цените за клиентите. Красимир предвижда, че кризата ще блокира работата и на други производители.

Иван Кабуров сържи оранжерия в Мало Конаре. Тази зима, за разлика от друг път, тя е празна. „Миналата година тук бяха засадени домати, които по това време вече бяха един метър. В момента оранжерията е абсолютно празна, изчистена и всички сметки, които сме си направили, показват, че е нерентабилно засаждането на ранна продукция“, казва Иван. И добавя, че производственият процес се оскъпил най-вече заради нарасналите разходи за отопление в оранжерията. Затова тя няма да работи, докато времето не се стопли, за да лимитира разходите. Същото ще направят и колегите му.

В резултат от липсата на българска продукция властелин на пазара щял да остане вносът от чужбина. По данни на земеделското министерство, за периода януари-септември миналата година, у нас са внесени около 228 хиляди тона пресни зеленчуци и близо 263 хиляди тона пресни плодове. Липсата на оранжерийно производство в България пък скоро щяла да доведе до фалити и до масови уволнения на работници, предупреждават търговци и експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още по темата: токзеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в доста държави, и то с по-сурови от нашите условия, сериозните фермери си направиха покривите на оранжериите с фотоволтаично самостоятелно отопление. тук обаче откривме топлата вода. а в буквален смисъл - на някои места за поливане дори все още крадат студената вода.
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хохохоооо...Даже и летните вече са оранжерийни, не знам за есенните. Наглеци!
120
4
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Батееее, В България под Оранжерия - и Баннани Стават и Портокали и ***, и Кафе и Грейфрутти Стават ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА, но Ако Бананните ги внасяме за 0,30 стотинки, Аз като Пусна Отоплението на Газ, Въглища, Дърва и Климатика - Под 10 Лева Килограма - Няма Как да ти го Продам - Щот съм на Загуба - Ще Фалирам - ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
119
0
 
2
 
! Отговори
От хората преди 2 години
То кога ли ги имало в изобилие и на по-ниски цени от вносните.
118
0
 
1
 
! Отговори
Манолов преди 2 години
Щом толкова много им се отразява цената на тока на цената на "родните" зеленчуци, значи в тях, освен "родните" оранжерии, намо НИЩО родно. Наглеци!
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото българинът е мързелив.05
116
0
 
5
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
ЕВТИНИ РОДНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ----САМО ПРЕЗ ЛЯТОТО И ЕСЕНТА...!!!
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мусаката да се забрани с европейски декрет за неваксинирани .
114
0
 
1
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
ВЕЧЕ НЕМА СМЕТКА ОТ "РОДНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ"... АДСКИ СА СКЪПИ!!!САМО ВНОСА ОПРАВЯ РАБОТАТА...!
113
0
 
3
 
! Отговори
КЕФ.. преди 2 години
Значи, ПАК ше има само от ЕВТИН ВНОС ОТ КОМШИИТЕ.... ХАХАХААА.
112
0
 
0
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Направи ми впечатление - В България , в Мало Конаре , Декември Месец - има Домати ???Явно Путин е Виновен за Неуспеха . Отдолу , в коментарите има обяснения за Мало Конаре и защо не се раждат Домати през Зимата в България - четете ХА-ХА-ХА - ХАХО и Странджата .
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като сте казали А, кажете и Б. Точно зелето отгледано навън, когато хората масово купуваха за зимнина, беше скъпо. И доматите през лятото, те да не да са отгледани в оранжерии на газ/ ток? Едно да оранжерийните зеленчуци, друго са полските(на открито). Общото е че са скъпи, независимо от сезона, защото няма достатъчно местно производство и се внасят отвън.
110
3
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
ФАЩ избяга от Афганистан, ФАЩ избяга от Ирак, ФАЩ - миналата седмица казаха - Бягаме и от Гърцияяяяв Батеееее - отиваме в Албббания , Както Каза Ердддоган - Ще Ви Гониме до Васшшингттон - И Там Ще Ви е Тясно - ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
109
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААКАКВО ДА МИСЛИМ? ЗАПАДА СЕ РАЗВИВА, ВИЕ ***. БИХА ВИ И ВИ УТРЕПАХА. КОМУНИЗМА УМИРА ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ.
108
1
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Всички Да Знаят - * Кръвввта - Вода Не Става*, Робовладелеца ФАЩ - Пак си е Рробовладелец, Както са Носели Робби от Африка с Кораббин- Сеггга - Пакк е Същщщото - но Прикрито , Войната Между Севера и Юга в Америка , Вълкът акозината си смени - Но Нравите са Същите , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Мислете си Квото Щете -ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без това купуваме домати от Гърция и чери домати от Испания и Холандия, които са по-евтини от българските, въпреки разходите за транспорт от чужбина. В начина, по който се прави бизнес и земеделие в България има нещо нередно.
106
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ЗА ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ В РАЗЦВЕТ, ТРЯБВА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ ДА БЪДАТ В УПАДЪК. Изглежда друг вариант няма.
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГАДНИТЕ АРЕНДАТОПИ ЗАПОЧНАХА ДА ВИЯТ ЛАКОМО ЗА ДА ПОЛУЧАТ ПОРЦИЯ ОТ ПАРИТЕ ОТ ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.
104
1
 
3
 
! Отговори
за 141 преди 2 години
До АнонименКАТО НЯМА ИМА ВНОС!
103
0
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Българското земеделие все е в упадък, но българските земеделски производители стават все по-богати. Български зеленчуци и плодове няма, но българските производители карат автомобили за по 1-2 милиона евро и живеят в къщи за по 30 милиона евро.