Риск да останем без родни зеленчуци тази година заради скъпия ток

Цените на продукцията растат, оранжерии са пред фалити
Обновена: 9 яну 2022 11:23 | 9 яну 2022 10:00, Камелия Цветанова
219
Риск да останем без родни зеленчуци тази година заради скъпия ток
Снимка: Pixabay

За последната една година почти всички основни зеленчуци са поскъпнали. Според търговци и експерти цените се покачват бавно, но сигурно, като за изминалите 12 месеца скокът при стоки като краставиците и картофите е с около 30%. Рекордьор обаче остава зелето, чиято цена е скочила с близо 58 на сто. Според данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища, спрямо януари миналата година, картофите са по-скъпи с 20%, лукът – с 10 на сто, а доматите - с между 13 и 17%.

На този фон България може да остане без българска продукция през 2022 г. заради енергийната криза.
Някои от потребителите вече казват, че високите цени на плодовете и зеленчуците ще ги накарат да се лишат от някои продукти.  

„Шокови движения на цените не наблюдаваме, но за сметка на това те са плавни и постоянни, което не е добра тенденция“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови борси и тържища, пред Нова телевизия.

Според някои търговци на този етап новите цени все още не се усещат по джоба на хората. Според други поскъпването е осезаемо за крайния клиент и в момента.

Освен търговец, Красимир Савов е и производител. Стоката, която продава, е изцяло българска. „Има още една седмица, докато разпродадем тази стока, после март месец идваме пак на пазара да работим“, казва той. А до март нямало да продава, защото продукцията му свършила. Като основна причина за това посочва инфлацията. Казва, че парите, които заделя за гориво, също са повече от преди, тъй като пътува до столицата от друг град. И тъй като производственият процес поскъпнал, скочили и цените за клиентите. Красимир предвижда, че кризата ще блокира работата и на други производители.

Иван Кабуров сържи оранжерия в Мало Конаре. Тази зима, за разлика от друг път, тя е празна. „Миналата година тук бяха засадени домати, които по това време вече бяха един метър. В момента оранжерията е абсолютно празна, изчистена и всички сметки, които сме си направили, показват, че е нерентабилно засаждането на ранна продукция“, казва Иван. И добавя, че производственият процес се оскъпил най-вече заради нарасналите разходи за отопление в оранжерията. Затова тя няма да работи, докато времето не се стопли, за да лимитира разходите. Същото ще направят и колегите му.

В резултат от липсата на българска продукция властелин на пазара щял да остане вносът от чужбина. По данни на земеделското министерство, за периода януари-септември миналата година, у нас са внесени около 228 хиляди тона пресни зеленчуци и близо 263 хиляди тона пресни плодове. Липсата на оранжерийно производство в България пък скоро щяла да доведе до фалити и до масови уволнения на работници, предупреждават търговци и експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още по темата: токзеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
7
 
! Отговори
SWAN преди 2 години
Да, ще останем без родни зеленчуци, но не поради цената на тока /която е валидна за всички производители/, а благодарение на ниските субсидии за животновъдство и земеделие от ЕС, съгласувани за нас от Меглена Кунева !!!
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще спрем ТЕЦовете и ще минем изцяло на вносен ток. А цените на тока в целия ЕС скачат драстично. В същото време имаме собсвени въглища поне за 50 години напред. И ако построим и АЕЦ Белене ставаме абсолютно енергийно независими. Евтин ток и за бизнеса и за населението. Само че господарите от Брюксел на разрешават.
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Южен поток беше построен сеганямаше да има енергийна криза, а България щеше да е глобален енергиен играч в Европа. Евтина газ, евтино отопление за всички, около половин милиард приходи за държавата от транзит, с които ако не се крадат можеха да се строят болници, детски градини, пътища, висoки заплати за учителите, образование и университети.
79
5
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Предлагам да спрем да купуваме скъпа газ от Русия и да минем на евтина американска шистова газ, а можем да купуваме евтино и от Азербайджан, Алжир, Египет, Катар, Киргистан, Узбекистан, Туркенистан и Норвегия. Хайде приятели, споделете във форума, какво мислите за моето предложение.
78
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не обвинявай ушанките за провала на правителството на Радев и Петков?
77
1
 
2
 
! Отговори
Перничанин преди 2 години
ахахаха Нищо, ще си докараме от другия край на Европа, там тока и заплатите са повече, но продукцията им е по-евтина. Хранително вкусовата мафия с пожелание за фалит!
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААПоздрав, не трябва да се делим на турци и българи! Навремето български турци са се биели наравно в българската армия във войните.
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 млрд лв е изхарчило правителството на Радев и Петков само през декември месец. Отделно се взеха 3,8 млрд лв заеми през ноември.За какво се изхарчиха всички тези милиарди левове?
74
3
 
5
 
! Отговори
гост преди 2 години
Те родните зеленчуци явно се произвеждат с ток. Интересно, на баба ми и трябваше тор?
73
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 2 години
2/3 от Софиянци са от село сега е момента да отидете и да прекопаете дворовете,ако не сте го направили вече, както и да подготвите да засеете растада,че купения разсад ще е скъп тази година,ако ви мързи има голяма вероятност да ядете вносни *** на двойна цена
72
0
 
5
 
! Отговори
В.Левски преди 2 години
Домати ще има и то много лятото.От банкянската градина на Толупа.Мата Хари ще е по пласмента.Само той Толупа ще спаси положението с доматите.Краставиците ще дойдат от сарайте на Доган.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2021 година в ЕС завърши с перфектна буря на енергийния пазар. Цените на електроенергията на едро са се увеличили средно с 400-500% спрямо миналата година. Тази година ЕС е в ада по въпроса с цените на електроенергията. Ситуацията е сложна, но през 2022 ще стане дори 100 пъти по-лоша.
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върви пълна ликвидация на българската икономика с умишленото увеличение на тока от пионките на американското посолство - Петков и Василев.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия загуби студената война 90те, ние победихме, сега Русия требе да дава ефтино газ и нефт и сичко, защо Путин не дава ефтино, а? Ние победихме!
68
0
 
10
 
! Отговори
НАП преди 2 години
Те зеленчуците растат пролетта и лятото. Не е нормално да има през зимата домати и краставици. При бай тошу такива издевателства нямаше!
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече втори месец пътят за Триград не е разчистен от наводнението и хората нямат връзка със света.
66
1
 
11
 
! Отговори
Калин преди 2 години
Баба и дядо през зимата набиваха туршия. Пролетта правеха разсад на домати и други зеленчуци. Цяло лято късах домати и краставици от градината, късах комат хляб, добавях буца сирене / домашно / и пак на улицата или поляната на игра с децата. Не съм забелязал да им трябва ток за доматите и друготе заленчуци. А нямахме още атомна централа. А със здраве.
65
0
 
8
 
! Отговори
бай ви ганя преди 2 години
тези поръчкови медии и сайтове с тези дезинформациионни и поръчкови статии с цел за генериране на трафик и за комхентари на 99% от *** са много смешни бряяяя.....ние щото сме прости и ограничени и досега по пазарите само заленчуци от български производители на много евтини цени сме яли?!...по пазарите и борсите вносни зеленчуци нямаше всичко беше на 100% родно производство...братятата тъмни по пазарите продават домати те са ги произвеждали пише даже на табелите от производител... пародия :)
64
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще останем и без хляб и вода в резултат на управлението на Радев и Петков
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин (84) .............Селски, в Украйна и Казахстан няма демокрация а тежка КЛЕПТОКРАЦИЯ с няколко мулти милиардери и и останалите тежки гладиатори точно както в Бг. Боко-тиквата с 10 милиарда ойто а ти свириш на гадулка от глад.