Без руски туристи в Европа? Кремъл: Ще плащате ли за "капризите" на Зеленски?

Призивът за забрана на руснаци да пътуват на Запад бил ирационален
771
Без руски туристи в Европа? Кремъл: Ще плащате ли за "капризите" на Зеленски?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Кремъл отхвърли като ирационален призива на украинския президент Володимир Зеленски за забрана на пътуванията на всички руснаци на Запад, като заяви, че Европа в крайна сметка ще трябва да реши дали иска да плаща сметките за "капризите" на Зеленски.

В интервю за The Washington Post Зеленски призова западните лидери да спрат да разрешават на руснаци да пътуват в техните страни като наказание за решението на президента Владимир Путин да изпрати войски в Украйна.

Няма никакъв шанс руснаците да бъдат изолирани от останалия свят, и постави въпроса дали Европа трябва да продължи да подкрепя Зеленски, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Ирационалността на неговото мислене в този случай е извън всички граници", заяви Песков в конферентен разговор с репортери.

"Това може да се разглежда само изключително негативно. Всеки опит да се изолира Русия или руснаците е процес, който няма никакви перспективи. Рано или късно Европа "ще започне да се чуди дали Зеленски прави всичко правилно и дали нейните граждани трябва да плащат за капризите му", добави Песков.

Зеленски е цитиран от "Post" да казва, че руснаците трябва да бъдат принудени да "живеят в собствения си свят, докато не променят философията си".

Още по темата
"Който и да е руснак... да ги накараме да отидат в Русия. Те ще кажат: "Тази война няма нищо общо с нас. Цялото население не може да бъде държано отговорно, нали?". Може. Населението е избрало това правителство и то не се бори с него, не спори с него, а му се подчинява".

Естония се присъедини към призива: Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право

Естония се присъедини днес към Финландия и Латвия, които настояха ЕС да затвори границите си за руски туристи в отговор на призива на украинския президент Володимир Зеленски.

"Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право", написа в Туитър естонският министър-председател Кая Калас, ден след като Зеленски призова Запада да въведе забрана за пътуване.

Блокът издаде серия от санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна, включително забрана за въздушни пътувания до Русия, но не забрани на руските пътници, които все още могат да влизат в ЕС с автобус или автомобил.

Калас изтъкна, че повечето от тях влизат в ЕС през източната граница на блока с Русия, което натоварва Естония, Латвия и Финландия като "единствени точки за достъп".

Финландският министър-председател Сана Марин заяви в понеделник, че нейната "лична позиция е, че туризмът трябва да бъде ограничен" и че очаква въпросът да бъде обсъден на предстоящите срещи на върха на лидерите на ЕС.

"Не е правилно, че в същото време, когато Русия води брутална агресивна война в Европа, руснаците могат да живеят нормално, да пътуват в Европа, да бъдат туристи. Това не е правилно", каза тя пред националната обществена телевизия на Финландия Yle.

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс също подкрепи забраната, като в интервю за POLITICO миналия месец заяви, че страните от ЕС трябва да ограничат издаването на визи за руснаци, като се предвиди изключение по хуманитарни причини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


771
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
598
17
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
аз се чудя защо не мирише на мръсни партенки , потни ватенки и стри дамски килоти а то каква била работата нямало братушки.Вот какая беда!
597
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук руснаците имат много жилища по морето ,но сега Митрофанова ни вика,че сме *** и Рогозин ни плаши със,,Сармат,,и очакват да ги поканим пак.Да отиват в Китай и Индия.
596
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер си е без руски туристи, пияни, криви австралопитеци. Сега може да направим изключение за руски туристки под 25 години под 50кг...
595
7
 
9
 
! Отговори
Аз на Зелчо преди 1 година
И за секс ще му плащам. Толкова хубавичък....
594
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хич не ми трябват руски окупатори!
593
0
 
8
 
! Отговори
урааааааааа преди 1 година
И Цветанчо Василев вече може да ни е турист.
592
2
 
7
 
! Отговори
Глубокая держава преди 1 година
Скоро и Тръмп ще емигрира в България. Очаква се голямо разнообразие от всякакви туристи.
591
12
 
11
 
! Отговори
Перчо преди 1 година
А кога ще горите книгите на руски автори.
590
14
 
16
 
! Отговори
Перчо преди 1 година
Да получаваш газ от Русия е привилегия,а не човешко право,така,че може да не получите и молекула газ.
589
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилото е следното.След руските туристи,а най вече заселници върви след не много време рашистката армия.Проверено.
588
2
 
4
 
! Отговори
хахахаха преди 1 година
Ще плащаме!
587
16
 
24
 
! Отговори
До САЩ преди 1 година
САЩ избиват милиони справедливо и демократично и затова нямат санкции, а не, че са господари на останалите и никой копче не може да им каже. Русия от друга страна води несправедлива и недемократична война.
586
12
 
15
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
Много ми е тъжно че няма ва.тни.ци на морето :)))) Очевидно и пияните москали са геополитическо оръжие :))) Но според мен това оръжие не работи.
585
38
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците да си стоят в русия. Кво са плъзнали като напаст. Нали е много хубаво в сибир! Пък и в България и ЕС НЕ СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ!!!
584
12
 
17
 
! Отговори
Няма отърване преди 1 година
По черноморието е пълно с руснаци с полети през Армения и Турция. Спирането на визите само малко би ги ограничило. Имат други документи за влизане.
583
3
 
3
 
! Отговори
Сеирджия преди 1 година
Скукааа
582
37
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
уКРАИНЦИ,ВЪРНЕТЕ СЕ В уКРАЙНА.Нямате място в България.Няма значение какво говорят политиците,уж български.Не са български.От Украйна нищо няма да остане.Полша ще си вземе обратно западна Украйна,НО САМО АКО ПУТИН ПОЗВОЛИ.ПУТИН РЕШАВА КАКВО ЩЕ СТАВА.ПРАВОТО ВИНАГИ Е НА СТРАНАТА НА ПО-СИЛНИЯ.
581
26
 
29
 
! Отговори
msm преди 1 година
Не ни трябва руССкия идиотизъм и национал-фашизъм. Да оздравят погубената политическа система и обществото като цяло и тогава може да се коментират визи и пътувания, търговия, научен и културен обмен!
580
2
 
9
 
! Отговори
americano do 618 преди 1 година
я опитай пак, нещо не ти се получи, ха ха
579
10
 
2
 
! Отговори
отврат преди 1 година
До свободатаБраво, ето ти излизаш право от недрата на болшевишко събрание. Ама освен критика, твоите дедир на къра и канцеларията, са си правили и "автокритика". Така че, много теми си нахвърлил/а, разшири ги и дай предложения на комисарите по точки. "Комисарите" ли казах? Ха!