В САЩ притеснени: Възможна ли е война с Китай през 2025 г.?

Генерал смята, че заради Тайван вероятността от конфликт е голяма
Обновена: 30 яну 2023 07:49 | 30 яну 2023 07:18, Александър Попов
162
В САЩ притеснени: Възможна ли е война с Китай през 2025 г.?
Майкъл Маккол. Снимка: БГНЕС/EPA

Високопоставен републиканец в Конгреса на САЩ заяви, че вероятността от конфликт с Китай заради Тайван "е много голяма". Това стана, след като американски генерал предизвика недоумение с меморандум, в който се предупреждава, че САЩ ще воюват с Китай в рамките на две години, предаде Ройтерс.

В меморандум с дата 1 февруари, но публикуван в петък, генерал Майк Минихан, който оглавява Командването за въздушна мобилност, пише до ръководството на това звено, състоящо се от около 110 000 души персонал: "Интуицията ми подсказва, че ще воюваме през 2025 г."

"Надявам се, че той греши... Мисля обаче, че е прав", заяви Майкъл Маккол, новият председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите на САЩ, пред Фокс Нюз днес.

Мнението на генерала не е позиция на Пентагона, но показва загриженост на най-високите нива на американската армия от евентуален опит на Китай да постави под контрол Тайван, за който Китай претендира, че е негова непокорна провинция.

През 2024 г. и в САЩ, и в Тайван ще се проведат президентски избори, което потенциално създава възможност за Китай да предприеме военни действия, пише Минихан.

Маккол заяви, че ако Китай не успее да поеме контрола над Тайван по безкръвен начин, тогава "по моя преценка те ще погледнат към военна инвазия. Трябва да бъдем подготвени за това."

Той обвини администрацията на президента Джо Байдън от Демократическата партия в демонстриране на слабост след неуспешното изтегляне от Афганистан, което може да направи войната с Китай по-вероятна.

"Вероятността да станем свидетели на конфликт с Китай и Тайван и в Индо-Тихоокеанския регион е много голяма", заяви Маккол./БТА, Пламен Йотински

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: КитайСАЩТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ са военнолюбиви, Китайците си трайкат
95
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Лично аз бих се радвал Тайван да остане независим, съхранявайки своята идентичност"------Гоминданът, който загуби от Мао, е про-китайски настроен в Тайван и иска ОБЕДИНЕНИЕ. Единствените, които не искат да са едно с Китай са угоените проамерикански платени ммекерета.
94
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тия винаги са притеснени защото са параноици."-------------Как няма да си параноик, когато по душа си клептократ-войнолюбец, на който най-големия му ужас е да се изправи срещу някой с равни военни възможности.
93
1
 
9
 
! Отговори
Китайците преди 1 година
са уязвими в момента, затова всякак гледат да се измъкнат от конфликт. Най големите им банки и много от предприятията са подвластни на американската дълбока държава представлявана от Блек рок. В момента в Китай се опитват да правят чистка на олигарсите . Използваха политиката си на нулев ковид за да държат действията си в тайна. Интересно до къде са стигнали. Вие чували ли сте нещо вътрешно за Китай напоследък?
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи разбираме какво сащисаните са планували за близкото бъдеще. Дрътата уещица Пелоси къв го дири в Тайван? Защо ръчкате самурайчетата с малките ножки пак да се въоръжават? Тихоокеанското нато срещу геополитическия колос Фиджи ли го сътворихте? Те китайците да не са слепи и неумни и нищо да не виждат.
91
3
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Кирай започна да плаща петрола от Саудитска Арабия в юуан, това е проблема на САЩ.
90
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента в който в Европа дойдат Американски танкове и започнат да избиват Европейски граждани с Уранови снаряди.То Америка не я очаква нищо добро в Европа!!!
89
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече никой не им вярва на тези. Непрекъснато създават ядове по цял свят. Господ ще им даде заслуженото, те го забравят това. Природата си знае работата, забавя, но не забравя. Канадците ни извличат златото, заради продажните ни политици сключили незигодни договори за страната, но пък никой не им търси сметка. Така продадоха всичко по времето на големия грабеж.
88
2
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
това са убии-ци по генезис изобщо не са притеснени за какво снабдяват таиванс оръжие и правят учения нарочно си търсят белята бизнес и печалби всичкоостанало са празни приказки
87
2
 
11
 
! Отговори
Предимството преди 1 година
на Китай, е че игра заедно с Русия. Като Русия влезе в конфликта Украйна стратегията и възможностите на Америка се изясниха. Очевидно целта е да вкра страната в изолация, да бъдат национализирани капиталите по света и да бъда изключена от съвета за сигурност на ООН и всякакви международни организации включително спортни и културни. Сега Китайците имат знанието, дали ще могат да го отиграят в своя полза?
86
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е твърде голяма лъжица дори и за американските уста ! Ще има рев и сополи ...
85
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще разпалват нова война, изчакайте първо едната да спре
84
1
 
13
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Че то Китай са доста напред, глупаво е това, хората са друг тип манталитет, имат даже и различна кухня. Както и да е.
83
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия винаги са притеснени защото са параноици.
82
2
 
12
 
! Отговори
Интересното е преди 1 година
че както в украинския конфликт се възползват от подчинената позиция на Германия и ги въвличат във войната, така ще направят и с Япония, където също иват американски база и също е капитулирала държава. Така ще ликвидират и основните си икономически конкуренти.
81
4
 
13
 
! Отговори
Страха на САЩ преди 1 година
е доста театрален. Всъщност те стоят в дъното на конфликтите, но не биха рискували да бъдат въвлечени в директна война. По скоро са заложили капанни на Русия и Китай, които в един момент да ескалират във въоръжени конфликти и да ги държат в изолация и в клинч, докато "Америка стане отново велика". За целта са много удобни дължави, където има заложено етническо разделение, като Украйна или Корея. България е на резервната скамейка, затова бягат от нас като от прокажени в ЕС.
80
14
 
3
 
! Отговори
Сем. Дончеви преди 1 година
Китай няма да направи нищо, защото е зависим тотално от щатските иновации, а това означава не война за Тайван, а вътрешна революция и преминаване тотално към капиталистическата система на управление, край на комуноподобните в Поднебесната и облачни небеса. Китайците не са толкова ***, като руснаците, за да започнат подобна война.
79
0
 
5
 
! Отговори
Чугунолеярна преди 1 година
Войнте са възможни и необходими, биха казали Илф и Петров, ако бяха между живите.
78
4
 
13
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Китай не бърза..., никога!!!!! Той е като Костенурката от баснята, която пристига първа на финала, изпреварвайки Заека! - )))) За десет години в Китай нищо няма да се промени, но в Щатите ще има сериозни сътресения! Лично аз бих се радвал Тайван да остане независим, съхранявайки своята идентичност и старата традиционна китайска култура, а не новата, на другарите комунисти!
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО, заяви, че Алиансът е готов за директна конфронтация с Русия.ОлиугоФРени.