В САЩ притеснени: Възможна ли е война с Китай през 2025 г.?

Генерал смята, че заради Тайван вероятността от конфликт е голяма
Обновена: 30 яну 2023 07:49 | 30 яну 2023 07:18, Александър Попов
162
В САЩ притеснени: Възможна ли е война с Китай през 2025 г.?
Майкъл Маккол. Снимка: БГНЕС/EPA

Високопоставен републиканец в Конгреса на САЩ заяви, че вероятността от конфликт с Китай заради Тайван "е много голяма". Това стана, след като американски генерал предизвика недоумение с меморандум, в който се предупреждава, че САЩ ще воюват с Китай в рамките на две години, предаде Ройтерс.

В меморандум с дата 1 февруари, но публикуван в петък, генерал Майк Минихан, който оглавява Командването за въздушна мобилност, пише до ръководството на това звено, състоящо се от около 110 000 души персонал: "Интуицията ми подсказва, че ще воюваме през 2025 г."

"Надявам се, че той греши... Мисля обаче, че е прав", заяви Майкъл Маккол, новият председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите на САЩ, пред Фокс Нюз днес.

Мнението на генерала не е позиция на Пентагона, но показва загриженост на най-високите нива на американската армия от евентуален опит на Китай да постави под контрол Тайван, за който Китай претендира, че е негова непокорна провинция.

През 2024 г. и в САЩ, и в Тайван ще се проведат президентски избори, което потенциално създава възможност за Китай да предприеме военни действия, пише Минихан.

Маккол заяви, че ако Китай не успее да поеме контрола над Тайван по безкръвен начин, тогава "по моя преценка те ще погледнат към военна инвазия. Трябва да бъдем подготвени за това."

Той обвини администрацията на президента Джо Байдън от Демократическата партия в демонстриране на слабост след неуспешното изтегляне от Афганистан, което може да направи войната с Китай по-вероятна.

"Вероятността да станем свидетели на конфликт с Китай и Тайван и в Индо-Тихоокеанския регион е много голяма", заяви Маккол./БТА, Пламен Йотински

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: КитайСАЩТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
16
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
едва ли ще влезат в директен конфликт с Китай. По скоро ще заложат на украинския сценарий и ще набутат примерно Южна Корея за пушечно месо и ще се бият до последния кореец изпращйки оръжия. Така хем военнопромишления им комплекс и енергетиката ще трупат печалби, хем ще се представят като големи миротворци и ще реват за жертвите. Хем ще ликвидират азиатската конкуренция на американската икономика, както ликвидираха европейската. Въобще много добра тактика.
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко вероятна е война САЩ - Китай през 2025 г., ако преди това САЩ са загубили войната с Русия. Така че има надежда за мирно бъдеще на САЩ.
74
1
 
12
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Не е сигурно че САЩ ще нападат Тайван през 2025. Тръмп може и да спечели ...
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като са собственост на Китай ,янките се чудят как да се измъкнат от ситуацията.Ама Китай ,не е Украйна .
72
2
 
23
 
! Отговори
Дяволи преди 1 година
Цялата история на сащ са само войни. Дяволи
71
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А КОГА ЩЕ ИЗГОНИТЕ ЯЛОВАТА КАНАДСКА ФИРМА "УЕСТИНГХАУС" ОТ БЪЛГАРИЯ? ЗА ДА ПРЕСТАНАТ ДА НИ ИЗНУДВАТ ТЕЗИ МОШЕНИЦИ! ДА СЕ МАХАТ! КОГА ЩЕ СЕ МАХАТ ?
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нова война се очертава а с България кога на война?
69
1
 
24
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Що пък решихте , че китайците ще ви чакат до 2025?
68
7
 
25
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Еми да,този дълг от 32 трилиона трябва отнякъде да се покрива ,ако не от Русия и КИТАЙ ,ТО ОТКЪДЕ...САЩ се държат на цар Долар (които се печати 7/24 ) и с това купуват всичко на Земята...правителства,цели държави,медии...ако се свали цар Долар от "власт" което го искат и Русия и Китай ,то америка ще стане локален играч за 10-20 години .. .Във момента върви "Голямата игра" на САЩ срещу Китай,Русия и ко ,които искат да се освободят от гнета на "американската демократия",но рекламата е Украйна..
67
8
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Китай трябва да смачка САЩ!
66
6
 
37
 
! Отговори
Добре де преди 1 година
Защо САЩ се месят във всяка една точка на земното кълбо? Русия е лоша, арабите лоши, китайците лоши, мексико също .Земята не е ли на всички? Кой направи Америка властелин на света? Не е ли време на това да се сложи край. Печатат долари без покритие и целия свят работи за тях за да дебелеят и се израждат физически, психически морално и полово. Какво хубаво видя света последните 50 години освен войни и диктатура прикрита под демократични ценности?
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aйge нeмa нyжga...
64
10
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Само вижте изявлението на чешкия президент Петър Павел и глейте какво е генерал и президент, и после го сравнете с нашия морслен из род със зиленити чурапи.
63
6
 
10
 
! Отговори
ДО КВЕ Е ТАЙВАН преди 1 година
Не трябва да сеподценява китайската армия. Имат и хиперзвук, а САЩ-още не. Тайван само с блокада ще го превземат, а докато трае блокадата светът ще страда за чипове. Те не са балъци да пускат западните глави да се разхождат до Тайван, както в Украйна. Няма да мине и нито едно оръжие, за разлика от тъпите рашки, които почти бяха обръжили Киев, пропускат оеъжията и не преследват ръководството. Следваща война - Китай ще превземе СИБИР.
62
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омръзнаха ми тези от САЩ да нахъсват всеки срещу всеки. Света щеше да бъде далеч по-добро място без техните вечни намеси. Избягаха от Афганистан и какво направиха, едно голямо нищо, но си печелеха пари. При тях всичко е за пари, но скрито под помпозни думи за демокрация и справедливост. Навсякъде насъскваха народа срещу управляващия ги, че има много пари, имоти, златни тоалетни и разкошен живот.Либия, Ирак, Украйна, България все с тези, но за себе си не споменават, че и те са същите. Лицемерие
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало цензорите, до кога ще давате трибуна на психопати?
60
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А могат ли краварите да кажат каква точно работа имат там? Всичко което не им изнася изнудва, заплашва и напада. После говорят за ДЕЕМОКРАЦИЯ.
59
10
 
7
 
! Отговори
какво е тайван преди 1 година
тайван е демократичната част от китай ,те са готови да защитат жоивота си покрай острова е пълно със други острови и всяко островче е непристъпна крепос ,а самия остров тайван е воено обмислен и построен всичко е строено със цел ешалонирана отбрана не знам как китайците ще ги превземат ще правят 5-мобилизации.....недейте обяснява нищо за невоювалата китайска армия ,,,колко била голяма и др дъра бъра ...
58
3
 
19
 
! Отговори
ПРАЯЧ СЕ НА ГЛЕДАЧ преди 1 година
Така е. САЩ не могат на два фронта. След като приключи украинската война им трябва малко време за подготовка. За тях, както и за Китай Тайван е много по-важен от укрите. Там са най-добрите чипове и който ще завладее Тайван ще владее технологиите и света.РАЗБРАХТЕ ЛИ. ТРЕ ДА МИСЛИИИ.
57
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може, защо да не може? Просто трябва да ги нападнете или да помагате на някой техен съперник. -----///------ Ти са ше кажеш, че САЩ нямат право да помагат на някого, без одобрението на КНР, а? :))) Ама много сте ми умнички ....