Бунт, Путин с "имунитет" срещу частните армии и печели Шойгу?

Кой е помагал на Пригожин и какво е знаел ген. Суровикин
157
Бунт, Путин с "имунитет" срещу частните армии и печели Шойгу?
Снимка: БГНЕС/EPA

Как така метежниците на Пригожин стигнаха почти до Москва и то без да срещнат сериозна съпротива? Според експерти не е възможно в руската армия да не са знаели за готвения бунт. А какво точно е знаел ген. Суровикин?

Макар руският президент Путин да твърди, че руските сили за сигурност са реагирали „решително“ на бунта на Пригожин и са предотвратили „гражданска война“, остава неясно как така метежниците успяха да напреднат толкова много и така безпрепятствено, пише "Дойче Веле". Дали Пригожин не е имал помощници сред висшите руски военни?

Кой е подкрепял Пригожин?

Германският военен експерт Густав Гресел е убеден, че е невъзможно никой в руската армия да не е знаел за планирания бунт на групата „Вагнер“ – при положение, че в похода си към Москва бойците са използвали тежка техника на руската армия.

„Конвоят мина през Ростов и Воронеж, а те са важни гарнизонни градове. Фактът, че там никой не се противопостави на частите на „Вагнер“, е много странен“, отбелязва експертът.

Тези дни вестник „Ню Йорк Таймс“ публикува информацията, че генерал Сергей Суровикин, заместник-главнокомандващият на руските войски в Украйна, както и други високопоставени представители на руските военни вероятно са знаели за бунта на Пригожин. Нещо повече – според източниците на изданието Суровикин дори може би е бил замесен в плановете на Пригожин. Експертите обаче се отнасят по-скоро скептично към това предположение.

„Суровикин в момента е командир на ВВС, а те бяха единствените, които по някакъв начин се противопоставиха на бойците от „Вагнер“, нападайки ги от въздуха. Това не се вписва в представата за предателство“, казва Густав Гресел. Това, че Суровикин няма високо мнение за главнокомандващия руските войски в Украйна Герасимов, не е достатъчно за отправянето на подозрения, смята Гресел.

Британският експерт по Русия Марк Галеоти, както и други наблюдатели пък изтъкват, че Суровикин бе първият, който отправи публичен апел към Пригожин и неговите части да прекратят бунта. Галеоти предполага, че този ход може да помогне на Суровикин да изчисти имиджа си и той отново да бъде издигнат за шеф на „специалната операция“.

Лоша организация или избързване?

Начинът, по който протече бунтът, не предполага лично участие в него на някого от висшето военно ръководство или на Суровикин, казва политоложката Татяна Становая. Нейното мнение е, че Пригожин е искал да накара Путин да обърне повече внимание на групата „Вагнер“ и да ѝ окаже подкрепа. Не е имало обаче нормална подготовка и не е било обмислено дали пътят към Москва ще се окаже свободен или ще се стигне до кръвопролития. Становая не изключва напълно вероятността Суровикин да е знаел за плановете, но изтъква, че „в правилния момент той ясно е заел страната на държавата“.

Становая припомня, че противопоставянето между Суровикин от една страна и руския военен министър Шойгу и началника на Генералния щаб Герасимов от друга, е известно отдавна. При това става дума не толкова за борба за власт, колкото за начина, по който да се води войната в Украйна, включително и по въпроса какви да се отношенията с частните армии.

„Чистки“ в руската армия?

Не се знае как би могла да се отрази близостта с „Вагнер“ на по-нататъшната съдба на Суровикин. Центърът „Досие“, проект на Михаил Ходорковски, информира, че Суровикин е почетен член на частната армия от 2017 година, представени са и доказателства като личната му армейска значка с номер М-3744. Слуховете, че Суровикин е под подозрение или е арестуван, се усилват от това, че от бунта насам генералът не се е появявал публично.

„Мисля, че Пригожин има симпатизанти в армията. Но по-правилно би било те да бъдат определени като недоволни от Шойгу и Путин. Могат ли обаче симпатизантите да се превърнат в конспиратори и това да бъде използвано за чистки?“, се пита политоложката Татяна Становая. Тя предполага, че най-вече министърът на отбраната Шойгу би се възползвал от обстоятелствата, за да укрепи позициите си с „чистки“. „Имам сериозното подозрение, че точно Шойгу ще се окаже главният печеливш от цялата работа. Откакто се отърва от Пригожин, Путин има силен „имунитет“ срещу частните армии. И може сега да се заеме със собствената си“, казва Становая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
1
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 10 месеца
Британският експерт по Русия Марк Галеоти,
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много боза има навсякаде.
115
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А защо никой не пише и коментира,че Пригожин е на 100км от Киев?Случайно вече официално в Белорус има разположени ядрени оръжия на Русия...Къде са големите световни **** изатори,които искрено вярват в преврата.А?
114
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Толкова е просто. Хората на желаят да ги вкарат в гражданска война!
113
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мда, дойче зеле и онзи либерал дайновски от тукашната редакция си забравили опорките. А те бяха че Путин е мъртъв. Къде бил Путин. Къде бил Шойгу. Лукашенко бил мъртъв. Ракетите свършили. И понеже свършили имало двойници и тройници които целят само училища и болници, лично тройниците. А оръжията на запада са демократични и екологични и изобщо са пращани с референдум понеже юрисдикцията на ес и нато е точно в украйна сърбия сирия ирак афганистан и т.н. И накрая запада ще изгори.
112
13
 
5
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
Тоя е пълен *** !!! На косъм се крепи цялата му власт и само страха на Руснаците не дава кураж да му видят сметката,но И ТОВА СКОРО ЩЕ СТАНЕ !!
111
7
 
6
 
! Отговори
Киев преди 10 месеца
Това е много хитра тактика на Путин
110
8
 
4
 
! Отговори
Готин преди 10 месеца
Нищо не е така, както изглежда! Играта загрубява. Ако не се справи с Шойгу, Путин е "пътник". Путин вече не е фактор. Той знае, че само армията може да го повали. Дойде ли Шойгу на власт, светът ще пламне!
109
8
 
6
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 10 месеца
Тоя още ли го държат жив? За какво им е?
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До128. И като ги премахнат с какви ще ги заменят . ??????
107
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
чудех се защо реваха за кафето в Краматорск опорките - просто е - било е сборище на западни наемници и инструктори...не както едни медии твърдят, че е цивилно заведение.
106
8
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
ВСИЧКО ПОДЛЕЖАЩО НА СЪМНЕНИЕ В АРМИЯТА И АДМИНИСТРАЦИЯТА ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАХНАТО ОТ ПУТИН !!! САМО МАЛКО УМНИ НАТООООООВЦИ МОГАТ ДА ТВЪРДЯТ , ЧЕ ВЛАСТА НА ПУТИН ОТСЛАБВА !!!
105
6
 
5
 
! Отговори
Bili преди 10 месеца
Оказва се че Путин и Шойгу работят с глобалистите и издевателстават над руския народ по същия начин както евреина Зеленски изтребва украинци. Шойгу е най-корумпирания в правителството и армията го мрази...Шойгу не е руснак а тувинец...
104
8
 
12
 
! Отговори
КОПЕЙКИТЕ ПАК РЕВАТ преди 10 месеца
И ТАЗИ ТЕМА НЕ ИМ ХАРЕСВА........ ПУТИН Е ТЕХНИЯТ ИДОЛ, ШАМАН, АЯТОЛАХ....
103
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Седи Путин на ръба на скалата и си мисли:Защо ,аджеба , сплесках кофите.О,защоооо. .
102
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде са новините от Франсето или само Путин да дъвчем? Вече е свръх досадно.
101
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аре стига с Путин, разкажете какво прави Макрона. Бунтът така наречен срещу Путин приключи отдавна, но този във Франция никак. Вие сега къде ще предпочетете да живеете мирно и рахатно? В Париж или Москва? Аз лично избирам Киев-там е страшен купон.
100
15
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
По-големи нацисти от роснаците нема. Опровергайте ме.
99
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ТОВАРИШИ, КЪДЕТО ОТИДЕТЕ И ТОВАРИТЕ ЗА ВКЪЩИ ! И СЛЕД ВАС РАЗРУШЕНИЯ И ТРАГЕДИИ ! НО ИМА БОГ И ЩЕ ВИ СПОЛЕТИ ТОВА, КОЕТО ПРИЧИНЯВАТЕ НА ДРУГИТЕ !
98
9
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 10 месеца
Путин започнал война, това видиш ли, че довело до инфлация и до неговата искрена омраза към Русия. Ми в Русия инфлацията е минимална, ако въобще я има, така че *** там да си поживееш. Аз лично се оглеждам за Сахалин и Курилските острови. Париж не ме блазни, нито монако.