Украйна започна основната част от контраофанзивата срещу Русия

Хиляди военнослужещи и западни бронирани машини са навлезли на фронтовата линия в Запорожието
Обновена: 27 юли 2023 13:07 | 27 юли 2023 13:07, Елка Василева
780
Украйна започна основната част от контраофанзивата срещу Русия

Украйна започна основната част от своята контраофанзива с хиляди военнослужещи и западни бронирани машини, които навлязоха на фронтовата линия в Запорожието, съобщи в. "Телеграф".

Още по темата
Британският вестник отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски е приветствал снощи "много добрите резултати" на страната си на фронтовата линия, обещавайки скоро да предостави подробна информация за успехите им.

Разширените украински сили, чиито редици са попълнени с обучени на Запад военнослужещи и около 100 западни машини се надяват да напреднат на юг, за да прекъснат така наречения сухопътен мост на Русия към полуостров Крим.

Ако новата операция е успешна, тя може да отнеме от една до три седмици, съобщиха украински представители във Вашингтон.

"Това е голямото изпитание", каза високопоставен американски официален представител.

В момента Украйна настъпва в три посоки - в Донецк, в Запорожието и към Бахмут.

Източници от Пентагона съобщиха за американския в. "Ню Йорк таймс", че украинските официални представители се фокусират върху Запорожието в Южна Украйна, тъй като руското ръководство в региона е обхванато от разногласия.

Украйна е усетила възможност да спечели позиции, след като местният руски командир в региона, генерал-майор Иван Попов, каза, че е бил отстранен, след като е изразил пред началниците си своята загриженост по отношение на бойното поле.

"Руснаците изнемогват", каза официален американски представител пред в. "Ню Йорк таймс".

"Те все още изпитват проблеми с логистиката, снабдяването, личния състав и оръжията. Те усещат натиска", отбеляза той.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че е започнала "масирана" атака и ожесточени сражения южно от град Орехов, който Украйна държи в свои ръце на около 60 мили северно от Азовско море.

Руски официални представители казаха, че в нападението са участвали украински войски, които са обучени в чужбина и разполагат с около 100 бронирани машини, включително с германски танкове "Леопард" и американски бойни машини на пехотата "Брадли".

Кадрите, показващи вчерашното настъпление на украинските машини "Брадли" по фронтовата линия в Запорожието, изглежда подкрепят тези твърдения.

Според съобщенията украинските официални представители са казали на американските си колеги, че стремежът им е да напреднат на юг, през осеян с руски мини терен, към град Токмак.

След това се надяват да напреднат към град Мелитопол, недалече от крайбрежието на Азовско море, като крайната им цел е да бъде прекъснат така нареченият сухопътен мост между окупираната от Русия Украйна и полуостров Крим.

В случай че не успеят, те се надяват украинските сили да се доближат до самия полуостров Крим.

Според наблюдатели обаче разкриването на украинските секретни планове пред американски медии може да е трик за отвличане вниманието на Москва.

Украинските войски по южния фронт съобщиха, че напредват постепенно при изтласкването на руските войски, като по пътя си са затруднени от минни полета и силен руски обстрел и въздушни удари. Официални представители на Белия дом следят напредъка им отблизо, отбелязва в. "Телеграф".
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


780
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
562
3
 
4
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 9 месеца
Как да няма редовни части в Африка, ти добре ли си. Виж какво пише. Явно си от новата геи секта Свидетелите на Путин.
561
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски лети като волна птица от континент на континент, а путин живее заклещен под земята! Заработил си го е!Казват, че дяволът живеел под земята! А?
560
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Десетки държави подкрепят руската инвазия, а именно С. Корея, Иран и други!
559
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 581 Ами в Африка няма руски редовни части бе уркопитек,а ти не правиш изобщо разлика между наборна служба и мобилизация.Аре ходи се снимай някъде.В Украйната ти не е имало никога 750к руска армия ти как успя да убиеш толкова не е ясно.
558
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ква руска офанзива бе, дедовци? Колхоза е минирал всичко пред себе си, от страх да не дойдат лошите укри и нямат намерение да газят през мините, да нападат. Колxoза мисли само как да се отбранява за да издаяни и да си оди дома!
557
0
 
1
 
! Отговори
Опааа преди 9 месеца
До Анонимен "Ех, ако с писане се печелеше война" Така е другарю, не знаеш колко си прав :)
556
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин ще прави ли референдя в Бахмутя?
555
6
 
3
 
! Отговори
дедо Груйо @ Поморие преди 9 месеца
Много интересно какво ще стане с Русия, ако Зеления спечели?!? Защото не е изключено. Русия е без армия вече. Китай чакат да си вземат.
554
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Укро-любите напълниха пак форума. Ех, ако с писане се печелеше война, сега щяхте да сте в Москва.
553
3
 
3
 
! Отговори
Само наште преди 9 месеца
Започна "основната част"а в подготвителните част си оставиха костите около 60 000 укри и други ***.Интересно в продължителната част какво ли ще е.,ще остане ли някой жив да разказва.
552
7
 
4
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 9 месеца
Пичове, четете новините. Русия дърпа всичките си военни от Африка. Реално в Донецк са последните оцелели военни от армията. Вдигат и възрастта, което показва, че няма военни. Броят на загиналите е над 750 хиляди досега. Сами си го написаха в Туитър.
551
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Слава на Украйна бий путлеристите
550
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 9 месеца
До Bomb руското министерство на отбраната само глупости говори най вероятно то е дало толкова
549
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво става с контраофанзивата? Тази статия кисне от сутринта? Не напреднаха ли или утре пак ще замълчите гузно като глухонеми риби
548
9
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 9 месеца
Пичове, дайте по сериозно. На Путин му остава да натисне копчето. Армията му е дроб, вече 75 годишни на фронта, изплащат пенсиите в Бахмут. Бункера е осмърдян за основен ремонт.
547
3
 
5
 
! Отговори
кубанская столица преди 9 месеца
Руснаците изнемогват, казаше американски представите на Нью-Йорк таймс, удобно седяйки в кресло в центъра на Рью-Йорк. Вие доверите на такие утверждения?
546
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 9 месеца
До КПСС БКП а руските са още по зле
545
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин ак бар ние кармъза гей овете от сектата свидетелите на русия *** Вярваме
544
12
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 9 месеца
Украйна ще спечели, защото имат теоретично неограничен брой снаряди и оръжия. Има кой да дава. А Русия си е сама и скоро ще издъхне икономически. Рублата умира бързо.
543
5
 
6
 
! Отговори
КПСС БКП преди 9 месеца
Украинските войници са необучени и страхливи и бързо се предават на руснаците ! Скоро Русия ще спечели войната защото украинците вече нямат съпротивителни сили !