Си към Байдън: Обединението на Китай с Тайван е неизбежно

Тайван е най-опасният въпрос в отношенията между САЩ и Китай
16 ное 2023 06:33, Александър Попов
94
Си към Байдън: Обединението на Китай с Тайван е неизбежно
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският президент Си Дзинпин заяви пред американския си колега Джо Байдън по време на четиричасовата им среща, че Тайван е най-същественият и най-опасен въпрос в американско-китайските отношения, съобщи пред репортери високопоставен американски служител, цитиран от Ройтерс.

Според представителя Си е казал, че Китай предпочита мирно обединение с остров Тайван, над който има претенции, но след това е заговорил за условията, при които може да се прибегне до употребата на сила.

Си се опитваше да даде да се разбере, че Китай не се готви за масирана инвазия в Тайван, но това не променя подхода на САЩ, каза служителят.

"Президентът Си подчерта, че това е най-големият и потенциално опасен въпрос в американско-китайските отношения, ясно заяви, че те предпочитат мирно обединение, но след това веднага премина към условията, при които би могла да бъде използвана сила", заяви пред репортери високопоставеният американски служител.

В отговор Байдън е уверил Си, че Вашингтон е решен да поддържа мира в региона.

"Президентът Байдън отговори съвсем ясно, че дългогодишната позиция на САЩ е решимостта да поддържат мира и стабилността", каза американският висш служител.

Президентът Си отговори: "Вижте, мирът е нещо много хубаво, но в определен момент трябва да подходим по-генерално към някакво решение", допълни той.

Президентът Байдън е приканил китайския си колега да "уважава изборния процес" в Тайван. "Призовахме китайците да зачитат изборния процес в Тайван", каза американският представител, цитиран от Франс прес.

Китайският президент Си Дзинпин призова американския си колега да "спре въоръжаването на Тайван", като наред с това подчерта, че обединението на Китай с острова е "неизбежно", съобщи днес Пекин.

Байдън и Си се срещнаха вчера за първи път от година за разговори, целящи да облекчат търканията между двете свръхдържави във връзка с военните конфликти, трафика на наркотици и изкуствения интелект. Те заявиха, че са постигнали "реален напредък".

Китай засили военната си активност, опитвайки се да принуди демократично управлявания Тайван да приеме суверенитета на Пекин, въпреки острите възражения на правителството в Тайпе.

Висши американски военни казаха, че Си е наредил на Народноосвободителната армия да бъде готова да нахлуе в Тайван до 2027 г. Пекин не изключва възможността да използва сила, за да превземе острова, въпреки че никога не е разкривал подробности за военни приготовления./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Байдън дали е знаел какво и с кой е говорил изобщо?
52
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Китайците влизат в рецесия и са чао скоро като някакъв фактор, той и затова техния Джеки Чан е наредил да действат относно Тайван до 2027, щото знае, че след това и да искат няма да могат вече.
51
15
 
12
 
! Отговори
Кръстю преди 6 месеца
САЩ не са виновни на Китай, че Чан Кайши се е отделил 1949г. в Тайван и основава държава, която и до момента си е напълно суверенна, просперираща и със силна армия
50
4
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
До ХАХАХАХХАХАХАХАХАХ/ НЕ СИ СИ ПИЛА ХАПЧЕТАТА ОТ ДНИ БЕЗСРАМНИЦО!
49
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Крайно време е укропитека да спре да се напъва с дрисливите си коментарчета. Бандерия приключи укропитек, а тайван си е част от китай и даже сащ не го отричат. Китайците имат повече технологични патенти от всички други взети заедно. Китай има 3 пъти повече милиардери от сащ.
48
11
 
22
 
! Отговори
ХАХАХАХХАХАХАХАХАХ преди 6 месеца
САЩ ги чака загуба и на този фронт. Откакто фашистката "демократична" управлява САЩ трупа загуба след загуба. Първо през 2020г избягаха като на.ср.ани от Авганистан и оставиха на Талибаните оръжия за стотици милиони. Загубата в Украйана е вече неизбежна а срещу Китай са напълно обречени.
47
15
 
8
 
! Отговори
Банум преди 6 месеца
Китай си взима тайван, Турция си връща Родопите. Всичко ще си дойде на място!
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
53 ходи се прегледай, в тайван или китайско тайпе живеят китайци и говорят китайски. Колкото и глупости да напишеш, няма да го промениш.
45
9
 
8
 
! Отговори
Въпросът за Тайван преди 6 месеца
Е важен за Китай, а другаря Си недвусмислено заяви, че такова е желанието на Китай - обединяване с Тайван.Въпросът е дали Тайван желае такова обединение.Бих казал по-скоро НЕ.Те, тайванците вече имат собствено национално самоопределение и искат да вървят по свой си път.Все едно ние да накараме Северна Македония да се обедини с България.Исторически предпоставки има, както в случая с Тайван, но те както и тайванците са избрали да се развиват самостоятелно!
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скоро украинската криза ще приключи. Даже по-скоро отколкото мислите.
43
2
 
12
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 6 месеца
По всичко личи ,че отношенията между Китай и САЩ ще пропадат все повече което респективно води до затвърдяване на добрите отношенията между Русия и Китай.
42
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Китай излезе от оризовото блато благодарение на запада и техните технологии. Ако не беше запада д нес щяха да берат ориз и да спат на палмови листа. Малко са ми като комплелсари от село, дето спечелили пари в София:))) Ако рискуват цялата си икономика заради 10 метра остров ,тея ще излязат по големи *** и от руснаците. А русите трудно ги бие някой по глупост.
41
7
 
19
 
! Отговори
МАРИЯ преди 6 месеца
Председателя СИ любезно предупреди Бадън изобщо да не си помислят да правят от Тайван ,нова Украйна !
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БРИКС ИЛИ БАРБАРИТЯНСКАТА ОБЩНОСТ. ИЗБИРАТЕ САМИ.
39
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 43 *** няма никакъв нов световен ред? И никой от нас в нормалния западен свят НЕ иска да ти влиза в монголския-жълт-африкански измислен съюз. В тоя съюз НЯМА нищо ново и няма да има. Държави без технология, без акъл и без пари. Всичко което правят е крадене на западни технологиии и това е. Какъв световен ще направи русия тя немоце себе си да оправи ? Ами Китай ... комунисти ... те са ли новия ред ?:) Клоун
38
2
 
9
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 6 месеца
Какво по хубаво от това да се скарат както трябва .
37
9
 
19
 
! Отговори
Даже преди 6 месеца
на американска територия император Си заяви на памперса в прав текст, че Китай ще си вземе Тайван. Няма НАТО няма ДАТО. Въпрос на време е!
36
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има ли комунист войната е въпрос на време. За справка ИСТОРИЯТА. Защо им е на Китай педя земя след като имат половина Азия? Това са си абсолютни империалисти, които като одъртеят и правят някой магария от старост. Не виждам причина Китай да унищожава хората в Тайван след като те самите НЕ желаят да влизат в Китай ?
35
11
 
11
 
! Отговори
ДО 40 преди 6 месеца
абе, льо-льо, китай и русия са заедно в съюза БРИКС...а сащ и франция могат само да си мечтаят за него - а това е НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД!
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КИТАЙ НЯМА ПРАТЕНЦИИ НАД ТАЙВАН, ТАЙВАН Е БИВША КИТАЙСКА ПРОВИНЦИЯ.