Си към Байдън: Обединението на Китай с Тайван е неизбежно

Тайван е най-опасният въпрос в отношенията между САЩ и Китай
16 ное 2023 06:33, Александър Попов
94
Си към Байдън: Обединението на Китай с Тайван е неизбежно
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският президент Си Дзинпин заяви пред американския си колега Джо Байдън по време на четиричасовата им среща, че Тайван е най-същественият и най-опасен въпрос в американско-китайските отношения, съобщи пред репортери високопоставен американски служител, цитиран от Ройтерс.

Според представителя Си е казал, че Китай предпочита мирно обединение с остров Тайван, над който има претенции, но след това е заговорил за условията, при които може да се прибегне до употребата на сила.

Си се опитваше да даде да се разбере, че Китай не се готви за масирана инвазия в Тайван, но това не променя подхода на САЩ, каза служителят.

"Президентът Си подчерта, че това е най-големият и потенциално опасен въпрос в американско-китайските отношения, ясно заяви, че те предпочитат мирно обединение, но след това веднага премина към условията, при които би могла да бъде използвана сила", заяви пред репортери високопоставеният американски служител.

В отговор Байдън е уверил Си, че Вашингтон е решен да поддържа мира в региона.

"Президентът Байдън отговори съвсем ясно, че дългогодишната позиция на САЩ е решимостта да поддържат мира и стабилността", каза американският висш служител.

Президентът Си отговори: "Вижте, мирът е нещо много хубаво, но в определен момент трябва да подходим по-генерално към някакво решение", допълни той.

Президентът Байдън е приканил китайския си колега да "уважава изборния процес" в Тайван. "Призовахме китайците да зачитат изборния процес в Тайван", каза американският представител, цитиран от Франс прес.

Китайският президент Си Дзинпин призова американския си колега да "спре въоръжаването на Тайван", като наред с това подчерта, че обединението на Китай с острова е "неизбежно", съобщи днес Пекин.

Байдън и Си се срещнаха вчера за първи път от година за разговори, целящи да облекчат търканията между двете свръхдържави във връзка с военните конфликти, трафика на наркотици и изкуствения интелект. Те заявиха, че са постигнали "реален напредък".

Китай засили военната си активност, опитвайки се да принуди демократично управлявания Тайван да приеме суверенитета на Пекин, въпреки острите възражения на правителството в Тайпе.

Висши американски военни казаха, че Си е наредил на Народноосвободителната армия да бъде готова да нахлуе в Тайван до 2027 г. Пекин не изключва възможността да използва сила, за да превземе острова, въпреки че никога не е разкривал подробности за военни приготовления./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
10
 
! Отговори
хахахах преди 6 месеца
Тука малко Си Дзипин гледа първо да попита САЩ, да не вземе да стане некоя грешка.
32
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Важното е че между Китай и САЩ има комуникация, а пропаднала Расиа вече никой не я брои за нищо...
31
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тайванците не искат при комунистите. Който е бил знае. Страхотна държава, за разлика от големия Китай.
30
4
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
А който е от Стара Загора, го чака същото след построяване мощностите за водород-режим на водата и тока.
29
5
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Не говори с ешни за Тайван.Скоро имаше статия за нов завод за чипове там. Искаха да изселятяло село, за да разширят заеода. Хоратща се вдигнаха на протест. В Тайван често няма вода и електричество заради заводите за чипове, които не трябва да спират производство. Това бе предизвикано от сушата.
28
7
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Обединението на Русия с Аляска е неизбежно :)
27
10
 
6
 
! Отговори
Диван Чапразов преди 6 месеца
Тайван може да стане китайски само ако тайванците решат така. Обаче те си живеят супер добре така и не им трябва ново китайско робство.
26
12
 
11
 
! Отговори
НАЙ МОЩНИТЕ ДЪРЖАВИ преди 6 месеца
Решават бъдещето на Русия и Путин
25
12
 
7
 
! Отговори
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ СИ преди 6 месеца
На крака при господаря на света....
24
2
 
5
 
! Отговори
До 30-и преди 6 месеца
Чанкайши и Гоминдан искали демокрация?! Ти ми направи деня:-)))
23
14
 
10
 
! Отговори
Тайван и Китай са -- преди 6 месеца
-- точно като Сев Корея и Юж Корея едните демократична държава другите филм на ужасите ! След 2-рата св война комунистите и китаиците който искат демокрация започват гражданска война -комунистите са по-силни и изтласкват демократите по островите --Щатите им помага да се защитят от пълно избиване и така на Тайван е демокрация ,а във Китай управляват някакви който изповядват свой си китайски комунизъм -- който упрвлява със терор ,смятайки че голяма държава може да се управлява само така !
22
12
 
16
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 6 месеца
Доскоро руснаците и китайците ,,освобождаваха", сега преминаха към ,,обединяване". Нас няколко пъти ни освобождаваха, а местните руски слуги си мечтаят след ,,обединението" с Украйна и Молдова, руският им государ да ги освободи от тежко робство натовско и евроге.ско.
21
16
 
10
 
! Отговори
Я па я..! преди 6 месеца
Сега Тайван , след тава Сибир.
20
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фалиралите кравари щели " да пазят сигурността в региона " ?! Тия сами не си вярват !
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Байдън е уверил Си Дзинпин, че Вашингтон е решен да поддържа мира в региона точно по същия начин, както от 40 дни го поддържа в Газа и в Близкия Изток.
18
26
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 6 месеца
И Путин вече иска при Байдън , но го е страх, че ще го окошарят.И в Турция не посмя да отиде , че от Ердоган всичко може да се очаква.Не цепи басма никому.
17
17
 
4
 
! Отговори
Дон Кикот преди 6 месеца
Сисито иска Тайван за да води любовниците си там и там тиририрам тиририрам :)
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ПРЕЗИДЕНТА СИМдаа и ми казва в прав текст че ще си вземе това което иска,в случая Тайван. И господаря сви уши и кимна послушно с глава.
15
6
 
17
 
! Отговори
Осман и co. преди 6 месеца
Ако не с добро,то Китай ще си вземе Тайван със сила.Въпрос на време е.Тайван е китайският Крим.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Си Дзинпин не е президент и никога няма да бъде президент. Си Дзинпин е Председател.