Въпреки забраната: Русия е извършила 626 атаки с химическо оръжие

Най-често това са гранати К-51 и РГР, хвърлени от дронове
Обновена: 14 яну 2024 07:00 | 14 яну 2024 06:09, Петър Бойчев
178
Въпреки забраната: Русия е извършила 626 атаки с химическо оръжие
Снимка БГНЕС

Русия е извършила 626 химически атаки в Украйна от началото на мащабната война, според публикация на командването на силите за поддръжка на украинските въоръжени сили във Фейсбук, цитирана от Укринформ. Това е въпреки Конвенцията за забрана на химическите оръжия, по която Русия е страна, предава БТА.

"Силите за отбрана са регистрирали 626 случая на използване от Руската федерация на боеприпаси, снабдени с отровни химикали. От тях 51 случая са регистрирани само през януари тази година", се казва в поста.

Всеки ден се регистрират до десет случая на използване на химикали.

Най-често противникът използва гранати, като например К-51 и РГР, които се хвърлят от дронове. Използват се обаче и самоделни взривни устройства, снабдени с дразнещи вещества. Регистриран е и артилерийски обстрел със снаряди, съдържащи опасни химически вещества.

На 14 декември 2023 г. Украйна регистрира използването на нов тип специални газови гранати РГ-ВО, съдържащи химическото вещество CS (хлорбензалмалонодинитрил - бел. ред.).

Около 36 случая на използване на опасни химически вещества са документирани и изпратени за разследване в рамките на наказателно производство от групи за радиационно, химическо и биологическо разузнаване от военните части на Командването на силите за поддръжка и Службата за сигурност на Украйна.

Според Института за изследване на войната 810-а пехотна бригада на руския Черноморски флот е потвърдила, че умишлено използва химически оръжия срещу украинските сили в явно нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, по която Русия е страна, отбелязва Укринформ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дъртия подлец байДън вкара продажните укропи в тази справедлива за Русия война.Всеки укроп ще си получи заслуженото.Както и нашите предатели и краварски слуги ,които играят по краварската св..ка!
98
0
 
8
 
! Отговори
Митко преди 4 месеца
Луди ли сте г-да? Станахте царе на ментеновините,браво! Какви хим.атаки какви 2лева?По добре бързо пишете най-новата новина.РАНО ДНЕС,В 05.23ч. ОСТАНАЛИТЕ ЖИВИ РУСНАЦИ,НЕДОУБИТИ ЗАРАДИ ДОБРИТЕ УКРАИНСКИ СЪРЦА, СА ИЗСТРЕЛЯЛИ ЕДИНСТВЕНАТА РУСКА РАКЕТА"ИСКАНДЕР".ТЯ С ПОСЛЕДНИ УСИЛИЯ И КЪСМЕТ Е ДОСТИГНАЛА УКРАЙНА.ГРЪМНАЛА АТОМНАТА ГЛАВА. ИМА ПОТВЪРДЕНИ 2 УБИТИ,56 РАНЕНИ ОТ КЛОНИ И ТУХЛИ.РУСИЯ Е КАПИТУЛИРАЛА В 12.00ч. Американско време.Честита победа!
97
1
 
19
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 месеца
По-големи лъжци от укрофашистите са само нашите родни краваропитеци!!!На фашистката дупка Оссрайна и стига само една атака и тази воняща ко.ч.ина ще бъде изпепелена.Въпрос на време е укробандеровците да бъдат заличени.Колкото по-скоро ,толкова по-добре за Света.Никой не смее да напише и ред за атаките на фашагите с касетъчни бомби над жилищни квартали в Белгород.Никой!Страната ни се напълни с пияните дезертьори на Зельо ,които не зачитат законите ни и ...пълно мълчание.Пфу.Фашистка пропаганда.
96
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледам всички путинолизатели са се отчели във форума. Русия за две години мина 50км в Украйна и загуби половин милион хора плюс цялата си чест и достойнство. Руснак вече на всякъде е символ на гнида.
95
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно хохаалите мрънкат за дето руските дронове са снабдени едновременно с два вида заряди - сълзотворни и фрагментни.. първо пускат сълзотворна граната в дупката, изчакват да изпълзят плъъховете и после ги правят на кайма с обикновените гранати. Ами да не бяха играли по свиирката на дименцията и рошавия и нямаше да имат този проблем!
94
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ехаа... ти да видиш, значи сълзотворният газ бил химическо оръжие?!?! Това означава ли, че можем да съдим башибооозушката полиция и техните шефове за използване на химически оръжия???
93
3
 
24
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
А колко са случаите на използване на химическо оръжие от украинците?!...Тези хора не могат да разберат, че веднъж хванати в лъжа, образът на лъжци върви пред тях...Как сега човек може да повярва на днешните им обвинения, как да бъде сигурен, че сами не са инсценирали подобни "доказателства"? - няма как...Ще плачкат защото това искат - най-лесно е за тях да спрат тази война и да седнат на масата на преговори с Русия с пълна отговорност и почтеност, но като не искат - ще плачкат...
92
4
 
14
 
! Отговори
Чичо Чо преди 4 месеца
Малко са ,трябват повече .Все още има хохли из горите които имат нужда да прочистат дробовете.
91
4
 
17
 
! Отговори
Една жена каза преди 4 месеца
Докажете го.
90
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
'ми тя Русия бомбандира 6(шест) пъти болницата в Алепу, Сирия. Асад използва химически оръжия над бедните невинни дечица. В последствие, когато руснаците доведоха Свидетели, че нищо подобно НЕ се е случило, Западът се направи на Луд. Та сегашните партенки вече сме ги гледАли. Дайте нещо ново, Бе!
89
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Медведев не е казал че ще използват химически оръжия. Значи са използвали.
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми хайде да победим Русия. Ми то той Путин е агресор, ми то те агресорите винаги се проваят, ми то тя Русия ще бъде победена от обединения консолидиран цивилизован демогратичен свят, ми то те добрите сили са на наша страна.
87
7
 
12
 
! Отговори
Боко преди 4 месеца
Не останаха украинци да се бият,до месец,два пет ще капитулират.На цяла Европа вече им стана ясно ме Украйна си отива,само нашите *** продължават да помпят балона
86
3
 
19
 
! Отговори
Рико преди 4 месеца
Ееее щом укринформ го съобщават значи на 100% е верно.
85
3
 
12
 
! Отговори
alex преди 4 месеца
ей тъпите журняла - украйна каза = пълна истина , тъй ли ? то и по Татово време толкова не се прехласваме по СССР смърт на всичките преписвачи от сайтовете
84
2
 
9
 
! Отговори
юлиян преди 4 месеца
Публикация има,доказателства-йок.Едва го прочетох:''командването на силите за поддръжка на украинските въоръжени сили във Фейсбук''.Тези колко командвания имат-едно във Украйна,второ-натовско,трето във Фейсбук.Много вожд,малко украинец.
83
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна предаде ядрените си и химически оръжия на Русия. А Русия стана гарант за нейната териториална цялост. Но по това време Путин караше такси в Ленинград.
82
3
 
15
 
! Отговори
Ghost преди 4 месеца
От кога димките станаха химическо оръжие?!
81
3
 
16
 
! Отговори
западна митология преди 4 месеца
после ще размахват за 'доказателство' пликчета с прах за пране в ООН? Нали така се прави на запад?
80
4
 
14
 
! Отговори
Те преди 4 месеца
укрите ползват уж забранени касетъчни бомби, така че всичко е точно. Ще ядат химия и така...