Въпреки забраната: Русия е извършила 626 атаки с химическо оръжие

Най-често това са гранати К-51 и РГР, хвърлени от дронове
Обновена: 14 яну 2024 07:00 | 14 яну 2024 06:09, Петър Бойчев
178
Въпреки забраната: Русия е извършила 626 атаки с химическо оръжие
Снимка БГНЕС

Русия е извършила 626 химически атаки в Украйна от началото на мащабната война, според публикация на командването на силите за поддръжка на украинските въоръжени сили във Фейсбук, цитирана от Укринформ. Това е въпреки Конвенцията за забрана на химическите оръжия, по която Русия е страна, предава БТА.

"Силите за отбрана са регистрирали 626 случая на използване от Руската федерация на боеприпаси, снабдени с отровни химикали. От тях 51 случая са регистрирани само през януари тази година", се казва в поста.

Всеки ден се регистрират до десет случая на използване на химикали.

Най-често противникът използва гранати, като например К-51 и РГР, които се хвърлят от дронове. Използват се обаче и самоделни взривни устройства, снабдени с дразнещи вещества. Регистриран е и артилерийски обстрел със снаряди, съдържащи опасни химически вещества.

На 14 декември 2023 г. Украйна регистрира използването на нов тип специални газови гранати РГ-ВО, съдържащи химическото вещество CS (хлорбензалмалонодинитрил - бел. ред.).

Около 36 случая на използване на опасни химически вещества са документирани и изпратени за разследване в рамките на наказателно производство от групи за радиационно, химическо и биологическо разузнаване от военните части на Командването на силите за поддръжка и Службата за сигурност на Украйна.

Според Института за изследване на войната 810-а пехотна бригада на руския Черноморски флот е потвърдила, че умишлено използва химически оръжия срещу украинските сили в явно нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, по която Русия е страна, отбелязва Укринформ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е поредна лъжа защото се готви голяма провокация от типа на БУЧА .Това е замислено от бандеровците и Ако стане ще видите че там няма да има среди телата а нито един бандеровец ,всички ще рускоговорящи както в БУЧА .Химическо оръжие много лесно се доказазва и Ако трябва да с предаде тялото на аутопсия но те няма да го предът това тяло ЗАЩОТО И ГО НЯМА!!!
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 19 Абе човек, на руските пердета изобщо не им дреме от аутопсии. Те отричат тотално всичко. Хитлер прави 3 години аутопсии в Катин за да докаже руското клане на полските пленени офицери в крайна сметка какво се получи? Русия и днес отрича клането в Катин. Първата работа на съветските комисари след окупацията на България през 1944 е да убият българските лекари участвали в ексхумацията в Катин. Русия и днес отрича Голодомора в Украйна. Русия и днес отрича Буча.
17
2
 
1
 
! Отговори
Николай Малинов - преди 4 месеца
ОРДЕНОНОСЕЦЪТ :Другари съмишленици , най после дойде моментът да се отблагодарим на братушките подобаващо .Записването е при мен .( Изтече информация в интернет от пострадали сръбски " копейки ",но това е нищо, важно е дългът да се изпълни) .
16
1
 
9
 
! Отговори
Това е преди 4 месеца
Фейк
15
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че коя забрана или договор не е нарушила Русия?
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никогда руснаците не са использовали химия против усраинците защото това лесно се доказава след аутопсия а и но никога тяло не е преданно за анализ !!Напротив готвът два ночи БУЧА массово ще убият пак укранци НО рускоговорящи а не галичани (бандеровцы) за да им дадът от милост пак пари или оръжие
13
1
 
20
 
! Отговори
0000000000 преди 4 месеца
Колкото в Ирак имаше и беше използвано химическо оръжие.
12
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия ще се разпадне. Тая уродлива *** ще се пукне като шкембе у дувар.
11
1
 
3
 
! Отговори
Пепо преди 4 месеца
Кой ми има а гащите?
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Така принудиха Азовци да се предадат! В завода имаше жени и деца!" хаха лъцеж, наци язовците държаха цивилни за заложници, и накрая се предадоха щото бяха огладнели, предадоха се със една камара неизползвано оръжите и муниции.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
810-а пехотна бригада на руския Черноморски флот е потвърдила, че умишлено използва химически оръжия срещу украинските сили. В някой ваш сън ли потвърди?
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Укринформ е уважавана достоверна информационна агенция, която не би лъгала в ничия полза.
7
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Норд-ост рашка изтрови собствените си граждани а вие говорите за чужди .
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Силите за укро-отбрана са регистрирали 626 случая на използване от Руската Федерация на боеприпаси, снабдени с отровни химикали, но са държали тези "факти" в строга секретност, защото са искали да ни изненадат за Новата 2024 година.
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шефът на демократите в Сената Чък Шумър каза, че Кремъл изпитва възторг от изтощението на американските ресурси за поддръжка на киевския режим.
4
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази седмица до нас достигна информация, че хусите са потопили пиндостански разрушител в Червено море и са свалили пиндостански ударен дрон Predator MQ-1.
3
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така принудиха Азовци да се предадат! В завода имаше жени и деца!
2
22
 
1
 
! Отговори
преди 4 месеца
Мощно ви почнахме. Затова всички гласувахме и сега управляваме. Искаме срещу големите данъци които плащаме да има резултат! А не барутници по сфетофарите да ме блокират. Който не внася или внася малки данъци ще го тричат в Украйна да помага! Скоро! Win-win ситуация, и няма кой да се пречка с барутници по улиците в София! Ние можем, и ще го направиме само гледайте. Един зелен наркоман бодна малко фоерверки под опашката на Мечето и сега горкото търчи ошашавено. По смешно е дори от Том и Джери
1
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това ли успяхте да съчините.