Променят ли се цените на наемите и търсенията на наемателите? Говорят експертите

Вижте каква е ситуацията в различни градове на страната
19 фев 2024 10:21, Александър Попов
76
Променят ли се цените на наемите и търсенията на наемателите? Говорят експертите
Снимка: БГНЕС

 

Imoti.net попита експерти в бизнеса с имоти от страната: Имате ли сделки с наеми от началото на годината и какви са впечатленията ви - променят ли се търсенията на наемателите и цените на наемите?

Варна

Пламен Петров, управител на Петра Естейт

Да, имаме доста сделки за наеми от началото на година. Клиентите са основно три типа: предимно украинци за краткосрочно наемане – за 1-2 месеца; чужденци за дългосрочно живеене, с изискване на договор и декларации от собственник; български граждани, които наемат жилища за постоянно. Предпочитани са централните райони във Варна. Цените на наемите са в много широки граници, има наеми от 700 лева, както и наеми от 1000 евро. Преобладава наемна цена до 800 лева при дългосрочно наемане.

София

инж. Диана Мартева, управител на Скала Ди недвижими имоти

От началото на 2024г. забелязваме продължаване на тенденцията от миналата година за повишаване на наемните цени на имотите, но за модерни и съвременно обзаведени жилища. Изискванията на клиентите са свързани с комфорта, който предлага имота и не на последно място визията на сградата и околната среда, комуникативността и удобствата на района. Предпочитани са нови жилища в южни райони. Високите изисквания на наемателите водят до повишаване качеството на предлаганите имоти, което е положителна тенденция за имотния пазар.

Търсенето на офис площи е крайно диференцирано:  Наемат се или много малки единични пространства в стари, ремонтирани офис- сгради, или големи еднопространствени помещения в офис-сгради Тип А. Средният сегмент на търсене почти липсва. Той е ориентиран към ползването на споделени офис пространства

Луксозни имоти с месечен наем над 4000 евро в София

Иванка Томова, управител на Home life real etates

От началото на годината имаме няколко сделки с наеми. Към момента тенденциите са задържане на нивото на цените на наемите без голям коментар от наемодателите. Има умерено към ниско търсене в момента от страна на наемателите. Също така има търсения във висок сегмент от 1200 евро нагоре, за които не намираме подходящото предлагане.

Бургас

Анна Ахаян, брокер в Явлена Бургас

От началото на годината се наблюдава спад на наемите, както в търсенето, така и в предлагането. След март месец се очаква покачване, но като цяло има спад в последното 6-месечие. Масово клиентите са чужденци, най-вече украинци. Покачване се наблюдава в търсенето на къщи за целогодишно живеене под наем.

Пловдив

Николай Николов, управител на Доминвест

Началото на 2024 година за нас стартира с търсене на наеми. Отдадохме доста имоти, но на пазара в Пловдив са налични и немалък брой  свободни такива. Настъпва момент, в който предлагането започва да изпреварва търсенето, което от своя страна води до стабилизиране на цените, с тенденция към намаляване, както и повишаване качеството на предлаганите имоти. Най-предпочитани и търсени остават двустайните апартаменти, като цяло търсенето не се променило в тази насока.

Препоръчани фирми за имоти

Велико Търново

Тодор Тодоров, собственик и управител на Болкан Естейт

Да, има сделки за наеми от началото на годината с нормална за периода на годината активност.

За Велико Търново е характерна тенденцията, която се наблюдава от миналата година, а именно - активно търсене , което надвишава предлагането на жилища под наем. Друга характерна тенденция е да се наемат завършени и добре обзаведени жилища, макар и на по- високи наеми, за разлика от евтини , но стари и не добре обзаведени имоти, които дълго време стоят без наематели.

Цените на наемите не бих казал , че се покачват или намаляват през последната година. За Велико Търново сделки за наеми се извършват на цени между 6 лв./м2 и 10 лв/м2, в зависимост от локация и състояние на жилището.

Милена Иванова, управител на ВТ Имоти

Във Велико Търново към момента търсенето е по- голямо от предлагането на имоти. През 2023 година цените се повишиха и към момента за двустайно жилище в много добро състояние цената е между 500 - 600 лева, а при тристайните от 600 до 800 лева. Търсят се добре обзаведени жилища. Двигател на наемите при дългосрочното отдаване са многото работещи в града, които не са от Велико Търново, както и студентите, много от тях пред учебната 2023/2024 година останаха без общежитие, поради ремонта им, и също излязоха на пазара за наеми, което пък доведе до рязък недостиг на имоти за под наем. Търсенето и инфлацията на цените оказа влияние и при покачването на наемите през предходната година, като ценовите нива със сигурност ще се запазят и през тази.

Катя Витанова, управител на ИИВ-КОНСУЛТ

Забелязваме, че доста по бързо се отдават жилищата след основен ремонт, оборудвани с нови мебели и уреди. Ценовият диапазон е между 400 и 600 лв. за двустайните и от 500 до 800 лв. за тристайните.

Няма пазарна предпоставка за повишаване на лихвите при ипотеките

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: наемиимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Самият аз давам имот под наем, но само два, наследствени, които не продавам заради сантименти в центъра на София и наематели се намират буквално за часове, както долу е написал човек."/// Знаем как се продаваха преди време имоти в топ центъра - напипвани откакто през 40-те е построена кооперацията апартаменти. Безумни цени, но доводът беше: "Той новият собственик ще си го оправи". Повечето нямат асансьори, гаражи пък съвсем. Тесни улички и зони за паркиране, но иначе топ!
36
6
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 2 месеца
Това е лъжа. Апартаменти в Люлин се търсят много. Всяка нова обява се проверява мигновено и успеваемостта вече да е заета е 90%
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До КУПУВАМ ИМОТ . Остави телефон. Може някой и да ти звънне, за да ти каже, че не продава.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На заспал пазар какво да се наблюдава ?
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много се търсят апартаменти под наем в ж.к. Люлин. Вече не се съобразени с метрото.Имам приятел на които му загря телефонът, защото предлага гарсониера в Люлин0 5
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 28За теб, знаем, че си много велик и те разпознавам по коментарите за излишъка ти от пари натрупан от IT сектора, в който влизаш и ти.. Ама аз съм бачкер с двадесетгодишна Е60 и ме интересува, като за мен ако търся сега какви биха били цените?
31
5
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 2 месеца
Недей да сравняваш нов квартал (МЛ) с двадесет пъти по-малко население на км2 със соц такъв (Люлин), построен и населен само с работническа класа със стряскащо спряло развитие. Има и изключения, разбира се, но масовката в Люлин е плашеща. Нормален човек там не би си купил имот, освен да го даде под наем на някой заблуден човечец. Няма база за сравнение. Едното е пренаселено гето, а другото се има за модерен квартал (само се има май) и е в пъти по-приятно с пъти по-приятни обитатели.
30
11
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 2 месеца
В луксозния сегмент винаги е имало търсене. Много скочиха заплатите покрай КОВИД кризата- всичко се изнесе посока България заради ниските разходи за труд и особено в ИТ сектора (да, знам, че ви е омръзнало да се повтаря, но това са фактите) заплати има вече и по 30-40 000 месечно, ако работиш на 2 места и си кадърен. Именно тези хора купуват луксозните имоти (предимно къщи и бутикови блокове).
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега в Манастирски ливади предлагане надхвърля в пъти предлагането в Люлин. За сведение, първото е южен район, второто западен. Та откъде ви идва това голямо търсене в южните райони? Всеки може да го провери. И да не се чуди защо "престижния" ви южен район е с цени, като в Люлин. За наеми говоря.
28
5
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 2 месеца
И едните са дразнещи- с многото имоти, и другите, които вечено пеят за поръчкови статии и балони. Ако трябва да съм честен, тези с имотите и компаниите, се изказват доста по-адекватно и има истина в думите им. Който купил имот, купил. Цените в момента са абсурдни и от това печелят само рентиерите и инвеститорите. Самият аз давам имот под наем, но само два, наследствени, които не продавам заради сантименти в центъра на София и наематели се намират буквално за часове, както долу е написал човек.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така и не разбрах в София как вървят цените. Само луксозния сегмент казаха и че имало търсене в южните райони. Според мен има предлагане в южните райони, като се предполага колко ново строителство има там.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най ги обичам тия - най-големите имотни магнати в света, собственици на 3-4 компании в Силициевата долина, но иначе цял ден драскотят във форума за жълти стотинки :)))
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 25: Ти не си собственик на имот, а жадно за печалба брокерче, а това е изцяпо ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ.
24
2
 
14
 
! Отговори
DO 25 преди 2 месеца
Къде го видя тоя да работи дистанционно, бе? Хората, които работим дистанционно, отдавна имаме по няколко имота. Не сме загубени да ти плащаме наем. Не се засягай, ама е така...
23
12
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 2 месеца
Ако работеше дистанционно, нямаше да се пенявиш. Идеята е, че си слугинаж от прованса и западната компания те иска 1-2 дни в офиса. Твърде си загубен да имаш своя компания, да си сърдужник в консултантска такава или да си фрийланс. А и София те дърпа- искаш да си там. Така сте провинциалистите, от 20 години ми пълните джобовете.
22
13
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 2 месеца
Взе ми думите от устата. Изборът пред навлецитe в София е ясен- или плащат наем, или купуват имот. И в двата случая печелим тези, които отдавна купихме и изплатихме имоти и ни носят пасивен доход. Дори вече не ни интересува какво ще стане с тия кутийки, защото парите, които носят, отдавна се въртят в друг тип пасивен доход. 2006та купих тристаен с по 35м2 спални, огромен на цял етаж за 90к евро с 2 гаража- адски скъпо било, балон било. В момента само той ми носи 4к месечно. Отдавна изплатен.
21
13
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 2 месеца
Имотите ни няма да стоят празни. Когато ние купувахме, вие чакахте балонът да се спука. Сега имате 2 избора- или купувате имот (моя имот), или ми плащате огромен наем. И в двата случая аз печеля :) Толкоз. А да не плащате наем не можете- неграмотни сте да работите дистанционно. Шах и мат :)
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НашиОТ станал на 40. Живурка, барабар с Баньовицата в панелката на неговите. Баньовицата- от село до Рудозем, мечта да е коренячка, гледа софийски съселяните си, надува се, гордее се. Най-голЕмото постижение на нашиО е как си купил БМВ на 12 години, осма употреба от Италия чисто ново. Пръв да коментира цените на имотите, върти клечката икономически, говори за балони, за цени. Он няма 2лв. в джоба. Кореняк бил, а техните- неграмотни бачкери от село, докарани от Живков в Обеля да бачкотят.
19
4
 
9
 
! Отговори
Брокер преди 2 месеца
Продажбите ги изпуснахме и отидоха в реката.Сега сме на наеми.Очаквайте статии как наемите ще са само нагоре.
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изкривен до безобразие имотен пазар, но през ден някакви ми обясняват, че няма балон и цените продължават да се надуват всеки час. Няма как какъвто и да е апартамент във вмирисана и презостроена София да струва колкото многостайно имение в Бевърли хилс, а наемите да са все едно в центъра на Лондон. Но има и оправия и за това - мигрантите вече идват и ще ги видим тия с "топ енд таргета", когато градът заприлича хептен на катун, Продължавайте да се връзвате на мафията и да купувате за милиони.