Адамовият мост - мостът на Боговете и първите хора

Наскоро откриха мост между Индия и Шри Ланка на почти 2 милиона години, строен от човек
Обновена: 14 авг 2012 08:12 | 14 авг 2012 08:08,
70
Адамовият мост - мостът на Боговете и първите хора
Снимка: dheerajway

Може да се окаже, че Шри Ланка все пак не е остров: открита е верига от варовикови плитчини, една от имената на която е Ram Setu или Мостът Памбан, която бележи бледите останки от земята, свързвали на времето северозападната част на Шри Ланка с югозападния бряг на Индия. Изследователи смятат, че този „мост" е построен от човешка ръка и то преди 1 750 000 години!

Мостът е дълъг 48 км и разделя залива Маннар от пролива Палк. Някои от пясъчните плитчини са изсъхнали и водата не е по-дълбока от 1 м, което сериозно затруднява морската навигация в района. Въпреки това има пригоден железопътен ферибот, който по настоящем е изоставен, заради политически нестабилната обстановка в Шри Ланка.

Първото споменаване на Адамовия мост, наречен още и Мостът на Рама, е в индийската митологична книга Рамаяна в един епос, който разказва как „ванра сена" (маймунската армия) тръгнала да спасява святата жена на Шри Рама - Сита, отвлечена от Равана, владетеля на Ланка.

Митологията около моста не свършва с това, защото „западното" му име Адамов мост пък произлиза от древна мюсюлманска легенда, според която на това място Адам - първият човек, е минал, след като бил изгонен от рая, за да стигне до Върха на Адам, остров Цейлон , където прекарал 1000 години в разкаяние, стоейки на един крак.

Макар и не особено убедени от тези легенди, учените все пак никога не изключват в тях да се крие и частица от истината. Странната структура на моста ги кара да вярват, че той е дело на човешка ръка.

Разгледайте сателитни снимки, предоставени от НАСА и прости любителски кадри, от това уникално древно съоръжение в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Шри Ланкамостлегенди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
10
 
5
 
! Отговори
немо преди 11 години
за древната високоразвита цивилизация ако я е имало къде са останките.Например ако ние ссега изчезнем по някаква причина след нас ще остане маса *** и други неще които ще свидетелстват за нашето съществуване.А по света такива артефакти не са намерени така че успокоите страстите.
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е сега МАКЕТАТА ще се побъркат докато не го изкарат техен тоя мост.И ще кажат ,че МАКЕДОНОИД го е построил ХАХАХАХА
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Наскоро откриха"Съществува и така нареченият Мост на Адам, който свързва Индия с Шри Ланка. Според стари арабски и португалски източници, мостът е бил сухопътен до края на 16 век, но поради силно земетресение, част от него се срутила във водата. И до днес не е известно, дали мостът е създаден от човешки ръце или е дело на природата.
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този мост е точно копие на моста в Скопие, построен от древния Македон!
13
4
 
24
 
! Отговори
д-р Злобюл преди 11 години
Това е първия мост до вилата на Лили Иванова построена в зората на човешката цивилизация! Първоначално по него са били засадени "детелини" и веднъж годишно са се провеждали "панаири" които по-късно по наше време тя възпя.
12
5
 
19
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
"Древна мюсюлманска легенда"... Мдаа, сигурно. Кажете поне древна персийска или древна еврейска (като е Адамов най-добре се връзва). Въпреки че не ми се връзва евреин да е отишъл до Шри Ланка в древността, ама карай да е весело.
11
4
 
41
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
"древна мюсюлманска легенда", че исляма колко да е древен - 600 година след Христа, осемдесет години преди да сме признати официално като държава. Смятайте колко древно. Хахаха.
10
2
 
47
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Това е едно от големите постижения на тогавашните македонци...
9
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
преди 2 млн години - значи динозаврите са го строили
8
7
 
31
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
какво пречи да е имало развита цивилизация подобна на нашата преди 100 000хил. г.и да са се изтрепали с оръжия за масово унищожение. Представи си ако сега има 3-та световна война и някой използва ядрено оръжие. Преди около 100 хил. г. започва ледниковата епоха, може и да е дело на човек
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как да е строен от съвременния човек, защото в Индия и Шри Ланка модерните хора са дошли преди 80 000 години от Африка. Ако е истина трябва да е някаква друга интелигентна цивилизация, която да е измряла, но за такава за сега няма никакви данни.
6
1
 
18
 
! Отговори
До Анонимен преди 11 години
***, ограмоти се първо и тогава пиши - ЖЕЛЯЗНО ДЪРВО (Parrotia persica)Листопадно дърво от семейство хамамелидови. Височина 20-25 m. Расте в Азербайджан и Северен Иран; в България - в ботаническите градини. Много твърда и здрава дървесина; приложение - за машинни детайли, художествени произведения и др. Желязно дърво се наричат и други дървета с твърда дървесина.
5
5
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 11 години
Сега, този мост е построен от Илюминати се цел да всее дезинформация и поквара сред населението. Сто процента.
4
2
 
44
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
МАКЕДОНСКА МУ РАБОТА.
3
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
железопътен ферибот - даааа, желязно дърво... грамотност грамотност. Да живее чалгата. Долу унияверситетите. Само пиячка да има.
2
7
 
71
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 11 години
Ето по този мост са минали и "древните ***" та са стигнали чак до Столипиново :)
1
17
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Питайте бат Бойко,навярно той е срязал лентата при откриването на моста?