Равнината на каменните делви в Лаос

Макар и пострадали от войната, камъните пак са атракция
8 май 2014 08:11, Мария Дуковска
10
Равнината на каменните делви в Лаос
Снимка: Telegraph

Природните чудеса нямат край и придобиват все по-интересни форми. В северен Лаос в провинцията Ксиенг Коуанг се намира равнината на каменните делви. Тя представлява едно поле, върху което има странни каменни форми, приличащи на делви и буркани.

Те са над 3000 на брой и са пръснати на 90 места в провинцията. Интересното е, че гърлата им сякаш за изсечени и вътре има дупка. Някои образувания достигат до 3 метра височина, други пък са дълбоко потопени в пръстта и са по-ниски на пръв поглед. Според местните жители тези интересни камъни съществуват от повече от 2000 години.

Употребата на каменните „съдове" е спорна. Според някои археолози, те са служели като склад за ферментиране на оризово вино или пък за събиране на дъждовна водя, което е възможно заради формата им на буркан/делва.

В равнината на каменните делви са открити и кости и керамични съдове, което пък говори, че в района са се извършвали и погребения.

Равнината е открита през 1930 г. от френски археолог, но заради Виетнамската война той не е могъл да направи по-щателни изследвания. По време на войната много от камъните са били повредени заради бомбардировките и формата им днес е изменена. В периода 1964 -1973 г. американските военни сили са реализирали огромен брой бомбардировки над Лаос, което прави страната най-тежко бомбардираната държава на Земята.

Вижте кадрите на интересните камъни в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ваканцияделвиЛаос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 10 години
ако беше в България,досега да бяха напълнили делвите с *** !
6
2
 
3
 
! Отговори
От Сидни Ав$тралия преди 10 години
до 5а за Америка кво ше кажеш м?Може ли да ми обесниш как от 4 000 затворници за 100 години сме станали 22 милиона? Тия затворици мого плодородни ве???? Те повече от *** трябва да са раждалиМай нещо връзката с главния мозък а?Цяла Западна Европа се е преселила тук.Деформиран комоноид от машината за промиване на мозъци ти друго ще осъзнаеш ли до края на живота или така ще си умреш?? А я кажи коя държава е парник за парясани глави на Османската империя, с предимно *** население? м?
5
2
 
1
 
! Отговори
ot Sweden преди 10 години
Tozi koito me trie- da umre ot RAK!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Australia, durjavata v koqto imigrantite sa potomci na ubiici i drugi kriminalni otrepki, s izkl na aborigenite- alkoholici.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 3добреее, ще се гръмна веднага щом ни стигнете по стандарт, климат, природа и средна продължителност на живота 90 години.Поздрави от Сидни Ав$тралия
2
2
 
4
 
! Отговори
Ot Sweden преди 10 години
До От Сидни Ав$тралия6to ne se grumne6?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде, Австралопитека се изказа...