Уж по-високи доходи, но все същата почивка. Само 3% у нас и навън

Всяко осмо българско домакинство е засегнато от миграцията
66
Уж по-високи доходи, но все същата почивка. Само 3% у нас и навън
Снимка: pixabay

Въпреки ръста на доходите, планираната лятна почивка почти не се различава от миналогодишната.

С 1.4% нараства делът на възнамеряващите да почиват в България, за сметка на почти аналогичния спад на планиращите отдих в чужбина. Общо 3.4% или около 200 000 домакинства възнамеряват "да разпускат" и на двете места - и в страната, и извън нея. Данните са от проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 17-25 юни сред 1017 българи.

Макар обичайно разглеждани само в рубриката "развлечения", тези планове са важен индикатор първо за икономическото благосъстояние и съответно за нивото на икономически оптимизъм, който движи редица от най-важните сектори у нас и второ, за личните приоритети на българите, коментират социолозите. 

Плановете за по-малки (13.2%), или по-големи ремонти (4.4%) също остават в рамките на миналогодишните, потвърждавайки сдържаността в личните инвестиционни планове.

По отношение на приоритетите впечатление прави ръстът от 9.2% на 13.2% на хората, които очакват срещи с близки, деца, внуци, живеещи извън България. Този ръст е изключително показателен за значителните демографски промени в обществото -  всяко осмо българско домакинство е засегнато от миграцията, което не остава без психологически и емоционални последици.

Позитивно е нарастването в дела на хората, които възнамеряват да спортуват активно - от 4.4% на 6.2%, което е в синхрон с общата тенденция за по-активен и здравословен начин на живот през последните години, особено сред по-младото поколение.

За втора поредна година най-нисък, но все пак с минимален ръст (1.8%), остава делът на хората, които планират участие в курсове за повишаване на образование или квалификация.

Предвид проблемите с работната сила у нас, този слаб интерес е сериозно предизвикателство и пред образователните институции -  било то училища, университети, или школи. Всички те биха могли да предоставят много по-широка палитра от образователни възможности, насочени към младите хора, позволяващи им да повишат личните си шансове за добра работа и заплащане, изтъкват анализаторите.

Изследването е част от регулярния тримесечен мониторинг на обществените нагласи, провеждан от агенция "Алфа Рисър"ч. Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17-25 юни чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1017 души, формирана по метода на стратифицираната двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
40
 
! Отговори
koko преди 5 години
Пълна порнография са тези изследвамия.
31
1
 
26
 
! Отговори
123 преди 5 години
И къде 3% като половината колеги бяха в Гърция. ХХЕХЕХЕ Из аз догодина ще отида, тази няма да смогна.
30
0
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До Сь: А тъй, от "Дййзъра" страницата на "АйДиДжей студио". Яко!
29
25
 
27
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
Тук не съм съгласен с повечето коментари! Около мен хората не, че взимат някви невероятни пари, но доста се преквалифицираха или обогатиха знанията си и си увеличиха доходите с поне 20-40%. Да не говорим, че преди 6 години взимах 600 лв, а сега взимам в пъти повече. Трябва да работиш за да се случи това. Нали знаете, след като завършите университета, започвате работа с една пълна кофа късмет и една празна кофа опит. Целта е да напълниш кофата с опит преди кофата с късмета да се изпразни. Успех!
28
2
 
50
 
! Отговори
... преди 5 години
Баце като кажат повишили се доходите! На кой бре!? На тия 1017 човека дето сте ги питали ли!? Или само на 1/30 от тях! Ай сиктир! Изследвания на алфа рисърч! Да ви ... и на вас!
27
1
 
26
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До мухахахЖиви и здрави да сте. Тогава се радвахме на малките неща и имаше настроение. Сега вече сме други и все нещо не ни достига. Времена...
26
6
 
36
 
! Отговори
мухахах преди 5 години
Беше далечната 1987 г.........След два месеца търсене на връзки и "подаръци" успяхме да се уредим сред богопомазаните да отидем в Гърция. Естествено чрез СБА защото други възможности просто нямаше. Беше ни разрешено /максимума/ да си закупим долари от БНБ. Велика цифра!! По 100$ на човек и 90$ "ГСМ" за Жигулката:))) Еееееееех, какъв рай беше!! ...........А на връщане със скритите долари купени на черно се сдобихме с видеоплеър Голдстар от корекома на Кулата.:))))))))))
25
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та с колко са се повишили доходите,че нещо не мога да разбера?А с колко се повишиха цените,а сега и на ток и парно?Май си тъпчем на едно място от години наред,даже и по-зле става,ама някой се опитва да ни баламосва,че сме повишили доходите си,нищо,че сме по-бедни и от някои африкански страни.Нищо,че вече 10 години сме в ЕС и срещу западна Европа да вървим,пак няма да ги стигнем.А миграцията продължава да топи читавото население и това,което разчита само на социални няма да ви вдигне стандарта.
24
16
 
45
 
! Отговори
Работар преди 5 години
Аз пък не съм ходил абсолютно на никаква почивка от 11 години и вече ми е все тая. Даже се стресирам повече от това да организирам, да пътувам, да се разправям после със провалени почивки, некачествено обслужване. Предпочитам да вложа тия пари в жилището ми да ми стане по - комфортно където живея 365 дни отколкото да ги пръсна за 10 дена за мизерни условия колкото и да е "тузарско" все нещо ще ме нервира. Детето да си почива където иска де:). На него му давам пари.
23
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доходите са за гербавите бандити. За другите е само дрането.
22
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Високите доходи в България са само за някои! Като едно време корекомите, дипломатическите корпуси, правителствените болници и добре оградените партийни морски плажове - пример РУСАЛКА! Продължавайте да спите - те ще печелят още повече!
21
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато доходите ни се увеличават,на световната борса цените на златото се умножават. Кой сте тръгнали да лъжете бе *** платени ? Шъ ви съй, и съдраните кондоми ! Я млък !
20
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ивановмдааа, щото през соца всички почиваха зад граница. Освен тези дето "почиваха" на границата в опит да се измъкнат от социалистическия "рай", застреляни като кучета от БЪЛГАРИ, защитаващи съветските интереси, проливайки кръвта на собствените си сънародници. Беше вече демокрация, когато споделяйки с дядо си, че ще ходя на почивка, той каза "Мдааа, никога не съм ходил на почивка". Беше заклет комунист, от ония заблудените.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Само пълен *** може да си купи 4 л. масло от бензиностанция където цените са два пъти по-високи. Впрочем, това е нормално-по цял свят е така. По същата логика и минералната вода е безумно скъпа там:)) Тролска му работа.........
18
3
 
56
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Значи първо теглиш кредит.. За предпочитане бърз та да ти се е.. е майката по-сигурно! И получаваш ръст на дохода.. После ходиш на почивка и след това ревеш цяла година. Г-аньовската Е-лекторална Р-епубликанска Б-анда е на власт. Ако си мислиш, че нещо не е наред то си пусни телевизора и те ще ти обяснят как доходите са ти големи как сме номер 1 в ЕС птедседателството и се почват проекти езечасно за милиони милиарди(а защо не и за трилярди) ?. Накрая те изкарват ***, който неоценява това!
17
12
 
17
 
! Отговори
Сь преди 5 години
Пускайте сръбското, и да не ви пука
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам някой да пазарува от бензиностанция масла, особено пък 4 литра! Цената на моето е константа...от 6-7 години
15
8
 
25
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 16, продължение. От личен опит имам много сигурен индикатор за инфлацията.Това са учителските заплати. Заговори ли се за днисане на учителските заплати-ножа е опрял до кокала, и следва инфлация.
13
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам има ли инфлация или няма, но на 1 юи след обяд влизам в бензиностанция, от верига наши, и с бензина искам да платя и туба с масло, пак българско.На тубичката има етикет, но за учудване и на касиерките, и на мен, компютъра ни казва, че 4-те литра масло вече струват с 10 лева повече, от колкото е написано на етикета...Така че-да не се изненадате неприятно и вие.А още не са дошли новите светки за вода, ток, хранителните стоки също са вързани за горивата.