Десетки задържани във Фъргюсън за участие в протести

Недоволството в американския град е заради необосновано използване на сила от полицията
14 окт 2014 08:47, Елка Василева
19
Десетки задържани във Фъргюсън за участие в протести
Снимка: Reuters

Близо 50 души бяха арестувани по време на голям митинг в американския град Фъргюсън, щата Мисури, където не стихват протестите, започнали през август заради смъртта на 18-годишен невъоръжен чернокож, застрелян от бял полицай, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Във вчерашното протестно шествие, водено от религиозни дейци, се включиха няколко хиляди души. Това бе третата подобна проява за последните три дни.

През последните дни напрежението в предградието на Сейнт Луис отново нарасна, след като бял полицай уби 18-годишен младеж, който според органите на реда пръв е стрелял по полицая.

Говорител на полицията каза, че 42 от участниците във вчерашния протест са били задържани за нарушаване на обществения ред пред полицейското управление на града, а шестима са били арестувани заради блокиране на улица и отказ да се разотидат.

Първоначално бе съобщено за много по-малко задържани - 19 души. Сред арестуваните за нарушаване на реда е и правозащитникът и бивш преподавател в Принстън Корнел Уест.

Въпреки проливния дъжд и опасността от торнадо демонстрантите стояха около четири часа пред полицейския участък, колкото е било оставено да лежи на улицата тялото на застреляния на 9 август Майкъл Браун.

Жителите на Фъргюсън обвиняват полицията в прекомерна употреба на сила. Населението на града е 21 хиляди души, повече от две трети от тях са афроамериканци, а в началото на август от петдесетината полицаи в града само шестима са били тъмнокожи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
cleo преди 9 години
Putin i Kostov sa vinovni!!!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чиста демокрация!Образцово опазване на човешките права в САЩ.Всяка седмица по някой *** се самоубива с 17 куршума.В същото време шимпанзето - миротворец чете морал на целия свят.Къде са сега USA гъ*олизачите, да започнат да разтягат техните любими локуми?!?
9
0
 
17
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ако ДПС бе американска етническа партия, това нямаше да се случи! Куките щяха да се скатават в участъците и *** щяха да буйстват на воля( справка- ***).
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е правилният начин.Щял да краде от бабичка - бой, бой и пак бой.Щял да изнасили баба и да и взема 5 лева - целия катун по очи, сълзотворен газ и бой.Щял да се отвяря на полицай и да му вади пистолет - гърмиш го на място и после обясняваш че е самозащита.Стига с тая толерастия.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аааа, не е демократично и не е американско! такива работи ги върши само диктаторът Путин!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Време е!OTGOVOR OT PLEVNIATA-IVAS TOVA VI OCAKVA.
5
0
 
13
 
! Отговори
Айдън Айдънов преди 9 години
Това е нагледен урок по интегриране на малцинствата.Само не разбирам - Самюел Джаксън какво се вре там между шамарите?
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До рускиняTOVA E DEMOKRAZIA-NARODA DA VIDI KAKVO GO OCAKVA,KOGATO DOIDE GERB NA VLAST.
3
4
 
26
 
! Отговори
Време е! преди 9 години
Трябва да бъдат наложени санкции на САЩ за погазване на човешките права, за неработеща съдебна система и полиция и за груба расова дискриминация. Роско Плевнята ще се изкаже ли , че Обама е диктатор от 19 век?
2
0
 
10
 
! Отговори
Попа преди 9 години
Вържи попа да ти е мирно селото.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Във вчерашното протестно шествие, водено от религиозни дейци, се включиха няколко хиляди души."Това е от тия негърски църкви и сектанти дето се събират в някакви църквички и пеят в хорове. Абсолютни сектанти. Виждали сме ги по филмите. Някаква дебела негърка и накакъв *** се изправят пред болшинството и си пеят каквото си искат и претендират, че са християни само защото си имат хор. А християнството е лъжа, особенно тия секти.