Щатът Юта върна разстрела при смъртно наказание

Бил по-бърз и хуманен от инжекцията
24 мар 2015 07:35, Елка Василева
23
Щатът Юта върна разстрела при смъртно наказание
Снимка: архив, Булфото

Юта стана първият американски щат, върнал разстрела за изпълняване на смъртна присъда, в случай че веществата за смъртоносна инжекция липсват, както стана напоследък в няколко щата, съобщи Франс прес.

Вчера губернаторът на Юта Гари Хърбърт подписа съответния  законопроект, гласуван по-рано този месец от щатския Сенат.

Губернаторът призна, че методът "е страшничък", но подчерта, че той дава на щата резервен вариант, посочва Асошиейтед прес.

Според вносителя на законопроекта - републиканеца Пол Рей, разстрелът е по-бърз и хуманен, докато опонентите му го заклеймяват като варварски и вредящ на имиджа на щата.

През 2004 г. Юта забрани разстрела на осъдени на смърт.

През април американският Върховен съд ще се произнесе върху  конституционността на смъртоносните инжекции - най-често използвания, но и но все по-спорен метод за изпълняване на смъртни присъди.

Смъртното наказание е разрешено в 32 американски щата. Към октомври 2014 г. в САЩ е имало 3035 души, очакващи смъртната си присъда. От 1976 г., когато смъртното наказание е върнато в страната, до декември 2014 г. в САЩ са екзекутирани 1394 души, посочва ТАСС.

В последните години САЩ се сблъскват с все по-голям дефицит на вещества за смъртоносни инжекции, до голяма степен поради това, че европейските производители прекратиха доставките им, тъй като са против смъртното наказание.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
да се върне смъртното наказание бойкот на изборите
14
2
 
21
 
! Отговори
У нас кога? преди 9 години
Хора...ние нямаме държава, Вие искате някой да взима решения за смъртна присъда....осъзнайте се....много сме далеч от истината просто....
13
0
 
23
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
С камъни да почнат да ги трепят
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Наблюдател 14 не съвсем. разтрела /дори и от амаьори/ е за предпочитане пред примерно изгаряне жив или разпаването на кръст.
11
0
 
22
 
! Отговори
1 преди 9 години
Средната скорост на летящ куршум е ~400м/с. Над 220-250 м/с е смъртоносна. Скоростта, с която невроните предават импулсите (скоростта на мозъка да разпознае събитие в тялото) е 120м/с. При точен изстрел, в сърцето например, тялото е поразено и умъртвено преди сигнала да стигне до мозъка. Не е хуманно, разбира се - но е "Скорострелно"
10
8
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Чиста перверзия е да се говори за хуманност при изпълнение на смъртни наказания
9
0
 
32
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
До Byzantineгрозен, но поучителен. кръвта действа стряскащо, до 1939 обезглавяванията във франция са на площада, пред майките с количките и бебетата. чак после ги преместват на закрито
8
12
 
31
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Странна логика-в страна,където редовно се стрелят по улиците,в обществени и частни сгради,да твърдиш,че "методът е страшничък" буди недоумение!А не е страшно по улиците да се разкарват дрогирани нег.ра с огромни пищови и пушки-помпи!?Ай сиктир,както казват братята мюсулмани!
7
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"К`во казват по въпроса ЕС, "Хелзингският комитет", "Амнести интернешънъл", "Хюман райтс уоч" и другите подобни ***,а?"Те срещу господарите си не лаят...
6
5
 
52
 
! Отговори
???????????? преди 9 години
Защо само в САЩ???? Или за тях може а за другите --не.......И те решават кой е ре-це или "борец" за демокрация.....
5
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А у нас кога?
4
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
К`во казват по въпроса ЕС, "Хелзингският комитет", "Амнести интернешънъл", "Хюман райтс уоч" и другите подобни ***,а?! Значи в САЩ може, а другаде по света не - `що?!
3
0
 
66
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
видя се то че с добро не става, очаквайте скоро и гилотината във франция.
2
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не толкова размерът на наказанието е важен,а неговата неизбежност и неотменимост!Разбира сене бих се поколебал да гласувам за смъртното наказание,когато е ясно,че извършителят на престъплението не подлежи на превъзпитание,като чудесен пример за това са рецидивистите!
1
1
 
90
 
! Отговори
Е - Ник преди 9 години
Браво! Приветствувам тези идеи, от които трябва да се поучим!А впрочем, защо едно смъртно наказание за един убиец трябва да е хуманно изобщо?!? Той, като е убивал, голям хуманист ли е бил?