Коя е първата жена кандидат-президент на САЩ?

Интересът към Виктория Удхъл се пробуди покрай кампанията на Клинтън
Обновена: 14 сеп 2016 22:27 | 14 сеп 2016 22:22, Елка Василева
4
Коя е първата жена кандидат-президент на САЩ?
Снимка: БТА

Почти век и половина преди Хилари Клинтън пламенна активистка от Охайо станала първата жена, издигната като кандидат за президент на САЩ.

Заради своя разнообразен и колоритен живот Виктория Удхъл трудно може да бъде поставена в определена категория. За някои тази суфражетка (участничка в движението за даване на избирателни права на жените), медиум, бизнесдама, борсов посредник и вестникарски издател е била "г-жа Сатана", а за други - идеалистка, защитавала правата на жените и децата. Тя карала мотоциклет, проповядвала "свободна любов" и следвала ръководството на древен гръцки оратор, за когото вярвала, че й се явявал като духовен водач, пише Асошиейтед прес.

Партията за равни права издигнала Удхъл като кандидат, който да се изправи през 1872 г. срещу тогавашния президент републиканец Юлисис С. Грант и демократа Хорас Грийли почти 50 години преди жените да получат правото да гласуват. На 34 години тя била с няколко месеца по-млада от изискваната възраст, но повечето историци продължават да смятат, че нейното кандидатиране и участие е било първото.

Удхъл, разбира се, загубила, но не е ясно с колко. Броят на гласовете, които получила при загубата от Грант, така и не били официално документирани, а историците предполагат, че много от тях са били отхвърлени. Въпреки това интересът към живота на Удхъл се засилва покрай историческата кандидатура на Клинтън тази година като първата жена, издигната от водеща партия.

Удхъл е почетена в родното си село Хоумър, Охайо, и района около него с изложби, лекции и по време на организирания от двеста години местен парад тази събота. Подготвя се документален филм "Coming woman". Увеличават се и посещенията на единствения мемориал на Удхъл в САЩ - часовникова кула в близкото село Гранвил, където неин портрет върху дърво се появява на всеки час на фона на органова музика.

"Забавното в случая с кампанията на Хилари Клинтън, стремяща се да накара всички да гласуват, е, че това е много спорна кампания, а през 1872 г. е било съвсем същото", каза преподавателката по древна история в щатския обществен колеж в Кълъмбъс Джудит Дан, превърнала живота на Удхъл в проект, откакто се преместила в Хоумър около 2000 г.

Антикварят от окръг Ликинг Робинс Хънтър излязъл с идеята за паметника на Удхъл през 70-те години на 20-и век, тъй като не искал да се забрави наследството на една местна представителка. Дан създава изложбена стая, посветена на Удхъл, в обществената библиотека в Хоумър и представя поредица от лекции в музея, които продължават до края на следващия месец.

Дан каза, че заради съперничество със Сюзан Б. Антъни и други от ранното суфражистко движение Удхъл е можела да бъде изключена от историческите книги. Нейните радикални убеждения за жените и брака също предизвиквали тревога.

Удхъл, която била едно от десетте деца в семейството, била бита и подложена на глад, може би и на малтретиране, от своя баща като малка. По-късно тя хвърлила вината за увреждането на първото й дете върху алкохолизма и пристрастеността към наркотиците на първия й съпруг. Когато проповядвала "свободна любов", Удхъл не говорела за секс, а за брачната институция, каза Дан. Според нея тогавашната законова забрана за развод била близка до робството. Удхъл също така подкрепяла узаконяването на проституцията като защита на жените.

Семейството на практика било принудено да напусне Хоумър, когато Удхъл била момиче, каза Дан.

След като се преместила в град Ню Йорк, Удхъл, чието рождено име било Виктория Калифорния Клафлин, и сестра й Тенеси Сълест Клафлин се сприятелили с железопътния магнат Корнелиъс Вандербилт. С негова помощ и с парите, които спечелили, като му помагали да общува със света на духовете, те станали първите жени, открили брокерска къща на Уолстрийт, и си спечелили прякори, сред които "омагьосващите брокерки".

Те също така започнали да издават вестник - "Удхъл & Клафлин уикли", за да подкрепят кандидат-президентската кампания на Виктория и да популяризират провокативни идеи като къси поли и вегетарианство. В изборния ден през 1872 г. Удхъл била в затвора, обвинена в публикуване на неприлични материали заради статия за предполагаема извънбрачна връзка на виден проповедник; по-късно тя била оправдана по техническа подробност.

Още преди Клинтън да се кандидатира, музеят "Робинс Хънтър" решил, че нейната кампания може да бъде добра възможност за популяризиране на Удхъл. Неговата изложба до голяма степен е съсредоточена върху движението за избирателни права на жените, но също така включва снимки, изрезки от вестници и книги за Удхъл.

Ребека Дънган, която е член на ръководството и оглавява програмния комитет на музея, каза, че някои от книгите са белетристични и тя няма да ги чете, защото я карат да се изчервява.

"Има заглавия като "Прочутата Виктория", "Ужасната сирена", "Г-жа Сатана", "Възмутително", "Развратните сестри", "Кралицата изменничка", "Свободната любовчийка", каза тя. Много преди историята на един от бащите основатели да бъде пресъздадена в "Хамилтън", в Бродуей даже имаше мюзикъл - "Напред, Виктория" от 80-те години на 20 век, разказващ историята на Удхъл.

Партията на Удхъл избрала за неин кандидат за вицепрезидент избягалия роб, превърнал се в поддръжник на премахването на робството, Фредерик Дъглас, въпреки че той никога не е признавал това.

Макар нейната кампания да е избледнява в историята, тя има траен ефект, каза Дан.

"Виктория е тук", каза тя. "Тя остави своя отпечатък. Ние просто не знаем да го търсим."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мотоциклет...?-1872г.???
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Валентина Терешкова.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете в търсачката "садистичен смя" и ще видите коя е.