Как се провеждат изборите за президент в САЩ

Гласува се в един тур във всичките 50 щата и в окръг Колумбия
8 ное 2016 09:30, Елка Василева
20
Как се провеждат изборите за президент в САЩ
Снимка: БТА

В САЩ днес се провеждат избори за президент. Свикваните на четири години избори винаги са във вторника след първия понеделник на ноември, както е вписано в американската конституция. Партийните избори обаче преминават през сложна избирателна система, докато републиканците и демократите излъчат по един кандидат.

Как работи избирателната система?

Гласуването според общото избирателно право протича в един тур във всичките 50 щата и в окръг Колумбия (град Вашингтон, който не влиза в състава на никой щат).
Гласоподавателите избират измежду кандидатите за президент и вицепрезидент. Чрез пряко гласуване всеки щат определя група от членове на избирателната колегия, които изразяват подкрепа за определен кандидат.

Избирателна колегия

Избирателната колегия се състои от 538 души. Броят на членовете от всеки щат се определя въз основа на населението му. Всеки щат има един електор за всеки от депутатите му в Камарата на представителите, както и един за всеки от двамата сенатори на щата.

Още по темата

На този принцип Калифорния - най-гъсто населеният щат, има 55 електори, Тексас - 38, а Ню Йорк и Флорида - по 29. В другия край на спектъра слабо населените Аляска, Делауер, Върмонт и Уайоминг имат само по трима електори, с колкото разполага и окръг Колумбия.

Членовете на избирателната колегия официално избират президента и вицепрезидента на 19 декември, което на практика е формалност.

Какво е необходимо за победата?

За да победи, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от 270 от 538-те гласа на електорите.

Във всички щати с изключение на два кандидатът, който спечели мнозинство от народния вот, получава подкрепата на всички електори на щата. Небраска и Мейн използват разделена система, при която двама електори се избират от народния вот в целия щат, а останалите - според народния вот във всеки конгресен район.

Системата "победителят взема всичко" в щатите прави победата на трети кандидат изключително трудна, въпреки че такъв все пак може да окаже решаващо влияние в определени щати и следователно - върху резултата на национално ниво.

"Суинг" щати

Някои щати в исторически план подкрепят кандидата на демократите избори след избори, а други са също толкова предани на републиканците. Поради тази причина кандидатите насочват усилията си към десетина щата, които се колебаят в избора и често се оказват решаващи за крайния резултат.

Най-важните от тях са "зоните на битка" или "суинг щатите" с най-голям брой електори като Флорида (29), Пенсилвания (20) и Охайо (18).

Друго от вота

На 8 ноември американците ще гласуват още за всички 435 членове на Камарата на представителите (чийто мандат е две години) и за 34 от 100-те сенатори (с шестгодишен мандат). Те също ще изберат губернатори на 12 щата и ще дадат гласа си за множество референдуми и местни избори.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
коневръза преди 7 години
Мууухххххххаааааааа бати ташака
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За да победи, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от 270 от 538-те гласа на електорите."Някой математик може ли да обясни що е то "абсолютно мнозинство" и защо краварите не разбират от математика?
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При електроното гласуване се знае точно кой, кога и за КОГО гласува.Къде тогава е тайната?Доста е спорен въпроса кой и как пише софтуера за подобно гласуване и още повече кой чете резултатите?Все отговори които ми се струва че ФБР има пръст да наклони везните в ПРАВИЛНАТА посокаАко изборите променяха нещо щяха да ги забранят
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По белия свят са открили топлата а ние още колелото дирим
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само да не прецакат долара че ще им скоча на фасона ... работя с долари и курса ме устройва
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то пък един избор... тръмп или клинтън сякаш има добър изходи и при двата варианта...
8
4
 
13
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Давай ТРЪМП мачкай бабичката разкрила тайни документи и откраднала милиони с фондацията си Хаити и къде ли още не !
7
5
 
14
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Всичко е много просто, системата е направена така, че обикновенният човек нищо да не разбира КАК работят нещата и съответно накрая фондация "Клинтън" взема решението. И тъй като "който не членува във фондация Клинтън, той е никой в политическия живот в САЩ" та, как си представяте, че патрона на фондацията няма да стане президент?!??А и се твърди,че въпросната "фондация" е най-богатата структура в света, така че хубав театър с отдавна предизвестен край!
6
6
 
6
 
! Отговори
Оммммм преди 7 години
Тръмп, Тръмп, Тръмп. Точка. А тук - Радев. Даже и космите на главата ви са преброени. Анадъмо ? *** аз да не съм ви секретарка. Отвъдното е колкото мое, толкова и ваше, така че се научете да го ползвате.
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама как така гласуват четирима един до друг! Ами чакане 2-3 часа, ами търсене в по няколко списъка, защо не вземат пример от развита демокрация като нас!
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки, който е неизгоден за руските подчовецu, е избран нечестно. Иначе Путин 17 пъти е избиран съвсем честно. Също трогателно е, че всеки руски подчовеk мрази САЩ, ама силно подкрепя Тръмп ?!?!? Защо и те не знаят, но такава е опорната точка и затова им се плаща....
3
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето нагледно защо САЩ не са демократична държава. Президентът не го избират гражданите на САЩ, а мнозинство от 538 подставени лица! Та те не могат да изберат демократично дори собствения си президент...
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това да не ти е матушка рус, еделвайсе...
1
8
 
28
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Не е важно как се провеждат, важно е как се броят. Спомням си как се броиха за Буш младши. Броиха се докато спечели.......