Ответен удар: САЩ със закон срещу руската пропаганда

Комисията ще работи за разобличаване на руски агенти
1 дек 2016 08:13,
114
Ответен удар: САЩ със закон срещу руската пропаганда
Снимка: архив Reuters

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие законопроект за разузнавателната политика, в който се призовава да бъде създаден специален екип, който да противодейства на руската политическа намеса по света. Тази мярка може да влезе в противоречие с изразеното от новоизбрания президент Доналд Тръмп намерение да подобни отношенията с Москва, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Законопроектът, внесен и от републиканци, и от демократи, бе приет с 390 гласа "за" при 30 "против". Той е свързан със заплахите за националната сигурност на САЩ, с дейността на американските разузнавания и контрола от страна на Конгреса. Към него има секретен анекс.

И двете версии на закона - тази на Камарата на представителите, и тази на Сената, призовават да бъде създадена нова, междуведомствена работна група, която да противодейства на опитите на Русия "тайно да влияе на отделни лица и правителства".

Новата комисия ще прави това, включително като "разобличава лъжи, агенти на влияние, корупция, нарушаване на човешки права, терористични действия и убийства, извършени от тайните служби или от политическите елити на Руската федерация или на техни "посредници", предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Очаква се Сенатът да гласува законопроекта за разузнаването преди края на годината.В него става дума и за укрепване на контраразузнаването и борбата срещу заплахи в киберпространството, Космоса и по море.

В закона се определят и нови правила, ограничаващи пътуванията на руски дипломати и консули в САЩ, съобщи ТАСС. На сътрудниците на руските дипломатически мисии се разрешава да извършват пътувания на разстояние, по-голямо от 25 мили (40 километра) от сградата на посолството или консулството, през текущото тримесечие само ако в първия ден от този период или в последния ден на предходното тримесечие директорът на ФБР е уверил ресорните комисии на Конгреса, че за изминалите 4 месеца бюрото не е установило никакви нарушения на тези изисквания от страна на руски дипломати. Тоест, ако в предишното тримесечие, те са уведомявали американските власти за намерението си да излязат извън 25-милната зона.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува тези предложения. Тя каза, че се променя и разширява съществуващият от много години уведомителен режим за пътуванията на руски дипломати от младши и среден ранг, който е отразен в двустранни документи на паритетна основа и не може да бъде променян едностранно. Ако във Вашингтон наистина решат да променят съществуващите споразумения, ние ще действаме "огледално" и ще бъдат въведени аналогични ограничения и за американските дипломати в Русия, каза Захарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 42"...да противодейства на опитите на Русия "тайно да влияе на отделни лица и правителства""Как се връзва това с територията на ФАЩ, мозък? Какво ги интересува какво ще правят руски дипломати в други държави или не искат някой да противоречи и опровергава техните лъжи?! Или пък имат апетити към природните богатства на Русия и се чудят как да се докопат до тях?! Май и двете!
40
3
 
4
 
! Отговори
Далай Лама преди 7 години
Волен и Нинова ще дават май обяснения в Гуантанамо :)
39
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
щатите и особено ес радват. чакам да пуснат заглушители и да вкарват в затвора ако гледаш руска телевизия. станаха нещо като късния съветски съюз и старците от кпсс и бкп.
38
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската справедливост е като американската демокрация, НА ДУМИ. ЗАЩОТО И ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ СЕ УПРАВЛЯВАТ от евреи.
37
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
излиза, че за добри отношения с русия трябва да се търпят и дундуркат руските шпиони
36
6
 
21
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
Тия , янките , винаги са мерили другите, според собствения си аршин!Тъй като те се занимават непрекъснато с влияние върху правителства , отделни лица , подхранват с пари и обучение разни НПО-та и т.н. , сега взимат "мерки" за подобни действия от страна на Русия!Влиянието на Русия не се налага обаче по американския начин , а по руския !Русия държи на справедливост и взаимопомощ , създава си авторитет , като защитава слабите - все неща непосилни за американците , които търсят само изгодата!
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големият бял вожд Доналд ще освободи руснаците от техните поробители!
34
4
 
8
 
! Отговори
Голям ташак преди 7 години
Параноята ги гони.
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КГБ е 100% от хазари, Мосад е само един отдел на КГБ. Разбира се Путин вярва и служи на Сатан.
32
4
 
21
 
! Отговори
трибунала в Хага преди 7 години
Милошевич беше оправдан от трибунала в Хага по всички точки. За военните си престъпления в Ирак, Буш и Блеър трябва да лежат по 15 години в килията в Хага, в която лежа и Милошевич.
31
12
 
9
 
! Отговори
ККК преди 7 години
Всъщност *** го уважават само тези дето не го познават.
30
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Браво.Някои даже се опитват да изкарат джуджето православен защитник. Откога в КГБ са религиозни? Джуджето-православен звучи, като сатаната-папа.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Професор Николай Слатински - Висшата политика е много по - сложна от висшия пилотаж . Нищо сложно няма , но налага се да не лъжеш и да не крадеш или по - точно стриктно да спазваш Десетте Божи Заповеди . Ние знаем кой дава властта , но не знаем Кой и как я е сътворил . Най - вероятно през този 21 век Твореца си почива и затова няма наказани за некачествена политика .
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аууу ама как се радваха русофилите,когато избраха Тръмп.А какво стана...сега...Ауууу. Аха ха ха
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Странджата...Милошевич ме го ли оправдаха....Не са го оправдали. Но като четеш само руска пропаганда, която превръща мозъка във вата започваш да задаваш глупави въпроси.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите Комунисти . А разобличаването на агентите и шпионите си е узаконена дейност от памти века .
25
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Националните предатели русофили скочиха като един в защита на истинската си родина!
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дано и у насТи от кои *** си ?. Сигурно си от сороските антибългарски ...
23
6
 
24
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Ние кога ще създадем комисия за борба с американските пропаганда и военнопрестъпления?
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УРААААА