От САЩ: Да загубим Турция ще е огромна геополитическа грешка!

Затваряне на базата Инджирлик би могло да струва скъпо на Анкара
17 авг 2018 20:23, Елка Василева
194
От САЩ: Да загубим Турция ще е огромна геополитическа грешка!
Снимка: архив, Reuters

Затваряне за американски самолети на Инджирлик - основната въздушна база на НАТО в Турция и важна опора на операциите на антиджихадистката коалиция в Сирия, би могло да се окаже скъпо за Анкара, според много анализатори, пише АФП.

След като отношенията между САЩ и Турция - съюзници в Северноатлантическия алианс, достигнаха най-ниската си точка от десетилетия през последните седмици, турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Вашингтон, че той може да бъде тласнат да "намери нови приятели и нови съюзници".

Ердоган имаше по-специално телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, с когото обсъди икономически и търговски въпроси, както и кризата в Сирия.

И според документи, публикувани миналата седмица от американски медии, група адвокати, близки до правителството, са се обърнали към съд в Адана - града, разположен най-близо до базата Инджирлик, за да поискат арестуването на американски офицери, обвинени, че са участвали в осуетения опит за преврат от юли 2016 г. срещу Ердоган.

Адвокатите посочват по-специално генерал Джоузеф Вотъл, командващ американските сили в Близкия изток, сред американските отговорни представители, за които искат арест.

"Ние не сме установили никаква промяна в отношенията ни с нашите турски съюзници", увери обаче във вторник британският генерал Феликс Гедни, заместник-командващ коалиционните сили в Сирия и Ирак.

Но според бившия командващ на силите на НАТО ген.Джеймс Ставридис положението е обезпокояващо. "Да загубим Турция би било огромна геополитическа грешка", заяви той в понеделник по телевизия MSNBC. "Би трябвало да може да се предотврати това, но Турция трябва да направи първата крачка на този етап".

Мнение, споделено от Джошуа Ландис, директор на Центъра за близкоизточни изследвания, според когото "Турция ще страда най-много" от напреженията с Вашингтон.

"Силно подозирам, че Инджирлик ще остане", уточни той пред АФП. "За Турция да изгони САЩ би било голям обрат и аз не мисля, че Ердоган го иска".

Базата Инджирлик в Южна Турция бе построена от САЩ през 1951 г. в разгара на Студената война. Тя е служила като тилова база за американските операции в целия район и в нея се съхраняват 50 ядрени глави на силите за сдържане на НАТО, които осигуряват от десетилетия безопасността на Турция.

От 11 септември насам базата предоставя основната част от логистичната подкрепа за операциите на НАТО в Афганистан и е широко използвана от 2015 г. за операциите на международната коалиция в Ирак и Сирия.

Но днес с една Турция, която изглежда все по-нестабилна, някои експерти предлагат да се намалят разходите на американските военновъздушни сили в базата Инджирлик.

"Не искам да кажа, че би трябвало да скъсаме отношенията си с Турция, но това, което турците имат тенденция да издигат като заплаха най-лесно - достъпа до базата Инджирлик - става все по-малко важно", заяви наскоро Стивън Кук от Съвета за международни отношения.

И изследователският център "Байпартизън полиси сентър", който насърчава постигането на компромиси между републиканците и демократите, публикува на сайта си карта на района с всички възможни алтернативи на Инджирлик за американските операции в Близкия изток, специално въздушни бази в Йордания и Кувейт.

Освен това напреженията със САЩ крият риск да струват скъпо на Турция от гледна точка на военни програми.

Американският Конгрес забрани на Пентагона да достави на Турция най-малкия боен самолет F-35, докато Анкара не се ангажира да не финализира преговорите си с Русия за покупка на руски системи за противовъздушна отбрана С-400, от които този невидим за радарите самолет се предполага, че може да се изплъзне.

И Анкара - партньор от 2002 г. на международния консорциум, финансирал F-35, рискува да загуби един изгоден договор за 1,5 милиарда долара с Пакистан за продажбата на 30 бойни хеликоптера турско производство Т-129 АТАК.

Според специализираното издание Дифенс нюз, което цитира турски отговорни военни представители, летателният апарат включва части, произведени в САЩ. Вашингтон би могъл да реши да блокира износа им, ако отношенията се влошат допълнително.

Знак, че въпреки словесната ескалация турските лидери изглеждат загрижени да не усложняват ситуацията е, че Белият дом обяви в понеделник, че посланикът на Турция във Вашингтон Сердар Кълъч се е срещнал със съветника на президента за националната сигурност Джон Болтън.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този иди_т,Тръмп настрои целия свят срещу себе си.Ще замълчи ли светът или ще се обедини срещу превърналата се в империя на злото САЩ?Свобода!Равенство!Братство!
124
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спестените от там пари ще идат за по-модерна, по-малка и по-боеспособна армия. Примерно професионална армия от 175.000 души , ръкети с голям обсег и силна въздушна отбрана. Това е...--- e toya nomer zapada go skroi za bg i sega bg armiya ne e v sistotanie da spre 300 razbuntuvali se bejantsi no za turtsiya edvam li ste mine toya nomer s 175 000 dusi srestu kogo ste voyuvame srestu rusiya,iran,usa,angliya..... ne v tr ne sme tolkova glupavi vie ne sme po pesteneto
123
4
 
3
 
! Отговори
Клементина преди 5 години
До Привет от АнкараМа недей така сурово с анализите и изводите ***, душа, не се напъвай толкова високомерно, ще стане някой сакатлък...Иначе...споделям част от написаното.
122
7
 
8
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До Анонимен 130 Точно обратното.Трамп ще направи Америка(САЩ)белика отново.Запомни-MAGA.
121
5
 
14
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Ердоги има сериозни козове и ако ги изиграе добре,може да бъде максимално независим.Проблемът му е,че понякога реагира емоционално,а не рационално,но Турция не е достатъчно голяма сила за да се компенсират грешките.Виж на САЩ засега е лесно-честите погрешни решения се поправят с бомби,а ако не може с бомби-тогава с МНОГО бомби.Иначе едно излизане на Турция от НАТО би причинило пълен колапс на Южния му фланг.Обаче пък би лишило Турция от най-силния коз срещу Русия.Завързана работа.
120
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** Америка управляван от евреи този *** евреин Тръмп ще унищожи америка
119
15
 
11
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До СССР и НРБ ! Късно е чадо.Мандалото лопна!русия начело с късия подполковник никой не я бръсне за слива,така че пий си хапчетата редовно и спри да фантазираш.Панимаеш?
118
13
 
22
 
! Отговори
СССР и НРБ ! преди 5 години
О я да си взимат ядрените глави и да си заврат у задният двор .Нямат работа в Турция и България американски бази .На Нато да обаче не и американски в ЕС .ЕС трябва да си има собствена армия и пратьорство от Русия и Турция,Китай,Беларус,Северна Корея ,Бразилия,Аржентина,Япония и тн .Америка е изолирана буквално от света с нейното арогантно и военно окупаторско съревнование в световен мащаб .Правете любов а не война !Русия ще ни пази нас от краварите .
117
8
 
10
 
! Отговори
Adam преди 5 години
*** вече загубиха моралната война, както навремето проекта им ессср:)
116
2
 
8
 
! Отговори
Yan преди 5 години
"и в нея се съхраняват 50 ядрени глави на силите за сдържане на НАТО"; "достъпа до базата Инджирлик" Две неща който се знаят отдавна и будят размисъл и дали това не е залогът на Анкара!
115
15
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Ердоган ще си вкара такъв автогол . . .Ще стане лесна плячка на Москва. Ще сбъдне всичките мечти на Путин.Такава каквато бяхме ние 100 години и от което едва започваме да се отърсваме.
114
2
 
6
 
! Отговори
До Едо преди 5 години
Едо това фантастичен филм ли е или гледаш много такива. За вас света се ще свършва. Нормално че някой ден ще свърши ама нема да е скоро. 87025
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAНа ретро парад ли ще ходиш?
112
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 131И що да правим?? руски стоки ли да купуваме? :)
111
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Света трябва да се обедини срещу САЩ-световния агресор,който не спира да се меси във външните политики на всички страни.Доналд е съвременният Хитлер.Спрете американската агресия!Бойкот на всички американски стоки.
110
17
 
12
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
В името да е на власт Ердоган се изпокара с всички. Само, че и децата знаят, че без търговията с ЕС и САЩ Турция е загинала.
109
6
 
5
 
! Отговори
Едо преди 5 години
,,Божиите мисли не са като човешките мисли и Божиите намерения не са като човешките намерения." И: ,,Всеки човек утвърждава своята си правда, НО ГОСПОД ИЗПИТВА СЪРЦАТА". И: ,,Всички вие до един се заблуждавате, защото не знаете БОЖИЕТО СЛОВО, НИТО ЗНАЕТЕ БОЖИЯТА ВОЛЯ". БИБЛЕЙСКАТА ЕСХАТОЛОГИЯ РАЗКРИВА ОТНАЧАЛО ДОКРАЙ БОЖИЯТ ПЛАН ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ДО МОМЕНТА СЕ СБЪДНАХА ОКОЛО 98 0/0 ОТ ПРОРОЧЕСТВАТА НА СТАРИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ. СЛЕДОВАТЕЛНО, НИЕ ЖИВЕЕМ В КРАЯ НА ОПРЕДЕЛЕНОТО ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО ВРЕМЕ!
108
8
 
21
 
! Отговори
Хасан преди 5 години
До привет от германия турция вече самаси произвежда оръжието 65 %когато слушаха американците произвеждаха едва 25% защо американците не продават ракетите пейтрият за турция нали са саюзници но небето на турция не тябва дасе пази и турция каторешида купи ц 400 амери канците пощуряха не било по стандартите на нато но гърция има ц 300 теса по стандартите на нато нали и теса руски ракети като почнаха да пададад ракетите от сирия в турция нато неси помръдна пръста аколко хора умряха от тези ракети
107
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 127Въпроса е в неоосманизма който проповядва Ердоган. това е опасна игра и трябва да бъде спрян.
106
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Bad Company; Ердоган може да си купи друг самолет. Ти си гледай твоята *** ,че с два МиГ 29 и два Су24 , един хеликоптер сте за никъде. Злобата ще ви задави и задуши. В собственната си злоба ще се задавите. Въпросът между Турция и САЩ не е единственно някакъв си отц, въпросът е много по дълбок и голям, "Южен поток", С400, Двете атомни централи -едната ще се строи с Русия а третата с Китай, ембаргото срещу Иран и Русия, турските войски в Сирия и Северен Ирак, затворената граница с Армения