Сенаторът Джон МакКейн загуби битката с рака

Републиканецът почина снощи на 81-годишна възраст
424
Сенаторът Джон МакКейн загуби битката с рака
Снимка: Reuters, архив

Сенаторът републиканец Джон МакКейн, бивш военнопленник във Виетнам и неуспял кандидат за президент на САЩ през 2008 г., е починал снощи на 81-годишна възраст. Това съобщи неговата канцелария, цитирана от световните агенции.

Още по темата
Сенаторът от Аризона се бореше с глиобластома - агресивна форма на мозъчен тумор, диагностицирана през юли 2017 г. В средата на април т.г. то бе подложен на операция заради чревна инфекция.

МакКейн не се е появявал в Конгреса от началото на годината.

През 1967 г. самолетът на Джон МакКейн е свален над Северен Виетнам по време на мисия за бомбардировка. Той е тежко ранен и прекарва над пет години в плен, допълва БТА.

През 1982 г. е избран в Камарата на представителите, а през 1986 - Сената на САЩ. По много въпроси се придържа към консервативни възгледи; привърженик е на финансова реформа, а също полага усилия за издирване на безследно изчезналите американци по време на Виетнамската война.

Потомък на фамилия със славни военни традиции, МакКейн оглавява сенатската комисия за въоръжените сили. От този пост той работи за активната военна намеса на САЩ в чужбина, което да спомогне, по собствените му думи, за "победата над силите на радикалния ислям, които искат да унищожат Америка".

През 2000 г. не успява да спечели кандидат-президентската номинация на Републиканската партия, но се сдобива с нея през 2008. Тогава се явява с подгласник Сара Пейлин и е победен от Барак Обама.

Джон МакКейн бе изтъкнат опонент на президента Доналд Тръмп. След като отправи критики към Тръмп за антиимигрантската му реторика президентът се изказа пренебрежително за военното минало на сенатора с думите, че "предпочита хора, които не са били залавяни". Съгласно партийната дисциплина МакКейн изрази подкрепа за Тръмп, след като той спечели републиканската номинация, но през октомври 2016 г. оттегли подкрепата си във връзка с публикуването на запис, в който Тръмп се хвали, че е хващал жени за гениталиите. След това Джон МакКейн редовно критикуваше настоящия обитател на Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
47
 
! Отговори
позор преди 5 години
Спомнете си той и още двама *** от САЩ сенатори,дойдоха и заплашиха България и ни я спряхме Ю Поток,така той навреди и на нас.
19
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сенаторът Джон МакКейн загуби битката...Един злобен старчок - маниак, в служба на Луцифер, за да подпали света, загуби битката с господ. (пръв приятел и поддръжник на ИГИЛ беше)Господ го спря, защото видя, че този дава всичко от себе си, за да унищожи човечеството.Явно има бог.
18
2
 
50
 
! Отговори
сега преди 5 години
той е виновен за много агресии и убийства извършени от САЩ,той и още няколко дъртаци сенатори около него мразеха света и свободните хора.....
17
2
 
36
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Да ама няма да почива в Мир.
16
4
 
17
 
! Отговори
Ехххх преди 5 години
До 36/ан/Младеж...ти да не припозна някого сред тиквите и пъпешите?? Бе..какво подсъзнание..! Още млякото не си си изпил или тревата не си изпушил.. и хоп. Против си да се обере и смачка бостана в Банкя??Я кажи. Кой имаше ти предвид??
15
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
9 юни 2014:"Маккейн бе посрещнат топло и от президента ПлевнелиевРазпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток" докато текат консултациите с Европейската комисия.Това обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън"
14
5
 
64
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Империята на злото се нарича САЩ със 140 военни бази по света и с избити десетки невинни хора по целият свят .Аз няма да забравя избите жени и деца и старци в село Сонг Ми във Виетнам .
13
4
 
30
 
! Отговори
Защо преди 5 години
Защо ни занимавате с този човек. По същата логика може да ни държите в течение и за несгодите на някой Севернокорейски учител от провинция Мамун.
12
5
 
51
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Професор Този *** го мразят не само комунистите ,мразят го и всички нормални хора по света защото му знаят престъпленията който е извършил спрямо невинни хора и деца .
11
64
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МакКейн е живя 81 години и добре поработи срещу Империята на Злото, чест и хвала нему!Да почива в мир!
10
8
 
80
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
Няма да забравя как дойде в България и заповяда на Орешарски да спре Южен поток и Белене и така обрече България на беднотия и загуба на капитали от спрените проекти които щяха да носят добри приходи на държавата
9
6
 
68
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
Интересно и в другите медии не видях една добра дума за този международен престъпник .На съвестта му тежат десетки и стотици хиляди невинни човешки живота ,благодарение на омразата му към другите народи по света
8
3
 
70
 
! Отговори
тъй тъй преди 5 години
Беше голяма гадина!
7
92
 
5
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Голям човек и демократ. Направи много за демократизацията на редица държави. Поклон пред паметта му. Комунистите по долу които оскверняват паметта на сенатора да.....
6
5
 
59
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
По ми е мъчно за убитото възрастно куче от малките хулиганчета вчера. И за загиналите пенсионери в катастрофата.
5
6
 
72
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Не го познавам що за човек е. Но щом е трепал хора на другия край на света и е искал още санкции срещу Русия, значи е долен империалист. Няма да се просълзя. Така като гледам всички сме на едно мнение относно покойника.
4
6
 
91
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Същия този мизантроп окуражаваше нацистите в Киев да направят бандитския преврат и потопи поредната държава в кръв!!
3
5
 
104
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макейн беше част от създателите на Арабската пролет и личен съучастник в създаването на ИДИЛ.
2
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко за НИКОЛА МАНЕВ, ГОЛЯМ ТАЛАНТ БЕШЕ. И ДАРИТЕЛ!а за този или добро или нищо.понеже няма добро - остава само нищо.
1
5
 
84
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Щях да кажа да почива в мир ,ама той си беше враг на мира ,така че.......да почива само !