Хърватия отказа израелски F-16 след възражения на САЩ

Израел ги модернизирал без американско съгласие
11 яну 2019 08:20, Елка Василева
165
Хърватия отказа израелски F-16 след възражения на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители F-16 заради американско противопоставяне. Това заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич.

"Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите F-16", каза министърът след разговори с израелска делегация.

Загреб беше договорил миналия март да купи от Израел 12 стари F-16 американско производство, за да замени своите МиГ-21 руско производство.

Според хърватски представители САЩ са се противопоставили на тази продажба, защото искали модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие, да бъдат отстранени.

Транзакцията беше за 500 милиона долара (435 милиона евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам, пише БТА.

Сега според хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители Грипен, които също са участвали в търга и са останали на втора позиция, или да анулира търга за закупуване на изтребители. Загреб може да обяви нов търг или пък да се споразумее директно със САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най изгодни като цена и перспектива са китайските! Шефа на Граф Игнатиево бе там на училище!
16
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За нас по добре е последно поколение МИГ 35. Хем по евтин, хем по надежден и лесен за подръжка. А и нашите пилоти вече имат опит натрупан опит от МИГ 29. Имаме и механици които могат да ги ремонтират.Американските самолети са са много капризни. А МИГ-а може да каца дори на полето и на обикновен път.
15
10
 
13
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
До коце кметаКмете, как да обясниш на хора със съмнителен 8-ми клас ,че на щайгите от 70-те год каквото и да сложиш пак ще са щайги. например. На стар ЗИЛ, ново цифрово табло, нови седалки,климатроници не знам колко си зонови, парктроници, алуминиеви джанти и прочие екстри.Може да му сложат нови карбуратори,да го боядисат с ново полимерно покритие за да е ,,стелт,, ама пак ще си е ЗИЛ конфигуриран от 60-те години на миналия век.
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кравягите се притесняват израелската електроника да не стане предпочитана и от други пациенти! Сега хърватите ще узреят до мисълта, че най добър е американски Ф, с американско оборудване!
13
4
 
22
 
! Отговори
Българина преди 5 години
В офертата на ф16 пише ли с малки букви под чертата, че резервните части се гласуват от комисия към конгреса? !!!!! С друг на думи сащ могат да направят неизползваеми машини за 2 млрд в най неподходяшия за нас момент. Явно на това герб му викат ДИВЕРСИФИКАЦИЯ. Турция ни скача и сащ ги подсигуряват .... Не знам да сме плащали за 200 самолета преди 89г. Явно разбирането в нато е различно от ссср
12
2
 
20
 
! Отговори
Така и не разбрах преди 5 години
А ние последно ще купуваме ли тези стари ръждясали консервни кутии OFF 16??
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално. Ако са правени ремонти или модернизации без разрешението на производителя няма как той да носи отговорност за самолетите. Същото беше и с ремонта на двигателите на нашите МиГ-ове в Полша. Тогава руснаците също отказаха да носят отговорност, което пак казвам е напълно нормално. Ако си ремонтираш колата в кварталния сервиз, няма как да очакваш да ти важи гаранцията. При самолетите нещата са доста сходни, макар и доста по-сложни като взаимоотношения.
10
13
 
28
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Браво на САЩ. Блокирайки сделката дадоха на Хърватия възможност да си купи истински самолети, а не Ф-16 известен като Трабантът на изтребителите.
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намерили са някъде по широкия свят по-големи балами и жалки слуги на Сорос от хърватите, където могат да ги шитнат по-изгодно и на двойна печалба.
8
7
 
15
 
! Отговори
fake news преди 5 години
че то израел краде и препродава американско оръжие от 30 години.. обаче алчния тръмп реши да го прави на въпрос изведнъж. все тая.
7
8
 
42
 
! Отговори
Икономист преди 5 години
Най-добрата сделка за Ф-16 е нереализираната сделка.
6
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Израелците са махнали дървените дъски от пода на тоя курник и са турили алуминиево дюшеме, а дано заприлича на самолет ама все си е същия курник. cамо като му видиш смешната антична форма на глинена делва и ти става ясно каква стока е.
5
27
 
13
 
! Отговори
Aтакист преди 5 години
Всички руски изтребители нямат дигитални системи, но имат супер аналогови системи без аналог в света. Поради това руските самолети летят по надалече и по нависоко от американските. Трябва и ние да си купим руски самолети. Факт.
4
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако са добри тия кошници що ги спряха от производство и всеки гледа да се отърве от тях.
3
20
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф-16 са американски 6оклуци, а не израелски. Дори евреите са разбрали, че тия барутници не стават за нищо и са ги модернизирали доколкото могат ама пак си остават същите ковчези и бързат да ги разкарат.
2
18
 
33
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Американските катафалки никъде не вървят. Факт.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко бройки са договорили за 435 милиона?Да не им подбиват цената еврейте.