Арктически студове: Минус 50°C в северните части на САЩ

Тръмп за глобалното затопляне: Моля те, върни се бързо, трябваш ни!
Обновена: 30 яну 2019 12:21 | 30 яну 2019 12:15, Елка Василева
136

Снимка: Reuters

Няколко милиона жители на северните райони на САЩ преживяват вълна от исторически студове със силни снеговалежи и полярни температури от минус 50 градуса по Целзий, разстроили въздушния трафик и работата на различните служби, предаде Франс прес.

Предупреждението за мразовито време, издадено в понеделник в няколко щата от т.нар. "Среден Запад" - от Северна Дакота до Охайо - засяга над 60 милиона души. Според специализираната телевизия "Уедър чанъл" температурите може да се окажат най-ниските за последните 20 години.

Според медиите леденият вятър, който идва от полярния кръг и се насочва към източния бряг на САЩ, е взел вече най-малко три жертви.

"В прекрасния район на Средния Запад температурите достигат минус 60 градуса (по Фаренхайт - минус 51 по Целзий), най-големият студ, регистриран някога", предупреди в понеделник вечерта президентът Доналд Тръмп, поставяйки за пореден път под съмнение въздействието на човешката дейност върху глобалното затопляне. "Какво по дяволите се случва със затоплянето на климата? Моля те, върни се бързо, трябваш ни!", призова той в Тwitter.

"Зимните бури не доказват, че не идва глобално затопляне", отговори също в Тwitter Националната агенция за изследване на океаните и атмосферните явления (NOAA).

В градове като Де Мойн, Чикаго и Милуоки се очаква температурата да падне до минус 29 градуса по Целзий. В Чикаго, известен като "града на ветровете", сняг вали от 17 януари - 13 последователни дни, което е рекорд от зимата на 1978-79 г.

Властите в Минеаполис отвориха в обществените сгради и библиотеките спешни центрове за подслоняване, където пътниците от автобусите и влаковете могат да останат да се стоплят.

Мразовитата вълна ще бъде придружена от силни пориви на вятъра, в резултат на които температурата в Северна Дакота до четвъртък ще се усеща като минус 50 градуса и може да причини измръзване на незащитената кожа за минути, предупреди метеорологичният телевизионен канал.

Заради студа и количеството на падналия сняг училищата в щатите Уисконсин, Мичиган, Индиана, Илинойс и Айова са затворени още от понеделник. Оттогава не работят също съдилищата и повечето административни служби в Уисконсин.

Вчера и днес заради студа бяха отменени над 2000 национални и международни полета, съобщи сайтът "ФлайтЪуеър".

От вчера вали сняг и в североизточните щати. В района на столицата Вашингтон федералните служби и училищата приключиха работа по-рано. Очаква се температурите да паднат, възможно е да се образуват поледици.
От началото на седмицата икономическата столица на Канада Торонто е потънал под 30 см сняг и движението в града е силно затруднено.

Вчера бурята връхлетя и град Монреал с ветрове със скорост над 50 км/ч., поради които температурите може да паднат до минус 27 градуса, предупреди канадската метеорологична служба.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
1
 
! Отговори
Тръмп преди 5 години
Имам сериозни съмнения, че това е работа на Путин!
41
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във връзка с ниските температури интервенцията срещу Венецуела се отлага, но се изземват 3 венецуелски нефтопреработвателни заводи, в полза на мръзнещия Пиндостан.
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30а когато тука тези от САЩ се радват , че ти си им роб.Тези от САЩ въобще не знаят, че съществуваш бе.
39
4
 
15
 
! Отговори
Аборигенът преди 5 години
ТОВА Е ДЪЛГАТА РЪКА НА ПУТИН ! РУСНАЦИТЕ ИМАТ УРЕД, С КОЙТО МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ КЛИМАТА, САЩ СА ИСТОРИЯ ! СЛАВА ПУТИНА !
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32дали е породено от човека, щом говедата правят дупка в озоновият слой с газовете всичко може.Ако не знаеш озоновата дупка се затваря
37
10
 
11
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
Дано яко да ги тресне тъй или иначе всички ще изпукаме поне да гледаме как краварите първи ще изпукат. Знаеш ли, че ако всеки почне да плюска и консумира ,колкото един кравар 4 планети няма да ни стигнат за да се изхраним и колко отпадъци отделят в океаните не е истина! И точно тия да отричат климатичните промени, бе я у лево.
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия американци започнаха всяка година да се удрят сами с ХААРП
35
6
 
14
 
! Отговори
. преди 5 години
Това е само предупреждение!
34
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парадокс е само на първо приближение. Българинът дори не винаги да може да осмисли, но на подсъзнателно ниво разбира, че студът е най-точният индикатор кой кой е в глобален мащаб. Пиндостан се хвали като световен хегемон по добив на енергоносители, но щом удари минус 20 градуса по Целзий, веднага започва да купува и внася руски втечнени въглеводороди от ''Ямал СПГ''.
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
32 Ходи ти поработи на Острова и после ги заобичай,Боже колко заблудени има тук!
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парадоксе, ти със сигурност си беден, всички продажници са вече с промити мозъци. България не е бедна. Какво ни вменявате непрекъснато чувство за малоценност? Искате да си дадем земята? Не взеха Украйна, България ще я харижите , а ?????
31
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32"Боже, колко мъка има по света!" нали разпознаваш сатанистите САЩ, че те приченяват мъка по целия свят и съсипаха планетата от "ЧОВЕШКАТА СИ ГЛУПОСТ"
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с намаляване на слънчевите петна ще се отключи мини ледников период на земята, сега се вижда само началото. на север ще става доста лошо, изобщо да не си мислят че ще им се размине да се крият по библиотеките веднъж, ами за постоянно. времето става екстремално с големи амплитуди и в двете посоки, дали е породено от човека, щом говедата правят дупка в озоновият слой с газовете всичко може.
29
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ай сиктирКогато САЩ има климатична "аномалия". Целия свят трябва да ги съжалява ли, а когато тука тези от САЩ се радват , че ти си им роб.Нека им след като Земята ги разпознава като ТУМОР да ги отстрани
28
15
 
25
 
! Отговори
Парадокс преди 5 години
Най бедните в Европа , с най лошата храна, окрадени , излъгани без пенсии и здравеопазване , с лоши пътища и много самоубийство се РАДВАТ на студа в САЩ???Българийо,Българийо страна на "герои"!
27
7
 
12
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Мда и какво от това да не би когато у нас се случи нещо подобно там да бият тъпана егати наведените драскачи.
26
5
 
26
 
! Отговори
Топломера преди 5 години
Кога гръмне Йелоустоун ще се стоплят!
25
12
 
27
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 5 години
В Сибир на такава температура играят футбол по анцузи. А тия лигльовци се глезят и вцепеняват. Я *** там бе, говедоиди!
24
3
 
12
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Найс, а!
23
7
 
6
 
! Отговори
Оказио Кортез преди 5 години
Краят на света ще настпи след 12 години, а вие се чудите как ще платите за спасяването му.