Не преминавай в САЩ: 45 см – интимната, 120 см – личната сфера

Близко, но не прекалено - въпросът, който вълнува цяла Америка
2 апр 2019 21:20, Елка Василева
167
Не преминавай в САЩ: 45 см – интимната, 120 см – личната сфера
Снимка: Reuters

Каква бе тази странна допирна точка, която се появи вчера между американската суперзвезда Бионсе и бившия вицепрезидент Джо Байдън? И двамата бяха замесени, единият като жертва, другият като предполагаем извършител, в неуместни целувки - най-новите примери за нахлуване в толкова важното в САЩ "лично пространство".

Тук не става дума за сексуално насилие, а за жестове, смятани за нежелани и неприлични в държава, в която вълната #MeToo (#Аз Също) се превърна в мъртво вълнение, пише Франс прес.

В събота вечерта Бионсе беше коронована на гала представление в Лос Анджелис за "изпълнителка на годината" на церемонията за раздаването на наградите на американската Национална асоциация за развитие на цветнокожите хора (NAACP). Те са за изключителни изпълнения в киното, телевизията, музиката и литературата и отбелязват най-добрите изяви на афроамериканската общност.

Но гордостта, почувствана от феновете, беше помрачена от актьора Омери Хардуик, нахокан, че прекалено силно според някои прегърнал лауреатката и я целунал два пъти по дясната буза, втория път близо до устата на звездата.
В онзи момент Бионсе, застанала до съпруга си Джей Зи, не личеше да е обидена. Но в неделя социалните мрежи бяха залети от гневни реакции.

По косата

По изненадващо съвпадение същия ден в американските новини доминираше обвинение, отправено от бивша законодателка от щата Невада - Луси Флорес, според която бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън неочаквано за нея я целунал по тила през 2014 г.

Полемика, която вероятно ще навреди на очакваната в Белия дом кандидатура на Джо Байдън, фаворит в допитванията в лагера на демократите. Около седемдесетгодишният политик отрече да се е държал непочтено с Флорес.

След това се появиха много снимки, на които Байдън докосва жени. На една от тях, датираща от февруари 2015 г., той прегръща през раменете съпругата на министъра на отбраната Аштън Картър.

Същата жена - Стефани Картър, в писмо, публикувано в неделя, отхвърли Байдън да е направил нещо неприлично.

Луси Флорес от своя страна признава, че не е била обект на сексуално насилие "или нещо подобно". Но уверява, че е "законно да се води дебат по факта, че мъжете с власт смятат, че имат право да нахлуват в личното пространство на жената".

Докосването не е игра

Тъй като е наложено сравнително отскоро, понятието "лично пространство" се отнася до невидима буферна зона около човека, при навлизане в която се причинява дискомфорт.

Американският антрополог Едуард Хол, починал през 2009 г., е автор на неологизма proximity (близост), за да припомни концепцията за физическото разстояние, установено между хората при общуване. Интимната сфера не надхвърля 45 сантиметра, следвана от личната сфера (до 120 сантиметра), която се отнася за хора, които се познават, следвана от "социалната" и "публичната" сфера.

Тези "балони" около човека обаче варират според ситуацията и културата, обяснява за АФП Одри Нелсън, специалистка по комуникации и сексуална идентичност: "Страната, в която се намирате, диктува какво е разстоянието".

Още по темата

"Трябва да сте напълно наясно, че докосването може да се изтълкува превратно. Това е мощен вектор", казва тя. "Джо Байдън премина зоната табу. В този момент на близост да докосват каквото и да е, косата ви, да стискат раменете ви, е много неуместно. Това поведение е запазено за близки хора".

Нарушаването на личното пространство често влиза в новините в САЩ. Страна, където пристигащият чужденец понякога е изненадан от известната "hug" (хъг, прегръдка) - ритуал, в който благоприличието налага едното рамо да се изнесе по-напред от другото, за да се ограничи зоната на физически контакт.

Именно тук феминистките атакуваха "менспрединг" ("manspreading") - когато мъж е седнал с прекалено раздалечени бедра. Тук сгафилите с поведението си са безмилостно преследвани. Включително с песни. Сестрата на Бионсе - Соланж Ноулс, й посвети творбата си "Don't Touch My Hair" ("Не докосвай косата ми").

Чарлс Елис, който миналата година отслужи траурната служба за Арета Франклин, трябваше да се извини на певицата Ариана Гранде, че я е докоснал по непристоен начин по време на церемонията.

"Буферната зона защитава цялото тяло", уточнява Майкъл Гразиано, преподавател по неврология и психология в Принстън и автор на "The Spaces Between Us" ("Пространствата между нас"). "Въпреки това този механизъм се подлага на проверка повече в зоната около главата. Например в претъпкан влак на метрото ще изтърпим някой да се обляга на раменете ни, но не и да доближава лицето ни".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
6
 
12
 
! Отговори
Бионсе преди 5 години
От времето на претъпканите автобуси българина е свикнал с близък физически контакт с непознати. За това Бай *** не разбира тези странности като "лично пространство" и нежелание да бъдеш пипан, целуван, прегръщан от някой си!
110
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея съвсем са изпростели.Не е случайна победата на Тръмп 2016, въпреки че е ***. На много хора им е писнало от тези полит коректни глупости.
109
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако Никол Кидман ме доближи на 45 сантиментра, аз мога ли да я съдя за тормоз, при все че съм мъж? Никол Кидман никога няма да те доближи и на 45 километра. А ти щом задаваш подобни въпроси, съмнително е колко си мъж.
108
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се правите интересни, никога не е било нормално непознат мъж да докосва непозната жена. Сега всеки *** с малко власт е решил, че може да мачка колежките и да ги попипва. В нормалните времена за едно посягане са режели глави.
107
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като вървим по тротоара трябва да ходим на зиг заг.
106
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кОбрат яко го е загазил
105
2
 
46
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Тези освен за пари за друго не мислят. Чудя се как се ухажват? Вероятно на интимните си среши водят адвокатите си и подписват договори за секс. Иначе наркотици и пищови в изобилие.
104
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е извратено!
103
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питам следното нещо - ако аз доближа жена до 45 сантиментра тя ще ме съди за тормод. А ако Никол Кидман ме доближи на 45 сантиментра, аз мога ли да я съдя за тормоз, при все че съм мъж?
102
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какво 2 метра - направо на 3 метра да не се добилижаваш. На Оскариет, тези които са на първи ред, дали имат 1,20 от водещите? много ми е интересно.
101
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе направо давайте никой да не се доближава на по малко от 2 метра до жена, да рахатясат. То вече си е..... майката от простотии.Лично, чуждо, не знам си кво още пространство, ай .....р.
100
2
 
35
 
! Отговори
Шоу мъст го он преди 5 години
Мен лично ме е страх вече да влизам случайно в асансьор с малолетно момиче. Не знам в какво им скимне да ме обвинят. Може би "тежко дишане" или "недвусмислен поглед". Така че викам им "ти се качвай, не чакай, аз имам тут още нещо за вършене"
99
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия, *** ще ядат, само и само да се докопат до пачка.
98
0
 
42
 
! Отговори
дрес преди 5 години
ще си припомним тези разстояния, когато почнете да пишете статии колко много им липсват на съвременните хора физически контакти и да съветвате жените как да си намерят половинки. няма да си намарерят, да си стискат ролетката, защото мъжете не знаят на каква ненормалница ще попаднат дали утре няма да ги обвини в нещо. няма доверие вече. не гола жена да влезе в мъжка баня и мъжете да се разпищят и разбягат, от облечена да те е страх
97
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"45 см интимната, 120 см"Кви сантиметри бе! Американците са в инчове - те от сантиметри не разбират.Ще се доближиш на 45 см. а след това ще се окаже че момата не го е разбирала този размер и ще те осъди.
96
1
 
49
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Когато бях млад и танцувах блус с колежки ,ама много исках те да ми нарушават интимната сфера ,както и аз тяхната.Странно,но и двете страни нямаха нищо против,бяха щастливи от преживяното и не го размахваха като долно бельо.Може би просто не сме били,прегърнали така пълноценно неолибералните и демократични ценности.Ако се съди по лютите закани на разни феминистки ,то аз трябваше да съм затворен в Диарбекир "до живот",та и след това
95
1
 
16
 
! Отговори
До 87 въпросче преди 5 години
Как ли това се случва в метрото?Добър въпрос, които е и отговора защо американците не обичат метрото и избягват правенето на метро.
94
1
 
12
 
! Отговори
ЕВРИКА преди 5 години
Сега разбрах как да се държа - с ролетката и отмервам между 55 и 90см от човека до мен в случай че коефициентът на приятелство ни е над 0,75. Иначе поне метър и 40. УАУ! Това ми напомня как в последния епизод на Хари Потър правиха магии около Хогуортс и го "херметизираха" от Волдеморт. Остава ми все пак надеждата, че на тези глупости американците не се връзват много-много.
93
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с чепенето е силно застъпено в нашето метро. На седалка за шестима седят трима разчепени. Проветряват се
92
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неологизъм е БСП да спечели избори или добър руски изтребител примерно .....