Тръмп може да ползва средства от Пентагона за стена с Мексико

Тръмп нарече решението "голяма победа"
Обновена: 27 юли 2019 21:12 | 27 юли 2019 20:50, Бойчо Попов
29
Тръмп може да ползва средства от Пентагона за стена с Мексико

Американският президент Доналд Тръмп спечели съдебна победа в рамките на планираното изграждане на спорната стена на мексиканската граница. Върховният съд на САЩ разчисти в петък вечерт пътя на правителството пред възможността да използва пари от Министерството на отбраната, за да я построи. Тръмп написа в Twitter, че решението е „голяма победа за сигурността на границите и върховенството на закона".

Решението на съда, в който преобладават републиканци, бе взето с 5 на 4 гласа и блокира отсъждане на федерален съдия в Калифорния, който преди това забрани на президента да изразходва парите за стената.

Засегнати бяха участъци от стената в Аризона, Калифорния и Ню Мексико. Тъй като Конгресът отказа средствата за строителство, Тръмп искаше да заеме 2,5 млрд. долара от бюджета на Министерството на отбраната.

Изграждането на стената бе едно от основните предизборни обещания наа Тръмп в кампанията му през 2016 г. и среща яростна съпротива от демократите. С решението на Върховния съд участъци от стената ще бъдат изградени в Калифорния, Аризона и Ню Мексико.

На 26 юли САЩ и Гватемала подписаха споразумение, според което мигранти от Хондурас и Салвадор, които минават през Гватемала, ще бъдат спирани там и ще подават молби за убежище, вместо да се отправят към Съединените щати през Мексико.

Републиканците твърдят, че само един такъв строеж може да възпре незаконно пристигащите мигранти, наркотици, контрабандисти на хора и престъпни групи. Тръмп обеща да построи в дългосрочен план стената по половината от 3200 километровата граница с Мексико. Останалата част от границата е защитена от естествени бариери, като реки. Плановете на Тръмп са много спорни, а няколко организации и щати предприемат юридически стъпки срещу тях.

Още новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 26 и понеже найстина трябва явно да си заминават емигрантите нали такъв закон иска да въвежда само да попитам кога Тръмп ще си тръгва за Австрия а жена му за Чехия.Питам само от добри намерения иначе ще го наврат в оня концлагер с клетки с ток дето го направи на южната граница и ще го депортират, след като лежи и в пандела.Так пък влезе ли, няма да излезе там е пълно с хора, който са там именно заради смешните му закони.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 25 и то е че целите южни щати са мексиканска територия без югоизточните и Америка ги окупира от Мексико чрез анексиране и война и сега с цялата си наглост тоя на чужда окупирана територия строй стена все едно му е бащиния а той самия е австрийски емигрант а жена му чешки.Русив си взе Крим който винаги е бил нейн САЩ взеха тетитория която никога не е била тяхна и не с тяхно население с еойна и всички мълчат като гъ.зове къде беше ООН като стана това.Пък нали иска всички емигранти да си
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономиката няма да се срине заради Тръмп така или имаче тя не зависи чак токлова от него колкото от пазара това не ви е ссср.А дали ще го избират не ми пука всеки е свободен да си слага фашистки диктатори дето после забравят да влязат от власт и ако не са при мен да си ги слагат.Друг въпрос е защо 50 процента негласували за Тръмп също ще си платят от данъците за стената му но все тая.Гадното е друго.
22
0
 
0
 
! Отговори
Илия Варна преди 4 години
Боже пази! Дай на всички скъл, че дано и той получи нещо.
21
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Лесборастите от 3 години неспирно предричат крах на икономиката заради Тръмп, а тя много силно все нагоре върви, не е било така от десетилетия! Завистници, цунете ни отзад, ама ще го изберем още един път.
20
4
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 4 години
Най-успешнио инфилтрираният руски агент в историята на САЩ! Този ще съсипе икономиката и международните връзки и авторитет на държавата. И най-жалкото е, че всички го знаят и виждат, но никой нищо не може да направи!
19
4
 
3
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Хей, оранжевият мъпет е задал самодоволната си арогантна усмивка. Но както е приказката : който издига стени, свършва като затворник . И кога някой ще разясни на форумните лумпЬени, че 80% от "нелегалните мексиканци" си влизат съвсем законно със самолета и после просто не отпътуват обратно. Такива па българи колко има... Да видим на Тромпи стената, как ще промени това!
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На русофилите им стига само да видят снимка на Тръмп и изпадат в паника и истерия. Спокойно, ***, нищо страшно няма...засега.
17
1
 
0
 
! Отговори
До ааа преди 4 години
Абе дувгарю,няма само един начин на плащане!Как става,обясняват пост факт ум!Политиката не е за всеки!Само тук сме велики!
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До А сега сериозноАаа, не, не се измъквай - Тръмп каза буквално "Мексико ще плати стената". Мексико вече каза не. Интерпретациите ти са жалък опит да извъртиш думите на русия перчем, защото не му се получи както той си го представяше.
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робовладелския фа шизъм и геноцид ще бъдат възнаградени с още повече природни бедствия. Нито на луната ще се скрият, нито на Марс.
14
3
 
11
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Тръмп не се шегува. Друг на негово място би клекнал до сега.
13
2
 
6
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
До Анонимен 9Разбира се че Мексико ще я плати. Всички гранични служители заявяват че добра стена намалява притока на нелегални с 80-90%. Та след като си останат тия в Мексико, Мексико ще им поеме изхранване, настаняване , медицински разноски и депортация, вместо както сега САЩ. За една година Мексико ще изплати стената. Че и ще построи своя на южната си граница дори.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмпа ще строи стена но за какво му е нали?
11
5
 
3
 
! Отговори
За самолетите и друг преди 4 години
разбрах едно- ние плащаме милиард долари за самолети, в кеш, те отиват във военното министерство и с тях се плаща строежа на стената с която да се разделят децата от майките им. Сега разбирам защо трябва да платим самолетите веднага! Май това е реалната причина за кеш плащането. Искам прекратяване на сделката. Няма с нашите пари да бъдат разделяни деца от родителите им. Защо никой не ни каза защо бе изискано от нас да платим веднага?
10
1
 
12
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Джедърастите неможете да го гледате, а той ще е още един мандат :-)
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
К'во стана бе, трЪмпет, нали Мексико щеше да я плаща?
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изперкал старчок с големи амбиции.
7
5
 
6
 
! Отговори
гаранция преди 4 години
Три милиарда има от Бокич
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин добре построи Берлинската стена ама немците я събориха и проказага и африканската чума плъзнаха като призрак из Европа. Немската проказа пълзи ли пълзи. Тръмп да нападне Германия и да ни освободи от европейската либерастия и да бомбандира БХК.