Конгресът на САЩ призна арменския геноцид

Неочакваното гласуване ще предизвика гняв в Турция
30 окт 2019 12:30, Елка Василева
62
Конгресът на САЩ призна арменския геноцид
Снимка: архив, Reuters

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри с голямо мнозинство резолюция за признаване на геноцида над арменците в Османската империя.

Неочакваното гласуване със сигурност ще предизвика гняв в Турция, отбелязва АФП.

За първи път такава резолюция се подлага на гласуване на пленарно заседание на една от камарите на Конгреса във Вашингтон. Приемането й стана с 405 гласа "за" и 11 "против".

В резолюцията се посочва значението на това да се почита паметта на жертвите на геноцида над арменците чрез официалното му признаване. Конгресмените се обявиха и против усилията, насочени към това "правителството на САЩ да се свързва с отричане на арменския геноцид или който и да е друг геноцид".

Камарата на представителите призова американците да получават повече информация за арменския геноцид.

По-рано и в Сената бе внесен аналогичен документ.

В продължение на десетилетия конгресмените обсъждаха подобни резолюции, но те не бяха подлагани на гласуване. Наблюдатели отбелязват, че резолюцията ще доведе до сериозно влошаване на американско-турските отношения, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БатакНе ви ли омръзна да лъжете, лъжете, лъжете и лъжете бе братя българи?! Дори и дърт мангаззсар не лъже така, както лъжат българските историци!Клането е извършено от помаците от околните на Батак села, на които им идва до гуша от постоянните набези на крадливо-грабливо-ебливотото племе българско! И като капак на всичко след като българи изнасилват жената на местния знаменец Барутанлията, хората взимат нещата в свои ръце! И тази цифра с жертвите - бяха 300, станаха 600, 1000, 5000000..
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Генерал ОзанянАко прочетеш малко история ще знаеш какъв е отговора. Първо, не ползвай измислени статистики само и само лъжата ти да изглежда по-правдобподна. В Карс населението са наполовина кюрди, наполовина арменци през този период. Второ - по времето на руската окупация на Карс, арменски четници провеждат масови кланета над кюрдите. След като руската армия започва да се оттегля, една част от отиват с руснаците, защото знаят, че ще последват отмъщения от страна на кюрдите.
31
4
 
22
 
! Отговори
Батак преди 4 години
Една хубава новина от САЩ за арменския геноцид,а Българския геноцид също трябва да бъде признат за 5000 човека заклани в православен храм.Османската турска империя трябва да бъде наказана за тези деяния и до днешен ден нещата се покриват.Слава на Русия благодарни за цял живот и благодарни на Тодар Живков че спаси БЪЛГАРИЯ.
30
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже Турция закопа надеждите на муриканците да създадат втори Израел в северна Сирия, сега ще я атакуват от всеки фронт! Между другото, дали някой от тези, гласували за това е завършил история, извършил някакво проучване по въпроса? Ето по такъв начин политиците създават проблеми между обществата. Имало ли е геноцид над арменците? Дългият отговор е - не!
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
System of a Down ще са горди!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стар Бургазлия"Де да имаше повече от тях в България, жалко. че доста заминаха за САЩ и Франция. Имам приятели-арменци"Жалко за нас. И аз познавам много добри хора, които са първо, второ и трето поколение арменци, ама тук често ги третират, като втора ръка хора.
27
6
 
23
 
! Отговори
Генерал Озанян преди 4 години
Въпрос към (мало)умниците:На 31 декември 1913г.,населението на Карския вилает в Османската империя е било 69% АРМЕНСКО.На 31 декември 1918г. аренците съставляват 0(НУЛА!!!) процента от населението на областта.Мнения за това чудодейно тяхно "изчезване"?...Отговор: (с една дума) ГЕНОЦИД.
26
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста е странно държава която в основата си е основана на индианския геноцид да говори за геноцид но ето че се случва, естествено това е по икономически причини след Китай следва Турция, Сащ не прощава на държавите които си мислят че могат да не и се подчиняват. И разбира се на война всичко е позволено ,съвременната война вече не се води с конвенционалните оръжия ,а с такива като това в статията.
25
2
 
10
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Неочакваното гласуване със сигурност ще предизвика гняв в Турция"Нали за това го гласуват. Сега е моментът. Докато се разбираха горе-долу със султана, само се ослушваха и отлагаха гласуването.
24
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ние кога официално ще признаем ,че е имало български геноцид от турция???
23
10
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Помня и изисквам!Мен повече ме интересува кога ще признаят, че т. нар. Холокост не се е случил.
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И измирането на индианските племена на какво се дължи - на неуспешна хуманитарна мисия ли? И турския парламент може да приеме декларация по въпроса.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха..Имаше навремето един Доктор Джак Кеворкян в Ел Ей..Беше осъден на смърт, през 1988 г. задето беше евтанизирал над 60 свои пациенти , за да не се мъчат .
20
7
 
30
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 4 години
Арменците са най-интегрираното малцинство в България. Де да имаше повече от тях в България, жалко. че доста заминаха за САЩ и Франция. Имам приятели-арменци, говорят по-чист български език от много етнически българи. Имаме обща съдба, обща религия, нрави и обичаи. Повечето арменци в България са вече трето, четвърто поколение, и се чувстват не по-малко като българи от нас. Обичат България като своя родина и участват активно в обществения живот. Ученолюбиви и трудолюбиви с престижни професии.
19
8
 
1
 
! Отговори
Олд преди 4 години
Какво ли ще кажат двамата върховни ка-*** ?
18
14
 
16
 
! Отговори
СТОЯН ГАНЕВ преди 4 години
БРАВО НА САЩ..48 ОТ 52 ЩАТА ИМА ПРИЗНАТ МАСОВ ГЕНОЦИД НА УБИИСТВО НА АРМЕНЦИТЕ ОТ ВАРВАРИТЕ ОТ СРЕДНА АЗИЯ : ТУРЧО-РОМИТЕ .СЕГА И КОНГРЕССА ГО ПРИЗНАВА НА ФЕДЕРАЛНО ПАН-ЩАТСКО НИВО !И ОСТАВА САМО И СЕНАТОРИТЕ ДА ГЛАСУВАТ ТОВА ПРИЗАНВАНЕ СЪЩО НА ПАН-ЩАТСКО НИВО !БРАВО НА КИМ КАРДАШИЯН И НА ДОКТОР КЕВОРКЯН ЗА ЛОБИЗМА !СЛАВА НА САЩ !
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙНа каквото ти завърша заглавието ,това ти е в главата
16
2
 
20
 
! Отговори
кочо преди 4 години
Американските другари винаги могат да те изненедат, неочаквано
15
17
 
30
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
И какво чакаха 100 години щом е имало геноцид? Сега Турция, като им развали плановете за велик израел и им изгони терористите, които работеха за тази кауза и хоп изведнъж след 1 век се сетиха, че имало геноцид?! Турция вече не е онази, която с преврати я управлявахте! Сега вече ви разваля плановете и това проличава с държанието на конгреса!
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее Руско-Турската братска дружба :)