Големият проблем пред САЩ - има ли алтернатива на Тръмп?

Най-големият губещ на първичните избори е Майкъл Блумбърг
4 мар 2020 09:58, Елка Василева
27
Големият проблем пред САЩ - има ли алтернатива на Тръмп?
Джо Байдън. Снимка: БГНЕС

„Най-големият губещ на първичните избори в САЩ е Майкъл Блумбърг, който похарчи над 500 млн. долара, за да спечели само шестима делегати в една територия, наречена „Американска Самоа“. Неочакваният победител до този момент е Джо Байдън, който има осем спечелени щата. Бърни Сандърс се представи под очакваното“. Това каза пред БНР Асен Асенов, доктор по икономика и преподавател в Американския университет във Вашингтон.

Още по темата

По думите му тези избори са показали, че американските избиратели са зрели и не се влияят лесно от маркетинга и рекламите.

„Големият проблем пред Америка е - имаме ли алтернатива на Тръмп. Голямото предизвикателство през идните месеци е кой ще съумее да спечели независимия избирател. Повечето изследвания показват, че Байдън или Сандърс ще спечели срещу Доналд Тръмп. Но едни такива допитвания имат много условности“, каза още Асенов.

По думите му ключът в случая е кой ще съумее да мобилизира повече избиратели, които не отиват лесно да избират.

Бившият вицепрезидент на Барак Обама - Джо Байдън печели първичните избори за кандидат-президентска номинация на демократите в осем щата: Северна Каролина, Вирджиния, Масачузетс, Минесота, Тенеси, Алабама, Оклахома и Арканзас, сочат неокончателни резултати, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Според частични данни той води и в щата Тексас пред основния си съперник - сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс. Тексас излъчва 228 делегати за партийния конгрес, определящ кандидата на партията за президентските избори.

Сандърс излезе начело в Колорадо, Юта и в своя щат, и побеждава в Калифорния, където съперниците си оспорват най-голям брой делегати - 415.

Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг не печели в нито един щат и е начело само в Американска Самоа, която изпраща на партийния конгрес шестима делегати.

Очакват се резултатите от щата Мейн.

В т.нар. Супервторник гласуваха демократите в 14 щата и една територия.

Президентът Доналд Тръмп спечели във всичките 13 щата, където вчера се състояха първични избори на Републиканската партия. Това не е изненада, тъй като той на практика няма съперници, отбелязва ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има, казва се Горбачов.