Запалени сгради, разбити магазини – протестът в Минесота прерасна в бунт

Кметът трябваше да евакуира полицейски служители
29 май 2020 11:45, Нели Христова
228

Снимка: БГНЕС

Смъртта на Джордж Флойд, афроамериканецът, който бе задушен от бял полицай, преля чашата на търпението в САЩ. Вече втори ден протести се организират в цялата страна. В град Минеаполис (щата Минесота) те преминаха в бунт, а протестиращите дори запалиха полицейската станция.

Още по темата

В града бе обявено извънредно положение, а за да се възстанови реда, бе изпратена и националната гвардия. Но сълзотворният газ и гумените куршуми не спират протестиращите - повече от 170 бизнеси са били разбити по време на бунта, който продължава и сега, съобщава CNN. Сред тях са банки, хранителни магазини и аптеки.

Минути преди протестиращите да запалят сградата на полицията, кметът на града Джейкъб Фрей нареди всички полицаи да бъдат евакуирани и да оставят станцията в ръцете на разгневената тълпа. "Тухлите и хоросанът не са по-важни от живота", заяви той. Протестиращите нарисуваха графити по стените на полицейската станция, катериха се върху нея и ликуваха, докато пламъците я обгръщаха.

В повечето градове насилието по време на протестите бе сведено до минимум. Хората развяваха табели с надписи: "Аз ли съм следващият?" и "Кажете името му: Джордж Флойд".

Президентът Доналд Тръмп обвини кмета на Минеаполис в "слабо управление", а от своя страна Джейкъб Фрей отговори, че "президентът не знае нищо за силата на Минеаполис". "Слабост ще е да не поемеш отговорност за действията си. Слабост ще е да търсиш виновен по време на криза  Ние сме дяволски силни. Да, това е лош период, но трябва да сте сигурни,че ще преминем и през това", заяви той.

Видео след видео на тормоз над чернокожи, а гневът в САЩ растеше. Преломната точка бе публикуването на клипа, в който се вижда как невъоръженият Джордж Флойд лежи на земята, а полицаят е притиснал врата му с коляно. Мъжът се моли: "Не мога да дишам, пуснете ме. Боли ме, всичко ме боли, моля ви, пуснете ме", преди да издъхне.

Само преди месец друго видео се появи, в което двама бели мъже, единият от които бивш полицай, застрелват чернокож мъж, който тича из квартала им. Той не е направил нищо, просто извършва сутрешния си джогинг, но на мъжете им се сторило необичайно. А преди няколко дни чернокож мъж публикува клип, как прави забележка на жена, която не е вързала кучето си в парка. Вместо да се извини, тя казва: "Ще се обадя на полицията и ще кажа, че чернокож мъж заплашва живота ми."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"повече от 170 бизнеси са били разбити по време на бунта" - е, това е върхът на журн ал истич еската мисъл
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зеленеите гущери - какви са тия нацистки вмятания за чернокожите?И те са равноправни граждани на великата САЩ!Имайте уважение към поданиците на работодателя си!И те се борят против тиранията и подисничеството! И те мразят диктатурата на управниците! Всичките дия думи си ги знаете :):)
46
9
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
народа мрази афроамериканците, неясно защо ... Сигурно сте виждали на живо един път ... Те не са като нашите роми. Има много умни и постигнали ... Малко е смешно, че някой от тях няма да ви наемат даже за чистач :D Супер горди, че са се "родили" бели ...
45
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черните са предимно престъпници, спортисти и певци. Някой да е видял черен художник - няма такова нещо
44
2
 
20
 
! Отговори
Ние само си взимами преди 3 години
Същото беше и в Украйна - разбити супермаркети и кражба на водка. Тоя филм сме го гледали.Сега ще пуснат некви барети да ги млатят тия "граждани"
43
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не изглежда като протест, а като разграбване. Пак от черни разбира се.
42
2
 
25
 
! Отговори
Янукович преди 3 години
"Но сълзотворният газ и гумените куршуми не спират протестиращите"Настояваме САЩ да изтеглят полицията от майдана. Чакаме включване и от ООН за човешките права.
41
5
 
31
 
! Отговори
Handel преди 3 години
На черните им дай повод да грабят и да насилват. Нали не трябва да работят защото всичко им е безплатно (откъде ли ми е познато това?)...
40
9
 
8
 
! Отговори
В РУСИЯ СЪЩО ИМА преди 3 години
Но ни вопъл, ни стон...111то място!
39
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оооо, браво на "медията"!След 5 дни се сетиха за убития от полицията чернокож. Сега ли ви разрешиха да ни информирате?Не бяхте ли нещо .. "свободна медия" със "свободно слово" или сте свободни, когато ви разрешат!
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ БЕЛИТЕ СА МАЛЦИНСТВО И В НЕМИЛОСТ НЕ СЕ ИЗСЕЛВАЙТТЕ ТАМ СТОЙТЕ СИ В ЕС ТАМ СТАНА ЕДИН ГОЛЯМ РЕЗЕРВАТ
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руски и китайски дипломати да отидат да нахъсват тълпата и да им дават оръжия и молотовки. Все пак нали така е правилно ?
36
1
 
14
 
! Отговори
Апропо преди 3 години
Сравняваме ли ситуацията със Китай или за САЩ не важи?А и за да я сравним Китай трябва да финансира няколко движени за права и няколко опозиционни групи!
35
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изкараха ги от джунглите, сега да си сърбат попарата. Евтина работна ръка.. на ти евтини работници.
34
1
 
20
 
! Отговори
ПАНИКьОСАН БОЙКО преди 3 години
До избирателНещо са сгафили и са в паника. Крият новини, мълчат гузно. А Божков мутрата постоянно пуска капчици, за да ги видим какви са. Не им е най-комфортното и с криене няма да стане. Народа вижда всичко и се интересува. Следим всичко ей
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минесота е провален от демократите щат чак сомалийка пратиха в конгреса.
32
2
 
24
 
! Отговори
MaйMyната преди 3 години
Да се огради краварника с 30 метрова ограда, и зоопарка да се наблюдава само от високо
31
2
 
16
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Ей,тоя безпристрастен сайт,само за нашите проблеми,с арестувани министри не пише днес!!!Тц,тц,тц...
30
1
 
28
 
! Отговори
Пхахахах преди 3 години
Преди години един отчаян певец си беше инсценирал нападение от "бели", които му сложили бесило на врата... Рева от телевизора с месеци, а накрая го хванаха, че е поръчал на 2-*** нигериеца, дето участват в клиповете му да направят сценката. Сега е в затвора.Големи негодници има в тоя свят.
29
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като гледам май повечето от протестиращите са бели.