Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите

Напрежението в САЩ ескалира, полицейска кола се вряза в тълпа
Обновена: 2 юни 2020 18:59 | 2 юни 2020 18:45, Петя Славова
219
Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите
Снимка: БГНЕС


Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати армията, за да потуши нарастващите граждански вълнения в САЩ, заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал от ръцете на полицейски служители.
Тръмп каза, че ако градовете и щатите не успеят да контролират протестите и да "защитят жителите си", той ще разгърне армията и "бързо ще реши проблема за тях", предаде BBC.

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд ескалираха през последната седмица. Кандидатът за президент Джо Байдън разкритикува Тръмп: "Няма да позволим на нито един президент да укроти гласа ни", заяви демократът, като се позовава на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на събранието на протестиращите. Междувременно The Independent публикува видео, в което се вижда как полицейска кола се вряза в тълпа.

 

В Лас Вегас десетки бяха ранени, когато властите използваха сълзотворен газ и сила, за да разпръснат протестиращите, които вече напират в над 75 града.Междувременно четирима служители бяха застреляни и ранени в понеделник вечер по време на безредици в Сейнт Луис, Мисури.

В Чикаго двама души бяха убити на фона на вълненията при все още неизяснени обстоятелства. Шефът на полицията в Кентъки, беше уволнен, след като служителите на реда стреляха в тълпа в неделя вечер, убивайки собственика на магазин, намиращ се наблизо.

Австралийският премиер Скот Морисън поиска разследване на предполагаемото нападение от страна на полицията на двама австралийски журналисти, отразяващи протестите във Вашингтон.

Музикалните канали и известни личности обещаха да отбележат Blackout , като направиха пауза за осем минути. Точно толкова бе времето, в което полицаите са били натиснали Флойд на земята.

Още по темата

Протестите стартираха, след като се видя как органите на реда убиват тъмнокожия, който е легнал и им казва, че не може да диша, докато единият от полицаите си слага крака на врата му. Служителят е обвинен в убийство от трета степен и ще се яви в съда следващата седмица. Други трима полицаи са уволнени.

Случаят "Флойд" възпламени невиждан до този момент гняв, заради полицейските убийства на тъмнокожи американци и расизма. За мнозина възмущението отразява и години на безсилие от социално-икономическото неравенство и дискриминация, не на последно място в самия Минеаполис, отбелязва още BBC.

Отговорът на Тръмп е, че"всички американци са били правилно разстроени от бруталната смърт на Джордж Флойд", но каза, че паметта му не трябва да бъде "удавена от гневна тълпа".

Той определи сцените на грабеж и насилие в столицата като "пълен позор". Той също така се закани да изпрати хиляди тежко въоръжени войници, за да спрат нападенията и „безсмисленото унищожавате на имущество”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 91 И Америка не остана по на зад! " Даде прекалено много на Япония"! Не помниш ли? Хирушима и Нагазаки?-:) После през годините в съвремието да не изброявам.Виетнам,Корея,в днешно време Либия,Ирак,Сърбия и къде ли не разпали войни в държави в някой от тях и до днес да във война! Замълчи по добре!
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей така се прави с цветнокожите, не като в България
101
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пъъъъъй, то само пролетариат бе бате...
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SS 96стават такива неща , анонимен форум - има и злоупотребяващи
99
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Разбиращ. Ало на кои да завижадаме бе на Краварите ли. Ясно е че Кравария я познаваш само от филмите. За разлика от теб аз съм учил там и съм живял 5 години. Отвъд океана на власт е закона на джунглата. Случайно ли всички са въоръжени. Няма човек без оръжие. Пожелавам ти някой ден да отидеш в кравария да поживееш поне година и след това ще видя какво ще пишеш. Ако оцелееш щото такива тарикатчета Разбирачи ги таковат на задна прашка там.
98
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значение има кой кога е създаден, по-тая логика и Русия не е много стара държава значи и тя за нищо не става като Америка, ние сме номер едно по твота логика
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Русофилчетат 91Панелките са германско изобретение по време на Ваймарската република. Та, заповядай отново.
96
7
 
9
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Мачкай, Доналд ! С тебе сме !
95
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестърите скоро ще настъпят мoтикaтa.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Разбиращ 79 Да завиждаме на едно болно общество , не - мерси Ти като искаш си им завиждай
93
5
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 85 Извинявай малко американофилче! Че обидих твоят пиедестал Америка!-:) Твоята И моя България. Е създаден много преди да чуем за " янките'! И щом си толкова плиткоумен.Влез и попитай чичко Гугъл.Щото черепната ти кутия. Нищо не помни! Та виж кога са създадени България .И коооолко по късно,възлюбената ти Америка!-:) Леле леле ......
92
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
Коментар 92 не съм го писал .Някой ползва моя ник.Засега само чета коментари и не участвам.
91
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберастки костюмарчета, стига писахте за Путин и Русия - темата е за най-великата демокрация в света! Която ни налага начин на живот.
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
SS разбирам че искат да се врежат в теб ама моля ти се та това е форум.
89
2
 
3
 
! Отговори
SS преди 3 години
да де, ама на видеото липсва какво е станало впоследствие с полицаите в колите дето се 'врязвят' в "тълпата. Може само да се предполага, че е имало доста активно обратно 'врязване'... с подръчни, но ефективни средства
88
8
 
8
 
! Отговори
До Русофилчетат преди 3 години
Рудия даде много на света- ЧЕРНОБИЛ... и Панелките ! Велика държава !... аааа и водката ! Благодарим ти майко Русия ти си велика !!!
87
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и нас това ни чака, само някой да насъска гетата и ше грабнат брадвите и ще почнат да рушат
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДрУгааре, са да Ви кажа, в америка шерифите се избират и това че има някакви дето трошат, незначи че останалите 95% от хората не подкрепят полицията, там тя се избира и назначава от данъкоплатците, а не като рашка просташка, квот каже вожда, поняли ?
85
4
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Не мога просто, ще прати армията да потуши протестите. Боже, боже..... нямам думи, полицията не може да се справи както и специалните части? Интересно, как една държава, която беше фактор в световен мащаб, сега е подигравана от един регионален лидер като Турция.
84
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 74 Вие Русия откакто сте се родили я чакате да се разпадне, ама нъцкиии! Вие откакто сте се родили чакате някой да победи във военно отношение Русия, ама ЯРАААК( ако знаеш кво значи). Американците откакто имат държава се точат на Русия, ама само им стигна куража да обявят студена война на Русия. САЩ подкокоросват Китай 1968- *** да нападне СССР и след като видяха как китайските танкове бяха стопени когато навлязоха в Русия, американеца си каза още тогава...1968-*** " Тука не се наближава"!