Тръмп разпространява лъжи срещу 75-годишния мъж, който полицията бутна

Президентът твърди, че той се е опитал да заглуши уредите на полицията
Обновена: 10 юни 2020 20:13 | 10 юни 2020 20:00, Нели Христова
95
Тръмп разпространява лъжи срещу 75-годишния мъж, който полицията бутна
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни едно видео показа точно как изглежда полицейското насилие в САЩ - уж защитници на реда блъснаха 75-годишен мъж. Той падна на земята, а от главата му започна да тече кръв. Никой от полицаите не му помогна. Напротив - дори арестуваха мъжа, който се опита да стигне до ранения възрастен мъж. След това двама офицери бяха наказани, а цял гарнизон подаде оставка в тяхна защита.

Още по темата

Президентът Доналд Тръмп също реши да изкаже експертното си мнение. В Twitter той написа, че мъжът най-вероятно е бил член на АНТИФА и се е опитал да "сканира полицията, за да заглуши екипировката им". Тръмп също така твърди, че мъжът е паднал по-тежко, отколкото е бил бутнат, за това най-вероятно той е инсценирал всичко.

Но вярно ли е това?

На видеото се вижда как 75-годишният Мартин Гуджино се приближава към полицаите. В ръката си той държи мобилен телефон. След като е блъснат от органите на реда, той е откаран в болницата, която напусна днес - около седмица по-късно, но все още не се чувства достатъчно добре, за да говори пред медиите. От клипа не става ясно дали с телефона си възрастният мъж се опитва да сканира полицейските устройства. Всъщност няма данни, че някой може да повлияе на устройствата по този начин.

В мрежата има множество приложения, за които се твърди, че могат да подслушват полицейските честоти. Но те не ти позволяват по никакъв начин да се намесиш в сигнала на устройството, особено да го "заглушиш", както се изразява президентът Тръмп. Също така полицията в Бъфало обяви, че каналите им не са кодирани и дори има радиостанции, които ги излъчват на живо. Ако искаш да прихванеш сигнала, то дори не трябва да си близо до офицер.

"Повечето секретни канали имат защита срещу прихващане. И ако все пак решиш да се опиташ да го направиш, едва ли ще използваш мобилен телефон, тъй като с него няма да успееш. Ще ти трябва много по-сложна екипировка. Ако искаш да се свържеш с полицейските честоти, няма как да използваш телефон, тъй като той просто не ги поддържа", обяснява експертът по кибер сигурност, проф. Алън Уодуорд, пред BBC.

Семейството на 75-годишният Мартин все пак отговори на обвиненията

В изявление, разпространено от Washington Post, адвокатът на семейството казва, че те "не разбират защо Тръмп би направил такива мрачни, опасни и неверни обвинения срещу него".

"Мартин винаги е бил мирен протестиращ, защото той се интересува от доброто бъдеще на сегашното общество", гласи съобщението. Няма и данни мъжът да е член на АНТИФА - антифашистка организация, която Тръмп вини, отново без доказателства, за размириците по време на протестите в САЩ.

Twitter, който цензурира предишни постове на Доналд Тръмп заради неверни факти, обяви, че твърденията срещу Мартин Гуджино не нарушават политиката на социалната медия, въпреки че са очевидна лъжа и разпространяват конспиративни теории. Тръмп разпространява теорията на руски репортер, който пише за руския държавен сайт "Спутник".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
6
 
0
 
! Отговори
Ха преди 3 години
В момента май гледаме американската пролет.Нали преди това имаше арабски.Е, сега е ред на американската.Американците много придичиви са станали-не харесват губернатора дето го назначи Путин.Може би Путин ще размисли за следващото назначение.Защо не се допитат или оплачат директно на него?Какви са сега тези протести-да се оплачат на Путин ,не да скачат безсмислено по улиците.Путин е строг,но справедлив-ще ги разбере!
81
0
 
5
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Обичам ба це тръмп той ще ги оправи - американците, дано бьде избран отново Нека има бели а за всички по светъ Дрьж се баце с теб сме
80
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой почтен,работлив и честен човек го арестува полиция ?Тези и жълните жилетки във Франция трябва да,,пожълтят гащите"в полицията,а не да палят,грабят и разсипват това,което създават свестните хора.Стига с тази криворазбрана демокрация!Престъпниците -в затвора,а не да вкарвате в затвора полицаите!
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разпространяването на лъжи е жизнено необходим акт за всеки руски слуга и агент, в това отношение никой русофил не прави изключение.
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
български комплексари говорят глупости против САЩ
77
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е изтъкан от вътрешни противоречия. От една страна той е против лявата организация АНТИФА съдадена от различни леви движения по света и финасирана от Путин, а от друга страна той е една услужлива мижитyрка на Путин.
76
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разпространяването на лъжи е жизнено необходим акт за всеки руски слуга и агент, в това отношение Тръмп не прави изключение.
75
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТерзиевЛощо Терзиев, лошо. Като гласуваш за него ти и семейството ти да не би да пиете дезинфектанти?По принцип уважавам мнението на другите ама тука не говорим за мнение а за недоразумение.
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80Недъгавият си ти, палячоТичай на Козяк, може да ти разрешат да измиеш някоя чиния ...
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позната приказка - лъжеца вика дръжте лъжеца.На този със перчема отдавна спрях да му вярвам. Особенно след като назначи зет си и му даде толкова много власт. Те затова и толкова интелигентни хора около него спряха да му вярват и го напуснаха.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платени ***, бутнатия тъ..пунгер се оказва че не е спазвал полицейско нареждане и си е просил бутането. Полицаите не могат да ви галят по кра..туните, ве либерастични де..ге..нерати! Полицая ТРЯБВА да използва сила с/у онези които не се подчиняват. Колко ви плащат да плюете с/у Тръмп, мишки недъгави?!
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ЛЕВИ ТУТУРУТКИ СРЕЩУ ТРЪМП"---Че са "тутурутки" - са, ама не са ни леви, ни десни... Соросни джендероиди са!Идята им в момента е само една - да махнат Тръмп от Бялата къща! Очевидно им пречи с нещо. Уж бил глупав, недалновиден, не разбирал от нищо ... ама явно им пречи с нещо!Дали защото започна възстановяване на икономиката (реалната) или не подкара нито една нова война ...но не им харесва!Да се надяваме, че гражданите на САЩ, онези които не са представени от медиите, го харесват!
70
3
 
12
 
! Отговори
:( преди 3 години
Кой пък реши, че Президентът лъже?Аман от лъжливи леви манипулатори!
69
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алах акбар хамериланците ядът дървото
68
6
 
5
 
! Отговори
ДААА преди 3 години
Кой каквото сей, това жъне... То не беше цветни революции, то не бяха войни по чужди държави за "защита"правата на местните граждани, то не беше "налагане"на демокрация?!? Сега всичко се връща, САЩ сърбат собствената си попара. Без или според тях с чужда намеса америкнаците проиграват сценария, който разсипа сума ти държави, който налагаха с решения на ООН, с умиротворяващи?!? войни. С чиста съвест съдбата им го върна, за жалост пак потърпевши са обикновените хора.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният , на спрени социални помощи, който доеше страната. Като не му харесва насилието и произвола, какъв го търси там? Да се върнат по родните места, и от там да протестират, да си споменат какво значи ред и закон! Какво са виновни собствениците на магазини, че така пострадаха ? Защо не нападнаха някое военно поделение, като са такива мрънкащи? Пълни търт.теи са печките, и само реват, ама за всичко, понякога и те не знаят за какво, но реват!
66
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недоразумението е вън от белия дом след оким56 месеца.
65
5
 
11
 
! Отговори
Терзиев преди 3 години
Великан!!! Браво на Тръмп. Живея в Щатите и разбира се, отново ще гласуваме за Тръмп. Аз и семейството ми.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъдър като Владимир Путин, Тръмп красноречиво доказва, че няма да има опонент и при вторият си избор за президент на САЩ.
63
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета коментарите и изпитвам огромно задоволство от факта, че преди години накарах дъщеря ми да учи в бяла и правова държава и, че не и позволих да се върне, когато завърши! Няколко пъти и казах да не учи внуците ми на български, но е още наивна и не слуша. Радвам се,че поне те няма да са сънародници с авторите на мъдрите коментари.