Учени: Американската средна класа умира тихо

Продължителността на живота не се увеличава като в развитите страни
7 юли 2020 19:48,
95
Учени: Американската средна класа умира тихо
Снимка: БГНЕС

Продължителността на живота в САЩ все повече изостава от другите индустриални държави. Според проучване на икономисти, страната бавно се движи към бедствие: американската средна класа умира тихо, пише германското списание Der Spiegel.

Още по темата

Професор Ангъс Дийтън, Нобелов лауреат по икономика и американската икономистка Ан Кийс провеждат съвместни изследвания от много години. Сега те стигнаха до извода, че Америка е обхваната от болест, симптом, но не и причината на която, е президентството на Доналд Тръмп, допълва „Фокус“.

В своята съвместна книга „Смърт от безнадеждност“ изследователите отбелязват, че САЩ се насочват към бедствие, на което основните медии не обръщат внимание, защото се появява бавно и постепенно. Тук става дума не само за икономическия упадък, но и в най-буквалния смисъл, за стотици хиляди жертви сред американското население.

Проучванията на учените показват, че във всички развити страни има тенденция към последователно увеличаване на продължителността на живота, но в Съединените щати през последните години практически няма увеличение на този показател. В това отношение САЩ изостават далеч от страни като Канада или Швеция.

Продължителността на живота е среден показател, който отчита всички сегменти от населението, обяснява изданието. Кейс и Дийтън проучиха данните за смъртността и установиха, че в Съединените щати смъртността се увеличава. Има три основни причини за това: повишени самоубийства, алкохолизъм и последствията от него и свръхдоза наркотици.
„Бялата работническа класа“ - белите граждани на САЩ без завършено висше образование - страдат най-много
от тези проблеми. В почти всички индустриализирани страни смъртността при това население на възраст между 45 и 54 години намалява, докато в САЩ дори се е увеличила в сравнение с края на 90-те години на миналия век. В сравнение с Швеция се оказва, че вероятността от смърт на бял американец на средна възраст е повече от два пъти по-висока. От 1999 г. броят на такива „допълнителни“ смъртни случаи, които биха могли да бъдат избегнати, е около 600 хиляди, а повечето от жертвите са на средна възраст, отбелязва германското списание, цитирайки американски експерти.

Увеличаването на смъртността в Съединените щати е свързано с „опиоидната криза“, но не се обяснява напълно с нея: без отслабването на бялата средна класа в Америка, кризата с наркотиците не би била толкова широко разпространена. „Отчаянието се разпространява в обществото. Това даде възможност за пускане на пазара на фармацевтичната индустрия, която не е добре регулирана“, обяснява Нобеловият лауреат Ангъс Дийтън.

Според изследователите, източникът на това бедствие са били „тектонични промени“ на пазара на труда в САЩ. Ако преди работещите без висше образование биха могли да получават прилични доходи, сега те все повече се сблъскват с трудности. С оглед на инфлацията заплатите на най-бедната част от американското население не са се увеличавали от половин век. Белите мъже без висше образование от 1979 до 2017 г. дори загубиха 13% от покупателната си способност, подчертава изданието.

Всичко това има не само финансови последици: здравният статус на американските граждани без висше образование на възраст от 45 до 54 години постепенно се влошава. В тази възрастова група сега има повече случаи на хронични заболявания, отколкото при американските пенсионери. Много жизнени планове също се рушат под икономически натиск: броят на браковете между американци без висше образование е намалял много повече, отколкото сред завършилите. Освен това е много по-малко вероятно да влязат в религиозна общност. Така се наблюдава постепенно унищожаване на общностите, които осигуряват на хората жизненоважна подкрепа.

Изследователите виждат причината за това развитие на ситуацията във факта, е нискоквалифицираните специалисти са изправени пред натиска на глобализацията и роботизацията на производството. За разлика от много европейски страни, където няма увеличение на „смъртта от безнадеждност“, в САЩ няма социални системи, които биха могли да предотвратят негативните тенденции.

Дийтън и Кийс критикуват особено остро американската здравна система. Тя представлява около 17% от БВП на страната, а здравноосигурителните вноски в тази раздвоена система за американците са „като дължимото, което трябва да плащат на чуждестранните власти“. Тези, които нямат високи доходи, са особено засегнати от това. Много фирми наемат само висококвалифицирани служители, тъй като с годишна заплата от 100 хиляди долара разходите за семейно здравно осигуряване, които възлизат на около 20 хиляди долара, не са толкова осезаеми, колкото за по-нискоквалифицираните служители с годишна заплата от 30 хиляди долара.

Трагедията на тази ситуация е, че самите американци, които са изправени пред подобни трудности, не знаят причините за бедствията си и Доналд Тръмп не може да предложи на своите избиратели решения на проблема, заключава Der Spiegel. Американските икономисти са сигурни, че той е станал президент на САЩ само заради отчаянието на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не умира, убиват я.Като навсякъде.
20
4
 
16
 
! Отговори
Неудобния преди 3 години
Американската средна класа умря към средата на първото десетелетие на 21 век, всичко друго е помпане на мускули.Разчитам на тролчетата кито не са работили в Америка, да ми обяснят как съм сгрешил....:)
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрях на "те стигнаха до извода, че Америка е обхваната от болест, симптом, но не и причината на която, е президентството на Доналд Тръмп," Много им бърка в ГЗ тоя пич, дано го преизберат, да му направят истинска гражданска война та да се разпаднат и оставят света на мира империята на злото
18
16
 
18
 
! Отговори
Да живее Кармата преди 3 години
Тя не прощава на никой. Не може да изтребиш коренното население, да провокираш войни в цял свят, да грабиш богатствата на цял свят с напечатани хартийки-долари, без окритие. да хвалиш само правителства от марионетки, поставени от САЩ. О Бг например техните компании, регистрирани в Канада, изнасят злато за милиарди, а за нас отровите. Скоро БОГ ще ги накаже още повече. Ще имат гражданска война, земетресения и за капак ще им изригне ЙЕЛОСТОУН. А да им е честите БОЖИЕТО възмездие.
17
17
 
19
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 3 години
Западналите фашистки наркомани дори и Калашников фалшифицират.В Аляска няма ток,в Калифорния 2 млн са без вода.Най-много убийства в света, най-много наркомани.Тия нищо не произвеждат освен извращения.Какво си купихте пиндоско от магазина?Нищо.Затова ЕС може да вдига митата им само на..... бърбарана(?!?).2 млн спат по тротоарите на ФАЩ,в Гейса навън по тъмно ги е страх да излязат.Добре,че Русия е развита страна хората да могат да помиришат космоса,
16
7
 
16
 
! Отговори
Извод преди 3 години
Трябва да започнем да печатаме 'ѝЗелени карти" за американци. Ясно е , че новите "американци" ще искат да бягат от там ! Хе,хе, искам да видя среден американец да дойде със "зелена карта" в България и да отиде да копа на полето до Пазарджик , наравно с тъмнокожите българи ! Натам са тръгнали нещата !
15
2
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...ne umira .ubivat ia ...kakto I navred po sveta !!! Tova e NSR !!! Shepa bezumno bogati I ostanaloto obslujvasht personal !!! Ama da se svede do neobhodimia minimum !!!
14
9
 
8
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Ам да берат гъби,билки, боровинки.Ай то при жените е друго. Те ще проституират и няма гладни да стоят.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
последната приумица на либералите и blm са тези статуи издълбани в скалите искат да ги махнат, но понеже е много работа трудно и скъпо щели да ги стрелят с артилерия така било най удачно.
12
20
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Защо са избрали Тръмп от отчаяние,За Тръмпона гласуваха необразованите шушумиrи, точно от отчаяние. Припознаха го заради езика на омраза. Обещаваше им всичко което искаха да им се обещае. А по американски градове се разхождат разни мъже с патлаци, но не във, а на гащите!
11
5
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Причинителят е клинтънобамския либерализъм... скоро, като гръмне ецб балонът, в европа ще е още по-лошо.
10
8
 
8
 
! Отговори
Американ преди 3 години
"разходите за семейно здравно осигуряване, които възлизат на около 20 хиляди долара" --- голямото мнозинство получава застраховка от работодаделя и плаща около $5К-$7К на година.Прочее, западните зложелатели на Америка да погледнат себе си по-отбилзо.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То в Германия президент не е Тръмп, а управлява глобалистката баба Меркел, но това не пречи Луфтханза да съкращава 20% от персонала си, а Еърбъс още десетки хиляди работещи.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джо Байдън е като Пената, но Пената е по-забавен от него.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SichtpunktТой вече е направи велика, сега иска да я задържи велика.
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3Що бе? Рапърът Кение Уест кво му е? Става за президент.
5
8
 
18
 
! Отговори
Copocoид преди 3 години
Copocoидна пропаганда на Шпигел.Прочете последния параграф най-отдолу да разберете кой е поръчал статията.Баба Клинтън щеше да излекува средната класа най-добре - с една ядрена война с Русия.
4
4
 
14
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
ДоналД Тръмп ще направи Амеурика грейт ъгеин!
3
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като алтернатива на Тръпм глобалистите лансираха страдащия от деменция Джо Байдън. На тях им трябва кукла на конци държана с компромати не мислещ президент, когото няма как да изнудват.
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо са избрали Тръмп от отчаяние, нали преди това 8 години управляваше великия според демократите Обама? Защо не избраха Хилари?