Протест “Ден на гнева на местните народи“ в САЩ

В Портланд събориха статуи на Рузвелт и Линкълн
13 окт 2020 09:29, Елка Василева
170
Протест “Ден на гнева на местните народи“ в САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Демонстранти в град Портланд събориха статуи на бившите американски президенти Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн и нанесоха щети на сградата на Орегонското историческо дружество, изразявайки своя "гняв" срещу Деня на Колумб, предаде "Асошиейтед прес".

Организаторите на протеста нарекоха проявата "Ден на гнева на местните народи" като реакция на чествания вчера в САЩ празник в памет на Христофор Колумб, който е поляризираща фигура.

Демонстрантите нацапаха с червена боя паметника на Рузвелт и го събориха, а по-късно повалиха и статуята на Линкълн.

Още по темата
Според историци Рузвелт е изразявал враждебно отношение към коренните жители на Америка.

Протестиращите изписаха със спрей "Дакота 38" върху основата на паметника на Линкълн, имайки предвид 38 мъже от племето дакота, чието обесване било одобрено от Линкълн, след като те участвали в конфликт с бели заселници в Минесота, предаде БНР.

Демонстрантите също така изпочупиха прозорци на сградата на Орегонското историческо дружество.

Трима души бяха арестувани от полицията, която каза, че са били нанесени щети на няколко заведения, включително ресторант, по който било стреляно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107Да, товагава демкратическата партия е била за белите. Сега и двете партии са против белите.
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СектантМа ти и антфа ли браниш сега? Ти дори вaтенка не си, ти си чисто задръстенo кoмуне. No offence.
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно как нито една статуя на масовия убиец ленин не е бутната.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА знаей ли кой е създал KKK? Демократическата партия. Информирайте се.
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СектантЯсно е кой е вaтенката щом подкрепяш демократите-социалисти. На Байдънчо сина му получил 3.5 милиона от кмета на москва и върти бизнес за милиарди с Китай. Айде отивай да буташ статуи след като не умееш да мислиш.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои напълно дребни детайли. За читателите на Винету и други леви книжлета. За цялата си история въпросните онеправдани индианци са създали само центрове за жертвоприношения, предимно на деца, робовладелски общества, които накрая са били толкова корумпирани, че Ернандо Кортес с два кораба конквистадори покорява земя с площ няколко пъти тази на Испания. И вие с целия си ляв екстремизъм искате да ме убедите, че аз трябва да вървя срещу моята раса и да имам фетиш към животни? Гръмнете се!
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименда това е така,но след това нещата се обръщат и европейците завлдавят 90% от познатия свят тогава-първи са португалците, първите европейци стъпили на японските острови,испанците,нидерландците,англичаните,французите,и в по-късен етап италианците,немците и руснаците...единствените земи,където няма европейска колонизация са тайланд,иран и донякъде афганистан и китай(като изключим крайбрежието-хонконг и макао)
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 99Друго нещо което става след гражданската война е че на белите от южните щати е отнето правот на вот. Тогава възниква ККК като организация бореща се за правата на белите.
82
1
 
5
 
! Отговори
Сектант преди 3 години
"Приятелю, не съм антисемит, не съм русофил, с десни убеждения съм и нищо не мразя повече от комунистите."През ден повтаряш тези нелепости и слагаш нафталин околоВатенката.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некои дрогари услужливо забравят и какво става след Гражданската война в САЩ. На т.нар. роби се предлага да се върнат в Африка като специално за целта се създава държавата Либерия. Част от обонговците са пратени там. Първото, което те правят е се изколят. Това клане продължава и до днес. А да! И похапват победените в битки. Второто, което правят е в конституцията на Либерия да заложат, че само черни могат да са граждани (но разбира се ние сме расисти, а не не са).
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СектантПриятелю, не съм антисемит, не съм русофил, с десни убеждения съм и нищо не мразя повече от комунистите. А тези там, които свалят паметници на велики личности, които са оформили Америка и са я направили най-мощната държава в света, са точно такива. Не е зле да прочетеш кой е Херберт Маркузе и ще разбереш за какво се борят съвременните марксисти-ревизионисти. Не сме секта, прoсто имаме гадния навик, който конформистите мразят и той е да МИСЛИМ.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93Отговорих ти на въяроса и ти взе да плудяваш. Причината за оградата е много проста. Ако смяташ дадена територия за своя то трябва да ограничиш достъпа на други до тази територия. Ако оставиш вски совботдно а си минава и да се заселва на тази територия то ти не се и опитваш да ноложиш совето "право" за собственост.И това "прво" не съществува във вакуума. То се налага със сила или със институции.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85Не само че не са имали огради, не са имали нотариси, не са имали съд, полиция, гранична охрана, никакви институции и които да наложат право на собственост върху земята.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз не съм расист,но досега не съм чул за чернокож изобретател.нормално по-развитите технологично народи да подчиняват по-слабо развитите.причината европа да колонизира африка и америка е точно тази.даже самите европейци са се конкурирали в америка и африка.има територии,където само за няколко години се сменят португалци с испанци,испанци с французи,французи с англичани и т.н.
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наречете ме фашист, но в отчаяни времена трябва да се взимат отчаяни мерки. Забрана на антифа, на blm, на феминистки, на *** науките, на червени университети, разследване на демократическата партия за комунизъм, разследване на Холивуд за комунизъм, осъждане на комунизма за терористична идеология. Чистки срещу врагове на държвата. И това не е фашизъм, дълг на всеки патриот е да защитава страната си от демоничния болшевизъм. Обаче никога няма да стане и лека полека всички ще ни завладеят.
75
5
 
3
 
! Отговори
Сектант преди 3 години
"Китай финансира червените университети в Америка, Китай финансира демократическата партия, включително Джо Байдън...."Опят.....колега от коя секта си......виждал ли си Американски университет от ВЪТРЕ......колко човека от ръководството на Дем. партия познаваш.......а Байдън?
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"И за чий *** трябва да ти строят дувари?"За да не дойде някой заселник да си направи ранчо там.
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес създателите на велика Америка,са отричани и поругавани от черната напаст,която я има по всички точки на земята.***,ци....те,тези консуматори от постигнатото от нормалните хора,трябва да живеят в отделна държава,за да почувстват силата на глада и невежеството.Идва з-ти ноември,когато има избори за президент на САЩ. Двамата кандидати Тръмп и Байдън,са готови на всякакви компромиси по пътя за Белия дом.*** им се виждат, като руси славяни със сини очи.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80"История" и "факти" от устата на червени каскети не са това, което са, но няма проблем, никой не ви спира да говорите глупости, ние просто ще стоим отстрани и ще ви се смеем.
71
1
 
5
 
! Отговори
Историк преди 3 години
Ще попитам всички ви в този сайт! Има ли съвременна държава, чийто народ не е изтласкал, подчинил и асимилирал руги племена и народи от спорната територия? Отговорът е не, НЯМА! Тъй че, подобни протести са чисто политически акт на заинтересовани от подобни ***.. от ски спорове политици!