Антиваксърите са на път да подкопаят усилията за ваксинация в САЩ

Те разпространяват информация за смъртни случаи, която е невярна
25 яну 2021 18:00, Нели Христова
120
Антиваксърите са на път да подкопаят усилията за ваксинация в САЩ
Снимка: БГНЕС

Групи от антиваксъри експлоатират страданията и смъртта на хора, които случайно се разболяват, след като са получили своята доза от ваксината срещу COVID-19, като заплашват да подкопаят най-голямата кампания за ваксинация в историята на САЩ.

В някои случаи активистите измислят истории за смъртни случаи, които дори не съществуват.

"Антиваксърите от десетилетия твърдят, че детските ваксини причиняват аутизъм, като използват фантастични конспиративни теории, включващи правителството, голямите бизнеси и медиите. Сега същите тези групи обвиняват случайните медицински проблеми на пациентите, които са получили доза от ваксините срещу COVID, дори когато е ясно, че възрастта или основните здравословни състояния са виновни", обяснява Хотез. "Те ще направят сензация от всичко, което се случва, след като някой получи ваксина", обяснява д-р Питър Хотес, специалист по инфекциозни болести и автор на "Предотвратяване на следващата пандемия: Ваксинална дипломация във време на антинаука", пред CNN.

"Тъй като повече възрастни хора получават първите си дози, много хора неизбежно ще страдат от несвързани с ваксината  инфаркти, инсулти и други сериозни медицински проблеми. Те ще се дължат не на препарата, а по-скоро на възрастта и влошеното им здраве", казва епидемиологът Майкъл Остерхолм, директор на Университета Центърът за изследване и политика на инфекциозните болести в Минесота.

"Например в група от 10 милиона души близо 800 души на възраст между 55 и 64 години обикновено умират от инфаркти или коронарна болест за една седмица", каза Остерхолм. Служителите от общественото здравеопазване "не са готови" за настъплението на новини и истории в социалните медии, които да разпространяват невярна информация, категоричен е той.

"Медиите ще напишат, че Джон Доу е получил ваксината си в 8 часа сутринта и в 16 часа е получил инфаркт", каза Остерхолм в седмичния си подкаст "Те ще направят предположения, че това е причина и следствие. Служителите на общественото здравеопазване трябва да свършат по-добра работа, като информират за рисковете - реални и измислени - от ваксините", допълва Остерхолм, който беше член на консултативния съвет на президента Джо Байдън за коронавирус.

"Имате един шанс да направите първо впечатление", категоричен е той. "Дори да се върнем по-късно и да кажем: "Не, смъртните случаи нямаха нищо общо с ваксинацията, това беше коронарна артериална болест, щетите вече са нанесени."

Антиваксърските групи като Националния ваксинен информационен център и Детската здравна защита, създадени от Робърт Ф. Кенеди-Младши, вече разпалват опасенията за шепа смъртни случаи - най-вече в Европа.

В публикация в блог Кенеди се присмива на резултатите от аутопсията, според които смъртта на португалка не е свързана с ваксината. Той постави под съмнение изявленията на медицинските власти в Дания, според които смъртта на двама души след ваксинация се дължи на старост и хронични белодробни заболявания. А в интервю Кенеди заяви, че смъртта след ваксинация на няколко много крехки и неизлечимо болни пациенти в старчески дом в Норвегия са знак за опасност. Норвежки служители заявиха, че възрастните пациенти са починали от основните си заболявания, а не от ваксината.

"Съвпаденията се оказват доста смъртоносни за получателите на ваксина срещу COVID", пише Кенеди. Той определя смъртните случаи като подозрителни, обвинявайки медицинските служители, че следват "твърде позната книга за пропаганда на ваксини" и "стратегическа измама".

В САЩ противниците на ваксините се нахвърлиха върху трагедията на д-р Грегъри Майкъл, 56-годишен акушер-гинеколог във Флорида, за да посеят съмнения относно безопасността на ваксините и държавния надзор. Майкъл почина на 5 януари, след като претърпя катастрофален спад на тромбоцитите - елементи в кръвта, които контролират кървенето - което предполага, че може да е развил имунна тромбоцитопения.

Според публикация във Facebook на съпругата му Хайди Некелман, лекарите са опитвали различни лечения, за да спасят съпруга й, но никой не е успял. Говорител на Центровете за контрол и превенция на заболяванията заяви, че агенцията разследва смъртта на Майкъл, както и за всички предполагаеми здравословни проблеми, свързани с ваксини.

Властите в Калифорния препоръчаха да се поставят на пауза ваксинации с определена партида COVID ваксини, направени от Moderna, поради висок процент на алергични реакции. След разследване ваксинациите бяха възобновени няколко дни по-късно.

"Ще трябва да видим защо се случва това и трябва да проследим всеки един от тези случаи", казва Остерхолм. "Не искам хората да си мислят, че смитаме нещо под килима."

Много американци вече са изнервени от ваксините, като 27% казват, че "вероятно или определено" няма да получат доза, дори ако са безплатни и се считат за безопасни от учените, според проучване на KFF от декември.

"Тези хора може да са особено податливи на дезинформация относно ваксините", каза Рори Смит, ръководител на научните изследвания в First Draft, с нестопанска цел, която докладва за дезинформация онлайн.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
16
 
! Отговори
Ядосан гражданин преди 3 години
Каква дезинформация, хаха. Пускат експериментални ваксини с много неизвестни относно действието им. Много ясно, че хората няма да се съгласят да се ваксинират. И въобще не са виновни антиваксърите. Достатъчно сме умни, за да можем да преценим ситуацията. Опитват се да наложат контрол, плашейки с вирус, който не е толкова опасен, колкото се представя. И досега вирусните инфекции при някои хора минаваха леко, а при други с усложнения.
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Handel: Питът Хотез е пионер в областа на ваксините и в частност коронавирусните. НО! Той каза, че ваксина за корона вирус не може да се направи лесно. Това е на база на над 40 години опити включитлено и мРНА ваксини. Даже имаше негови изслушвания. Някъде по средата на миналата година тотално си смени мнението. Това само допълнително показва лъжата
112
0
 
12
 
! Отговори
антиваксър преди 3 години
С истината не може да се спори. Когато фактите говорят и боговете мълчат. Ваксините за корона вируса са експериментални и много опасни.
111
1
 
16
 
! Отговори
Някой преди 3 години
До НИКОИ НЕ ВЯРВАКовид съществува, но си е като най- обикновен грип. С нищо не е по- опасен. Имам доста познати и приятели които преболедуваха. Загуба на обоняние (понякога и на вкус), 2 дни температура и толкова. Разбира се, че и от него има починали, както и от обикновен грип. Всичко друго което се пише и говори е за пари. Ще си позволя да цитирам една по- умна от мен глава: "Животът е единствената ситуация, от която неможем да се измъкнем живи".
110
0
 
7
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Наблюдател 95"В България антиваксърите нямат шанс! И то не за друго, а защото Правителството е проспало поръчката на ваксини."Изобщо нищо не е проспало. Просто парите за ваксините вече са там, за където бяха предназначени. Тиkвyн може да е пpocт, аме чак толкова да изтърве такава пара от ръцете си.
109
0
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Те ще направят сензация от всичко, което се случва, след като някой получи ваксина", обяснява д-р Питър Хотес, специалист по инфекциозни болести и автор на "Предотвратяване на следващата пандемия: Ваксинална дипломация във време на антинаука", пред CNN"Щом идва от CNN, без съмнение е вярно. А пък и ако е казано от "експерт", който е написал цяла книга, за да обясни че ваксината не е свързана с медицината, а с дипломацията... всички съмнения вече трябва да са изчезнали.
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е вярно - неможе да съдиш производителите на ваксини, ако се инвалидизираш или нещо друго. Започва кампания срещу "антиваксерите" и всички здраво мислещи хора..
107
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствената дезинформация идва от тази истатия. Някой си така казал, че ваксините са безопасни. Е и? Всеки паляячо може да го каже. Къде са изследванията в подкрепа на твърденията му ?
106
4
 
5
 
! Отговори
До 104 преди 3 години
"Мъж получава ваксината. На следващият ден камион се блъска в колата му на оживено кръстовище и го убива на място. Изводът: ваксината срещу КОВИД-19 причинява катастрофи с летален изход."А другото как беше: Мъж се разболява от коронавирус. На път за вкъщи камион се блъска в колата му на оживено кръстовище и го убива на място. Изводът: КОВИД-19 причинява катастрофи с летален изход???
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако можеше коректор да проверява за правописни грешки щеше са чудесно!
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 104Интересното е че има такива случаи с починали от Ковид. Включително хора с огнестрелни рани,починали от кръвозагуба, но в смърният акт и в статистиката- Ковид
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааа, хората умират,но не трябва да се говори за това,защото другите се разколебават.Така беше при комунизма. След Чернобил не казваха на хората,че е опасно. Доверчивите хора ядяха радиоактивни марули и нищо им нямаше. 20 години по-късно 40-50 годишни започнаха да умират един по един, малко споменават причината.
102
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причина и следствие:Мъж получава ваксината. На следващият ден камион се блъска в колата му на оживено кръстовище и го убива на място. Изводът: ваксината срещу КОВИД-19 причинява катастрофи с летален изход.На антиваксърите всичката им е такава. Вместо да подскачат, да вземат да прочетат някоя книга, барем се ограмотят малко.
101
0
 
19
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
Ало ***,как забрави да споменеш че това са терористите на Тръмп и Мелания е сложила скапан тоалет бе!Я кажи нещо за Джо деменцията и Джил че много време мина и не си писала за тях!
100
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се ваксинирам и ще ви наследя. Толкова празни апартаменти ще останат....
99
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мухахаха, откакто Тръмп го няма ваксинацията яко забуксува. От нямане какво да кажете за байДън, с антиваксърите се оправдавате. Жалка либерстка картинка! Пълен провал за байДън, а само седмица президент!
98
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Чеки ве, ония дето умираха от инфаркт в болници..."Нещо позитивно от Вашия пост? А?
97
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чеки ве, ония дето умираха от инфаркт в болниците ги писахте умрели от ковид. Ся като умират не е от ваксината а от инфаркт.... .оклуци....
96
0
 
1
 
! Отговори
бийтесиваксата преди 3 години
копривата е ляка не ми вярвате Тома неверни,мнооооого ще теглите
95
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем вярна си е информацията, независимо милионите ваксинирани броя на умрелите от вируса се увеличава и САЩ вече преминаха броя на умрелите американци през Втората Световна Война