Сателитни снимки показват разрушенията от първата военна атака на Байдън

Броят на жертвите все още не е ясен
28 фев 2021 17:07, Нели Христова
137

Прозорците се пръсват. Сградата се разклаща. В 1:30 ч. сутринта местно време в петък жител на Ал-Букамал, град близо до сирийско-иракската граница, беше изтръгнат от съня си. Пред CNN, запазвайки своята анонимност от съображения за сигурност, той твърди, че взривът не приличал на нещо, което е чувал преди.

Още по темата

Това, което той вероятно е чул, е звукът от седем 500-килограмови бомби, падащи върху сгради близо до границата. Според Пентагона, помещенията са били използвани от две иракски милиции, свързани с Иран, Kata'ib Hezbollah и Kata'ib Sayyid Al-Shuhada.

Сателитните снимки на мястото преди и след взрива, публикувани от Maxar Technologies, компания за космически технологии, показват нагледно колко разрушения са причинили тези бомби.

Не е ясно колко милиционери са били убити. Kata'ib Hezbollah призна само един загинал, без да уточни къде на иракско-сирийската граница е починал той. Американски служител пък заяви, че са убити "шепа" милиционери, докато други твърдят, че са загинали между 17 и 22 души.

Пентагонът казва, че ударът е замислен като отговор на САЩ на поредица от неотдавнашни ракетни и минохвъргачни атаки срещу позиции на САЩ и коалиция в Ирак. На 15 февруари залп от ракети падна в района на международното летище на Ербил и в жилищни части на града, убивайки изпълнител, ранявайки няколко американски служители и иракски цивилни. Зелената зона в Багдад, където се намира американското посолство, е редовна цел за минометни и ракетни обстрели.От Kata'ib Hezbollah многократно отречат да са участвали в тези атаки. Отрекоха отново и в изявление, публикувано в петък.

Представители на Пентагона заявяват пред CNN, че обектът, към който е била насочена атаката на САЩ преди дни, не е свързан с тези атаки, но министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че е "уверен", че е използван от същите милиции, които са нападали американски и коалиционни сили в Ирак с ракетни атаки.

Въоръжените групи, за които се твърди, че ги използват, Kata'ib Hezbollah и Kata'ib Sayyid Al-Shuhada, са само две от безбройните милиции, които се появиха по време на войната срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак, запълвайки празнотата, оставена от иракска армия, което бе в пълно отстъпление. Някои са добре организирани и дисциплинирани, други радикални и непостоянни.Техните командири никога не са се стеснявали от подкрепата, която са получили от Иран.

"Да, декларираме пред света, имаме ирански съветници", казва Хади Ал-Амари, старши командир на проиранските иракски бригади "Бадр" през 2015 г. на фронтовите линии извън град Тикрит, тогава под контрола на ИДИЛ. "Гордеем се с тях и им благодарим дълбоко, че участват с нас."

Бен Уедман, коренспондент на CNN от Сирия, разказва, че един командир от милицията му казва през 2015 г., че по-добре е да има четирима ирански съветници на фронтовата линия, отколкото 400 американски съветници, седящи в Зелената зона в Багдад.

Но това бе различно време. Иранското ядрено споразумение беше в процес на преговори. САЩ и Иран работят не заедно, а паралелно, за да подкрепят иракското правителство в борбата срещу Ислямска държава. Оттогава иракските милиции, подкрепяни от Иран, стават все по-мощни, докато отношенията между Вашингтон и Техеран се влошават драстично.

САЩ се оттегли от ядреното споразумение под администрацията на Тръмп, наложи все по-драконовски санкции срещу Иран и на няколко пъти двете държави бяха на ръба на война, най-вече след смъртта на Касем Солеймани през 2020 г. Именно той бе основател на Kata'ib Hezbollah.

Сега САЩ се озовават в ситуация, в която се надяват да дадат ясно да се разбере, че няма да толерират повече атаки на подкрепяни от Иран милиции срещу позициите им в Ирак, но в същото време искат да възобновят диалога с Иран. Изпращането на това съобщение без изгаряне на мостовете, които Америка се опитва да изгради, до Техеран няма да бъде лесна задача.

Атаката в петък беше първата известна военна акция, предприета от администрацията на Байдън, което я превърна в седмата по ред администрация на САЩ, която използва военна сила в Близкия изток.

Новите администрации във Вашингтон идват и си отиват. Някои неща обаче никога не се променят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
5
 
! Отговори
До Г.Т. преди 3 години
Багдади беше вдъхновителят и ръководителят на иранския държавен тероризъм, така че елиминирането му беше извършено не заради друго, а от неизбежна необходимост, предотвратявайки бъдещи атентати ! Ако искаше война, Тръмп щеше да отговори на последвалите ирански военни атаки, но той умно и тактично ги остави просто да си излеят моментната злоба, след което светът стана поне в това отношение малко по-мирен и спокоен !
22
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията... Коя демокрация по-точно?Американската демокрация е ясна, гoмнo обвито в лъскав целофан.
21
7
 
20
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Въпрос за любознателни...Знаете ли кога е пусната последната бомба в България?!?Тия които кажат 17 април 1944та при бомбардировките над София да се чувстват умни!!Но не са прави последната бомба пада около Брезник и Трън на 1ви Май 1999та...Не знам дали дата е случайна, но и в двата случая доставчика е един и същ - САЩ.Първия път сме им били врагове, а втория път съюзници - послушно дали небето си за акцията срещу сърбите..за благодарност ни бомбардираха.
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7 бомби по 500 кила и загинали двайсеттина човека, аматьорска работа.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото знае, че ще яде xypкaтa на части.
18
3
 
17
 
! Отговори
Sea преди 3 години
Короната дойде дюшшес за изкуфелия дъртак. Ще си бомби наред и няма и да разберем.
17
3
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
това са убии=ци по генезис те не могат да живеят в мир трябва да се бият ида продават оръжие където се появят сеят смърт и сълзи да се махат от балканитеи черно море искаме мир а не конфликти
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дедо що не се проба с Русия, като е толкова отворен...
15
5
 
19
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
ФАЩ = фашистки военнопрестъпници.
14
11
 
30
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Кърлежът наречен "сащ" трябва да бъде изтръгнат от лицето на планетата ни. Това е държава ръководена от дявола с единствената цел да създава конфликти, да убива и да източва ресурси от васалите си.
13
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, Тръмп беше много лош, че по негово време нямаше военни операции. А Байдън е много добър, защото веднага след встъпването си в длъжност започна с бомбардировките.
12
3
 
38
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Миролюбивият и демократичен Бай Дръндрън ! Колко седмици изчака, че не ги броих.. ?
11
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям внос на демокрация е паднал...
10
4
 
35
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Айде бе троловве....Оправдайте го Бай Дон...Още не му е изсъхнало мастилото и почна война...Или може би е хуманна война - за доброто на персийския народ, или за доброто на Сирия, Афганистан, и Ирак...Чакам го склерозния да посегне на дебелото момченце от изток Кимчо - те тогава ще настане купон....
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп форевър.
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМи новия президент е от Демократическата партия и те са отговорни за хвърлените бомби и за разрухата.
7
27
 
9
 
! Отговори
Американофил преди 3 години
Затова ние трябва да сме в много близки отношения с американците. С Америка напред!!! В противен случай и нас това ни чака. Хора, бъдете умни и подкрепяйте САЩ като втора родина, иначе... лошо. Да живее свободна и демократична Америка и България!
6
1
 
12
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До ескимос 3А генерал Багдади ... дето толкова се хвалеше едва ли не той го е убил!? ХМ?!
5
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не покажат и снимки от бомбардировките над София където американците избиха хиляди цивилни невъоръжени българи, а васална България за благодарност вдигна паметник в София на американските убийци.
4
8
 
41
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 3 години
ТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ТЕРОРИСТИ !!!