Сателитни снимки показват разрушенията от първата военна атака на Байдън

Броят на жертвите все още не е ясен
28 фев 2021 17:07, Нели Христова
137

Прозорците се пръсват. Сградата се разклаща. В 1:30 ч. сутринта местно време в петък жител на Ал-Букамал, град близо до сирийско-иракската граница, беше изтръгнат от съня си. Пред CNN, запазвайки своята анонимност от съображения за сигурност, той твърди, че взривът не приличал на нещо, което е чувал преди.

Още по темата

Това, което той вероятно е чул, е звукът от седем 500-килограмови бомби, падащи върху сгради близо до границата. Според Пентагона, помещенията са били използвани от две иракски милиции, свързани с Иран, Kata'ib Hezbollah и Kata'ib Sayyid Al-Shuhada.

Сателитните снимки на мястото преди и след взрива, публикувани от Maxar Technologies, компания за космически технологии, показват нагледно колко разрушения са причинили тези бомби.

Не е ясно колко милиционери са били убити. Kata'ib Hezbollah призна само един загинал, без да уточни къде на иракско-сирийската граница е починал той. Американски служител пък заяви, че са убити "шепа" милиционери, докато други твърдят, че са загинали между 17 и 22 души.

Пентагонът казва, че ударът е замислен като отговор на САЩ на поредица от неотдавнашни ракетни и минохвъргачни атаки срещу позиции на САЩ и коалиция в Ирак. На 15 февруари залп от ракети падна в района на международното летище на Ербил и в жилищни части на града, убивайки изпълнител, ранявайки няколко американски служители и иракски цивилни. Зелената зона в Багдад, където се намира американското посолство, е редовна цел за минометни и ракетни обстрели.От Kata'ib Hezbollah многократно отречат да са участвали в тези атаки. Отрекоха отново и в изявление, публикувано в петък.

Представители на Пентагона заявяват пред CNN, че обектът, към който е била насочена атаката на САЩ преди дни, не е свързан с тези атаки, но министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че е "уверен", че е използван от същите милиции, които са нападали американски и коалиционни сили в Ирак с ракетни атаки.

Въоръжените групи, за които се твърди, че ги използват, Kata'ib Hezbollah и Kata'ib Sayyid Al-Shuhada, са само две от безбройните милиции, които се появиха по време на войната срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак, запълвайки празнотата, оставена от иракска армия, което бе в пълно отстъпление. Някои са добре организирани и дисциплинирани, други радикални и непостоянни.Техните командири никога не са се стеснявали от подкрепата, която са получили от Иран.

"Да, декларираме пред света, имаме ирански съветници", казва Хади Ал-Амари, старши командир на проиранските иракски бригади "Бадр" през 2015 г. на фронтовите линии извън град Тикрит, тогава под контрола на ИДИЛ. "Гордеем се с тях и им благодарим дълбоко, че участват с нас."

Бен Уедман, коренспондент на CNN от Сирия, разказва, че един командир от милицията му казва през 2015 г., че по-добре е да има четирима ирански съветници на фронтовата линия, отколкото 400 американски съветници, седящи в Зелената зона в Багдад.

Но това бе различно време. Иранското ядрено споразумение беше в процес на преговори. САЩ и Иран работят не заедно, а паралелно, за да подкрепят иракското правителство в борбата срещу Ислямска държава. Оттогава иракските милиции, подкрепяни от Иран, стават все по-мощни, докато отношенията между Вашингтон и Техеран се влошават драстично.

САЩ се оттегли от ядреното споразумение под администрацията на Тръмп, наложи все по-драконовски санкции срещу Иран и на няколко пъти двете държави бяха на ръба на война, най-вече след смъртта на Касем Солеймани през 2020 г. Именно той бе основател на Kata'ib Hezbollah.

Сега САЩ се озовават в ситуация, в която се надяват да дадат ясно да се разбере, че няма да толерират повече атаки на подкрепяни от Иран милиции срещу позициите им в Ирак, но в същото време искат да възобновят диалога с Иран. Изпращането на това съобщение без изгаряне на мостовете, които Америка се опитва да изгради, до Техеран няма да бъде лесна задача.

Атаката в петък беше първата известна военна акция, предприета от администрацията на Байдън, което я превърна в седмата по ред администрация на САЩ, която използва военна сила в Близкия изток.

Новите администрации във Вашингтон идват и си отиват. Някои неща обаче никога не се променят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президент от месец и вече пуска бомбите :)Друго си беше Бай Дончо, искаше мир.
42
25
 
8
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
Бая грубо си се изказал, но подкрепям. НЕ познавам човек, русофил, който да е нещо по-различно от полицай, военен плъх или складов работник. Тук-таме някой болен *** с малко повече тапии, ама рядкост.
41
22
 
14
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
***, идваш с теориите си с фиша си със заплатата! Хора с 2000лв. заплата на касиерка в Лидл или комунистически доцент в СУ да не се обаждат, моля!
40
26
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПУТИНИСТИ БЪДАТ ИЗБИТИ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ!!!ПУТИНИСТА Е ЧИСТО ЗЛО ЗА ЗЕМЯТА КАТО ЦЯЛО!!!
39
10
 
16
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Значи доста безсмислен живот си живял, но нейсе. Всички, които се вземат за "капиталисти", са страшни привърженици на всякакви репресивни и тиранични методи, но смятат, че като "изтискват" работниците си, то е щото са страшни бизнесмени, а не комплексирани ***. Пиле шарено, да си беше поживял, вместо да се правиш на философ , и щеше да разбереш, че успяват тези, които не тръбят за плановете си
38
1
 
1
 
! Отговори
sherlock преди 3 години
отречат!!!???
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да му се връща на Байдън!
36
6
 
3
 
! Отговори
Чака преди 3 години
До До Г.Т.Откога селяците разбират ит политика/на село.на село !!!!/
35
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През живота си съм стигнал до извода, че масовият русофил е беден като църковен плъх панелен обитател, на който му липсва комунизмът. Липсва му това да е равен с успелите. Защото при демокрацията той не може да успее, yтaйка е, поради простия факт, че не може нищо.
34
20
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е НЯКОЙ ДА ИЗТРЕБИ АНТИХРИСТКИТЕ ПУТИНИСТИ КОИТО СА ЧИСТОТО ЗЛО НА ЗЕМЯТА!
33
22
 
12
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
Сравнението на военната техника на САЩ и Русия е 1:1 с производството им. Тесла срещу Лада. Интел срещу никой. АМД срещу никой. Само на Лос Анджелес БВП (само на един град в Калифорния!!!) БВП е по-голям от на цяла Русия. Седнал да говори за ракети... Божеее, боже...
32
2
 
13
 
! Отговори
пърсивал преди 3 години
Кой е агресгата в случая,а кой
31
22
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БРАВО САМО ТАКА!!!!ДА СЕ ГОТВЯТ ИРАК , СИРИЯ , ЛИБИЯ И УКРАЙНА , ЖИВ ПУТИНИСТ ДА НЕ ОСТАНЕ !!!А СЛЕД ТОВА ДА СЕ ГОТВИ КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ КОЯТО Е КОРЕНА НА ЗЛОТО НА ЗЕМЯТА!
30
5
 
31
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
САЩ все за мир и демокрация говорят - пък все войни и терор по целия свят сеят...
29
13
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
Мда, тези ракети са подобни на петото поколение руски летящи Москвичи, от които се отказаха последователно Индия и Индонезия. Прочее, сделката беше летящи Москвич-и в замяна на храна, че магазините в братска Русия са празни и гладуват 125 милиона души. Колкото изстребителите руски летят (НИТО един вече няма пето поколение, дори прототипите паднаха, докато САЩ вече използват шесто). Пейте си ги тия приказки там с колегите милиционери, сервитьори и склададжии пред панелката.
28
2
 
4
 
! Отговори
САЩ преди 3 години
Rachel Levine. Няма какво друго да се каже.
27
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изкуфеляка от Бялата колиба да не остане по назад от предшествениците си, тия ако няма война не могат живеят, постоянно ровят в л а5 *** та.
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин е силен лидер като Хитлер. Усеща вектора на движение на народа и го води в тази посока. Но посоките на двата народа са противоположни. Това, че видите ли Хитлер се появил от някъде един лош чичко с мустачки и повел след себе си стотици милиони са приказки за наивници - Хитлер беше изразител на вътрешната потребност на западна Европа. А западно европейците са фашисти по природа, еесовския съюз е продължение на политиката на Хитлер с по меки средства, но сега при паднемият лъсна фашистката същност на ЕС.
25
12
 
8
 
! Отговори
До Лил Джо преди 3 години
Аз съм българофил и путинофоб ! Щатите поне от десетилетия насам не бяха имали толкова добра външна политика , както при Тръмп - факт !
24
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ харчат 16 пъти повече за оръжия от Русия и имат близо 5 пъти повече бойна техника изтребители, бобмардировачи, подводници, танкове, хеликоптери... от Русия, докато 50 милиона американци гладуват - скоро американците ще ядат танкове и ракети. А Русия от 10 години заложи на разработката на супер оръжия при които с няколко ракети може да унищожи САЩ и никакво ПВО не може да ги спре. САЩ беснеят, Джо Байдън подскача свирепо срещу Русия и Путин, но нищо не могат да направят освен да насъскват васалите да лаят срещу Русия.