Тръмп скочи на Байдън заради Афганистан

Това било най-голямото външнополитическо унижение
71
Тръмп скочи на Байдън заради Афганистан
Снимка: БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вчера нападна остро настоящия държавен глава Джо Байдън за начина, по който ръководи изтеглянето на американските сили от Афганистан, което нарече "най-голямото външнополитическо унижение" в американската история, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Републиканецът Тръмп, който е намеквал за възможност да се кандидатира отново за президент през 2024 г., многократно обвини демократа Байдън за падането на Афганистан под контрола на талибаните, макар че американското изтегляне, което предизвика провала на афганистанските правителствени сили, беше договорено от собствената му администрация.

Нескопосаното изтегляне от Афганистан, ръководено от Байдън, е най-удивителната проява на брутална некомпетентност от национален лидер, случвала се някога, заяви Тръмп на шумно партийно събитие с множество негови привърженици, край Кълмън в щата Алабама.

Лидерите на талибаните се опитват да сформират ново правителство след като техните бойци преминаха устремно през страната докато силите на САЩ се изтегляха след две десетилетия присъствие, а подкрепяните от Запада правителство и военни рухваха.

Байдън, от своя страна, разкритикува афганистанските военни за това, че са отказали да се сражават, осъди вече отстраненото афганистанско правителство и заяви, че е наследил от Тръмп лошо споразумение за изтегляне.

На митинга Тръмп хвърли вината за ситуацията върху Байдън и каза, че той не е следвал изготвения от неговата администрация план и съжали, че американски служители и военна техника са били изоставени при изтеглянето на войските.

Това не е изтегляне. Това е пълна капитулация, отсече Тръмп.

Той заяви, че талибаните, с които е преговарял, са го уважавали. Тръмп предположи, че бързото завземане на властта в Афганистан не би се случило, ако той още беше на президентския пост.

Можеше да си тръгнем с чест, подчерта Тръмп. А вместо това си тръгнахме с точно обратното на чест, изтъкна бившият президент на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: АфганистанТръмпБайдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
4
 
! Отговори
ахахахахахааааа преди 2 години
До СССРАбе пич,ами ко стана с ушанките когато бяха нахлули в същия този Афганистан?
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствено законите на шериата ще избавят Европа от *** идеологията и еднополовите бракове!
14
3
 
17
 
! Отговори
Андреа Селесте преди 2 години
Бай Дончо си беше пич, липсва ми колко беше директен и как ако не харесва някой му го казваше:))) Жалко, че отново лицемерието надделя в САЩ
13
3
 
19
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Президента Тръмп и постиженията му във външната политика на САЩ 1. Затопляне отношенията между САЩ и Русия. Приятелски срещи с Путин2. Подписване указа за изтегляне войската от Афганистан, което спести милиарди долари на обикновения американец 3. Среща с Ким Чен Ун и рязко намаляване на напрежението между Северна Корея и САЩ.Да продължавам ли ? И това бяха все проблеми от преди десетки години
12
2
 
17
 
! Отговори
Оракул преди 2 години
Тези умници ще преместят Афганистан в Европа. Европейците пак ще ръкопляскат и плачат с умиление и кротко ще се бъдат претопени.
11
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде гърми за прословутите права на жените! Стига с тези женски права, стига с тоя феминизъм бе, малко ли войни станаха все заради тези женски права? Сега талибаните си върнаха свободата, отнета от гадните женозащитни организации и ще с право изколят всички женозащитници, за назидание на останалите жени, заразени с феминизъм. То не бяха "отворени общества" "истанбулски конвенции" не беше женска извратения? Да унижаваш мъжкия пол, като сложиш жена да го командва, на какво прилича това бе?
10
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еи примера за всички наши политици...Тоя тръмп и жена му не го уважава.. камоли талибаните....
9
22
 
5
 
! Отговори
MALE преди 2 години
Тръпм говори за некомпетентност хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахах няма ли огледало ахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха
8
2
 
13
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Нямаха работа там на първо място.Има "културни" особености на региони, народи, етноси и страни в света които никога няма да се променят. Има ли някой който да не го е разбрал?Демокрация и ислям?
7
10
 
10
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Талибаните наритаха Краварите от Авганистан.. А ФАЩ се хвалят че имали най-силната и модерна войска. Йа ха ха. Група чамати с АК ги превзеха за 2 седмици. А великите кравари се блъскаха на летището да бягат.
6
0
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Няма как случайно да им оставят оръжията. Пак са замислили нещо.
5
3
 
14
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
"Можеше да си тръгнем с чест" Значи имало е 2 варианта: 1.С чест и окъкани; и 2.Без чест и окъкани; Дие избрахте третия вариант - да си тръгнете тотално окъкани.
4
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бийте са не са карайте :)))
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БайДжо се оправдава, че е наследил от бай Дончо лошо споразумение за изтегляне, също както Буда Тиквоний 12 години се оправдава с тройната коалиция. Споразумението му попречило, че неговите некадърници си "забравиха" оръжия за милиарди при изтеглянето и всички тези оръжия бяха прибрани от терористите. Въпросът е нарочна ли е некадърността на байдъновците?
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За първи път виждам толкова нааканааа армия. Която даде държавата си, без бой. Това е потресаващо. И то армия въоръжена от Сащ и небе пазено от ВВС. Всеки един Афганистанец трябва да се срамува от това, което направиха.
1
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тромпети нали ти започна изтеглянето:) Забрави ли старче. Байдън, каква вина има за 20г спане на Афганистанския народ ? Прибира си армията и това е. Онеа дезертьори, да си ядат последиците. Вместо да се бият ... решиха да бягат и да си дават жените. Явно така разбират живота. Техен проблем. Не са озрели.