Година от щурма на Капитолия: Над 725 души са с обвинения

Повишени са мерките за сигурност във Вашингтон
6 яну 2022 07:50, Елка Василева
17
Година от щурма на Капитолия: Над 725 души са с обвинения
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще направи обръщение по повод годишнината от щурма на Капитолия. Мерките за сигурност във Вашингтон са повишени.

От Белия дом заявиха, че Байдън ще засегне темите за правовата държава и функционирането на демократичните системи. Байдън ще отдаде почит и на служителите на реда, които защитаваха парламента.

Още по темата

Точно преди година привърженици на предишния президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса във Вашингтон. Четирима души загинаха.

Междувременно бяха задържани над 700 души, а специална комисия проучва Тръмп за съучастие и подклаждане на атаката.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обеща да държи отговорен всеки замесен в щурма срещу Капитолия, извършен точно преди една година от привърженици на бившия президент Доналд Тръмп, предаде междувременно Ройтерс.

Министерството на правосъдието е повдигнало до момента обвинения на над 725 души, вариращи от буйно поведение до нападения срещу полицията. От тях около 165 пледираха "виновни" и най-малко 70 бяха осъдени.

Министерството на правосъдието остава ангажирано да подведе под отговорност всички извършители на нападението срещу нашата демокрация, заяви Гарланд в навечерието на годишнината от щурма.

Тълпа поддръжници на Тръмп нахлу в сградата на Конгреса на 6 януари 2021 г. в опит да бъде осуетено удостоверяването на резултатите от президентските избори, които Тръмп загуби от Джо Байдън, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Лошо е да се щурмува Капитолия, но явно много малко хора се замислят защо се случи това. Явно в страната е назрял/и нов/и проблем/и, за който в момента няма демократично решение! Според мен, вместо да честват годишнини и да съдят хората/освен ако не са направили някакви щети!/,страната трябва да се заеме да реши проблема, но първо трябва да го определи, разбира се..Не е хубаво политици да лъжат и манипулират, а камо ли да са агресивни-това показва слабост...
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невероятното, е че слет "щурма" и опита за "преврат" и опита за "прегазване на демокрацията" имаше само една жертва - жена която се е опитала да се качи през прозорец и ченге я гръмна. Имаше 2-3 набити полицая и 20-30 набити протестиращи. Байдън си стана президент, ФБР разследваха 1г и накрая стигнаха до шокиращия извод, че никой не е щурмувал нищо, никой не е организирал нищо и тия обвинения са за "trespassing" сиреч влизане с взлом, което няма как да стане щото това е публична собственост!
11
1
 
8
 
! Отговори
1година от преди 2 години
1 година, от както ни показаха как тъмните сили могат да затворят устата на най-силният човек на света , на главнокомандващия най-мощната армия .....на господаря на земята.На президента на САЩ му беше отнета възможността да бъде чут гласът му.Информацията беше ограничена и в голяма степен манипулирана .Това е война между свободата и робството.От 1 година вървиме към световна диктатура
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук 1-я и 3-я са долнопробни провокатори. На 12-ти не си помисляйте да следвате акъла и действията на подобни вътрешни врагове, защото ще се окажете бити, арестувани и осъдени като американците. Ако вземете участие в предстоящите протести на 12-ти, протестирайте мирно и се придържайте към идеята на протеста.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро обвинените ще станат 726. Майкъл Пенс се е съгласил да даде показания срещу господин Тръмп и явно има какво да каже за неговата роля в пуча срещу Капитолия. Господин Тръмп в беса си се е позовал на имунитета си, та се е наложило адвокатите да му обясняват надълго и широко че от 21 януари 2020 година той няма имунитет.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да не е онзи щурм когато хората се разходиха бавно из Капитолия и един шишкав полицай им показваше пътя и си изпускаше палката? Страшна работа беше.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Момента според последни проучвания в САЩ 47% от хората считат,че Байдън е избран с машинации. В пресата на САЩ направо се говори за нова гражданска война. Тя може да е между двете партии или между бели и черни, или между други групи групи, но такава се предвижда.
6
10
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
На 12-ти Копейкин ще слага ли шапката с рогата като оня шамана? :)))))))))))))))))))))))
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
царя егол
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да има ред и дисциплина!Така е на Запад!Тука при нас нищо!Превратаджиите ос..раха всичко.
3
2
 
12
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
облъчени продажни "псевдо-журналисти" пълните главите на хората с глупости и то само от САЩ!!! намери някоя новина и то да е добра Елкееее!!!!
2
2
 
10
 
! Отговори
x преди 2 години
Щурм на НС на 12ти.
1
3
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Атака с Костя Копейкин на парламътъ за високия ток и газ, маски и каски :)))