Блинкен към Лавров: Ще има мащабен отговор при руска агресия срещу Украйна

Руският дипломат №1: Кампанията на Вашингтон преследва провокативни цели
12 фев 2022 17:02, Красимир Ангелов
325
Блинкен към Лавров: Ще има мащабен отговор при руска агресия срещу Украйна
Снимка: БГНЕС

Агресията на Русия срещу Украйна ще предизвика "решителен и мащабен" отговор от САЩ и техните съюзници, предупреди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с руския му колега Сергей Лавров, проведен по инициатива на американската страна.

Още по темата
Блинкен обсъди с Лавров опасенията на САЩ за възможна военна агресия срещу Украйна през следващите дни, добави Държавният департамент в своето съобщение за телефонния разговор.

Първият дипломат на САЩ даде се разбере, че дипломатическият път остава отворен за решаване на кризата, но се изисква деескалация от страна на Русия, съобщава БГНЕС.

На свой ред Сергей Лавров заяви, че „пропагандната кампания, започната от САЩ и техните съюзници за „руската агресия“ срещу Украйна, преследва провокативни цели, насърчавайки властите в Киев към саботаж на Минските споразумения и към вредни опити за решаване на „проблема с Донбас“ със сила, “, съобщи руското МВнР, цитирано от медиите.

Освен това Лавров изтъкна пред Блинкен, че отговорът на САЩ и НАТО на руските предложения за гаранции за сигурност игнорира ключови опасения на Москва, преди всичко относно неразширяването на алианса и неразгръщането на системи за ударно оръжие близо до руските граници.

„Беше подчертано, че тези въпроси ще заемат централно място в нашата оценка на документите, получени от САЩ и НАТО, които ще бъдат доведени до вниманието на колегите“, допълват от руското МВнР. Лавров напомни и на Блинкен за недопустимостта на действия, които нарушават поетите на най-високо ниво ангажименти за неделимостта на сигурността в евроатлантическата зона.

По-късно в събота се очаква телефонен разговор и между президентите Джо Байдън и Владимир Путин, които също да говорят за напрежението около Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
4
 
6
 
! Отговори
до 203 преди 2 години
И кои войни е започнала Русия, в които не е била помолена за помощ от угнетени народи или за защита на собствената си сигурност (визирам подсигуряването на защитна ивица около Ладожкото езеро)?
183
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия извърши успешен опит на нова хиперзвукова ракета. Ракетата беше изстреляна от Средиземно море, прелетя над цяла Европа и порази целта на 6000 километра в района на Бяло море, Архангелск.
182
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В света има недостиг на уран за ядрената енергия. 50% от ядрената енергетика на САЩ се захранва от програма за превръщане на руския високообогатен уран в нискообогатен уран. Само Русия разполага с изобилие от уран.
181
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Силата на Сибир 3, Русия вече започва изграждането на нов газопровод през Алтай за западен Китай за който се опитват да не говорят. Защото веднага щом бъде построен, Европа ще бъде прекъсната от енергийните доставки. Затова и в Украйна продължава цялата тази бъркотия. Всички други причини изтъкват за народонаселението.
180
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можаха да унищожат достатъчно хора с ковид, не можаха и с експерименталките и сега прибягват до план Б виждайки все по масовата съпротива с конвоите на свободата. Само че грешни са им сметките - даже да си спретнат войничка ще бъдат неприятно изненадани от пасивността на Източна Европа. Може би само Полша и Румъния ще са по-активни едните мечтаят да присъединят западна Украйна, а другите Молдова. Всички останали ще посрещат руснаците или безразлично или с хляб и сол (например в България)
179
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците имат по развита военна техника, руснаците пр осто показват мускули, типично за по слабия в случая :))) Путин е много прозрачен в случая, от безсилие взе да струпва войска покрай Украйна :)))
178
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промишлената инфлация в ЕС и САЩ е 25% - с толкова са нарастнали разходите на производителите за 2021г. В същото време жителите на САЩ и ЕС са обеднели само с 10%. От къде са дошли парите които покриват разликата от 15%?
177
5
 
4
 
! Отговори
Мужик преди 2 години
Какво толкова му се връзвате на Путин. Закъсал е за долари, раздрънка малко оръжия, петрола се вдигне и той попълни запасите. Войската като изпие запасите от водка ше се прибере у дома на топло при рускините и пак тихо до следващото представление.
176
3
 
7
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
фащ вън от Европа!
175
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тончо, а ако Русия не удари Украйна, ами другаде, ракетната база в Румуния примерно? Какво ще правим тогава? Ще започнем ли ядрена война с Русия заради това? Или ще ходим в Москва с бинтовани глави да подписваме предложенията за сигурност които Русия направи през декември?
174
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как НАТО и САЩ да изглеждат тъпо.Русия не изпуска този шанс за други.А Украйна е най-печеливша.Въоръжиха я безплатно, отделно ЕС им отпусна 1,5 млрд за справяне в ситуацията.Тъпо изглеждат мобилизираните руснаци по украинската граница.Но те са там да пазят световния мир,бравос на тях...
173
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ могат да воюват с Русия само във формат ядрена война, но дори и тогава не могат да нанесат непоправими щети на Русия, докато Русия за минути ще унищожи САЩ и САЩ дори не могат да отговорят с ответен удар.
172
2
 
1
 
! Отговори
до 196 преди 2 години
Виждам, че историята не ти е силна страна :)
171
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ги изтощава икономически.
170
0
 
10
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Започнах да съжалявам, че Тръмп загуби президентските избори.
169
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На пресконференцията с Макрон: Във военната доктрина на Украйна е записано, че ще върне Крим с военна сила. Ако Украйна влезе в НАТО, европейските страни моментално влизат във война с Русия. Разбира се военните потенциали на НАТО и Русия са несъпоставими, ние разбираме това. Но ние също така разбираме, че Русия е водеща ядрена страна, а по някои компоненти превъзхожда многократно. Победители няма да има. И вие ще бъдете въвлечени в този конфликт против волята си. Даже няма да можете да мигнете с очи, когато изпълнявате точка 5 от римския договор.
168
4
 
5
 
! Отговори
Найко преди 2 години
Мисля че,Путин само вдига пушилка за да покаже важност на света инъче ток знае че икономиката му е много слаба и не може да издържи на по мащабна война,а и военните му вече 2 месеца са на палатки в калта и ще им писне ,До 25 ..02 мама да нападне защото Си Дз Пин му се закани да кротува до края на олимпиадата с Китай Путин няма друг начин да не е послушен на Китай.Но стане ли воина това ще е края му и е възможно някой негови сътрудници да го подтикват за да се освободят от него след провала.
167
2
 
5
 
! Отговори
до 194 преди 2 години
По-голяма глупост не бях чел днес :))))) благодаря ти :))) разсмя ме :)))) искаш да кажеш, че Русия държава с икономиката на Португалия не може да се опре на икономика номер 1 ? :))))) евала брат :))))
166
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ не могат да воюват в конвенционална война срещу Русия, просто няма как военната техника и живата сила на САЩ стигне до Русия, ще бъдат унищожени още в морето или във въздуха още щом напуснат крайбрежието на САЩ. В същото време всички американски самолетоносачи с целия им антураж които се намират в открито море ще бъдат унищожени за часове. Затова руските военни вече намекнаха, че ако САЩ не изпълнят ултиматума на Русия да изнесат военните структури и бази на НАТО от източна Европа, Русия може да нанесе превантивни удари в Европа по тези бази.
165
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия никога не е започвала война, няма да я започне и сега. Според мен ключово е какво ще направи Зеленски - доколкото помня той победи Порошенко с по-миролюбива политика, така че според мен в момента англо-американците се опитват да направят някой золум в Донбас и Донецк през главата му, с което да започнат войната.