Байдън разгневи Турция, говори за Арменския геноцид

Анкара нарече казаното "изявления, които са несъвместими с историческите факти"
24 апр 2022 18:35, Красимир Ангелов
68
Байдън разгневи Турция, говори за Арменския геноцид
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 107-ата годишнина от началото на "арменския геноцид", като направи изявление в памет на 1,5 милиона арменци, "които са били депортирани, избити или изпратени на смърт в кампания на изтребление", предаде Асошиейтед прес.

В изявлението не се споменава руската инвазия в Украйна, която Байдън също нарече геноцид, отбелязва БТА.

"Подновяваме обещанието си да останем бдителни срещу разрушителното влияние на омразата във всичките ѝ форми", каза Джо Байдън. „Ангажираме се да говорим открито и да спрем жестокостите, които оставят трайни белези по света", допълни той.

През 1915 г. османските власти арестуват арменски интелектуалци и обществени лидери в Константинопол, днешен Истанбул. В изявлението на Байдън се отбелязва, че това събитие на 24 април поставя началото на геноцида.

Изпълнявайки обещание от предизборната си кампания, Байдън използва термина ,,геноцид" за събитията от 1915 г. за първи път миналата година. Предишните администрации в Белия дом избягваха тази дума в продължение на десетилетия, за да не обидят членката на НАТО Турция, припомня АП.

Днес, както и миналата година, Турция отхвърли и осъди изявленията на Байдън за събитията от 1915 г., предаде Анадолската агенция.

"Изявления, които са несъвместими с историческите факти и международното право по отношение на събитията от 1915 г., са невалидни. Това включва и злополучното изявление, направено от президента на САЩ днес, което е повторение на грешката, която той направи през 2021 г.", се казва в изявление на министерството на външните работи, цитирано от Анадолската агенция.

Анкара отхвърля "подобни изявления и решения, които изопачават историческите факти с политически мотиви", посочи министерството и осъди "онези, които настояват на тази грешка".

Турция отново призова за създаване на съвместна историческа комисия и отваряне на архивите на Турция и Армения за изучаване на спорните епизоди в историята.

Според Армения събитията от 1915 г. представляват геноцид. Турция признава, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци по време на Първата световна война, но оспорва данните за броя им и отрича убийствата да са били системно организирани и да представляват геноцид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Всеки ден преди 2 години
Си мечтая терористи да избият *** тата в Израел и САЩ искам да умрете ши б тев държави и вас да ви няма да сте мърт ви всяка атака срещу вас е празник всички които ви подкрепят в ЕС и те да умрат
41
0
 
1
 
! Отговори
Америка и Израел преди 2 години
Врагове на света! Заповядвам да бъдат унищожени!
40
0
 
0
 
! Отговори
Алц Хаймер преди 2 години
Браво ядосвайте и Ердоган като Путин, те и без това Иран са ви взели на мешка е ся ...канска :))))
39
0
 
2
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
А, за Българския геноцид кога ще отворят дума. Това са в петвековното турско робство. Кога?
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойкот на турския туризъм и производствени техни ***
37
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 години
Нещо за индианския геноцид оа каже?
36
3
 
14
 
! Отговори
Здрасти преди 2 години
Дърт п. дал. Вие колко милиона невинни хора убихте. И все още убивате . Та вие нямате история Дърт п. Едал. Колко невинни индиянци убихте. Ама за това никой не говори.
35
6
 
12
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Един път да съм съгласен с дементния старец!
34
2
 
14
 
! Отговори
11 преди 2 години
Баш пък Бай Пън ша дрънка за геноцид. Кво ша каже за индианския и негърския геноцид? А за японския?
33
3
 
13
 
! Отговори
Край преди 2 години
Русофобите които твърдят че Русия не ни е освободила да си дадат сметка какво щеше да стане с нас ако не беше го направила. Да питат арменците ако не им е ясно
32
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да започнем да наричаме нещата с правилните им думи. Арменския геноцид си е геноцид. Иракския геноцид по времето на войната в Ирак си е геноцид. Как иначе ще наречеш 1 млн убити цивилни Иракчани? Това в Украйна все още не е геноцид но е военно престъпление. Това в Чечня си беше чист геноцид. Само Немците си признаха за геноцида над Евреите. Нито Сърбите си признаха за генодица над Българи и Косовци, нито Руснаците за Чеченците, нито Турците за Арменците, нито краварите за Иракчани
31
9
 
16
 
! Отговори
J преди 2 години
Туция ке падне !!!!
30
31
 
13
 
! Отговори
Хорхе Валдано преди 2 години
Турчите ще ядат много мноого бой..Не понасям турци . Ще има Велико Отмъщщение . Слава на САЩ , Армения , Курдистан ,Гърция , Франция ,Египет , Израил , Сирия , Ирак , ОАЕ, Сауд.Арабия
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога си виждал путин на чублично място последните 2 години та да го видиш с маска.
28
1
 
3
 
! Отговори
Пола Бадоса преди 2 години
15 Нещо не си добре .Трябва да вземеш навременни мерки
27
1
 
3
 
! Отговори
Пола Бадоса преди 2 години
До 31 кометър .Много азиатски елементи имаш а агресията ти е неприемлива за човешко същество в 21 век .
26
0
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
*** в Истамбула и си го направи.Желая на ровите родни да изпитат девшерме данък а от българска история нищо не разбираш а съм и убеден ,че и турската не я знаеш .
25
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арменският геноцид е 100 процента факт. Няма какво да се лъжем и не разбирам защо турците го отричат. Нека да признаят турците и да се помирим с миналото. Днешните турци не могат да бъдат съдени за греховете на техните деди, ако си признаят греховете. Иначе грехът си остава и ще си го носят и на оня свят... Много добре знаем, че е имало такова клане, както и в Батак. Турците са забивали пирони в черепите на бебета. Порили са кореми на бременни жени. Същото е било в Армения. Ходил съм в Батак и съм го видял с очите си. Било е някакъв ад..
24
8
 
19
 
! Отговори
Sakin ol dede преди 2 години
Главата на стареца съвсем е изветряла. Интересно той какво ще направи, ако черните решат да си правят държава в държавата? Това са тръгнали да правят арменците, подстрекавани от россия. После руснака ги изоставя и те го отнасят, както стана и в Карабах преди две години. А какво правеше фащ в Ирак доскоро? Въоръжаваше кюрдите и искаше да създаде свои сателит там. Докато не влезе аскера и не откри складовете с оръжие. А кюрдите и досега ги чистим. Турция не е хапка за всяка уста, дядо. Трай там.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За българската история и турското робство вярвам само на гения Ботев! Така, че дребната дула от предния пост да си направи сепуко!